Κυριακή, 1 Οκτωβρίου 2017

Το ρομποτικό αγρόκτημα ολοκληρώνει την πρώτη του πλήρως αυτόνομη συγκομιδή

ntina panagiotou
το Hands Free Hectare είναι ένα πειραματικό αγρόκτημα που διευθύνεται από ερευνητές του πανεπιστημίου Harper Adams στο χωριό Edgmond του Ηνωμένου Βασιλείου.
Είναι σεζόν συγκομιδής και στο αγρόκτημα Hands Free Hectare τα ρομπότ - και όχι άνθρωποι - κάνουν όλη τη βαριά δουλειά. 
Έχουν συλλεχθεί περίπου 5 τόνοι κριθαριού από την πρώτη παγκοσμίως πειραματική αναπτυσσόμενη αγροικία.
Τα πάντα από την αρχή μέχρι το τέλος - συμπεριλαμβανομένης της σποράς, της λίπανσης, της συλλογής δειγμάτων και της συγκομιδής - έχουν γίνει από αυτόνομα και αυτόματα μηχανήματα-ρομπότ-σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η ομάδα πίσω από το έργο πιστεύει ότι η ρομποτική τεχνολογία θα μπορούσε να βελτιώσει τις αποδόσεις στη γεωργία, κάτι που είναι απαραίτητο για να τροφοδοτηθεί ο αυξανόμενος πληθυσμός του κόσμου τα επόμενα χρόνια. (Σούπερ-Ευφυή Μηχανήματα)
Οι ερευνητές ξεκίνησαν χρησιμοποιώντας εμπορικά διαθέσιμες γεωργικές μηχανές και λογισμικό ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιείται για να καθοδηγήσει τα αεροσκάφη των χομπιστών.
"Στον τομέα της γεωργίας, κανείς δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα της αυτονομίας ", δήλωσε ο Jonathan Gill, ερευνητής της μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Harper Adams, ο οποίος ηγήθηκε του έργου.
"Εμείς το τολμήσαμε"
"Τα οχήματά μας κινούνται εξ ολοκλήρου με βάση το GPS και ουσιαστικά οδηγούν προς στόχους που έχουμε προκαθορίσει.
Σε διαφορετικούς στόχους GPS , υπάρχουν διάφορες δράσεις που σχεδιάζονται για να πραγματοποιηθούν."
Σίγουρα πολλά έχουν να τελειοποιηθούν και να διορθωθούν,ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα είναι σε θέση να διορθώσουν το πρόβλημα τα επόμενα χρόνια και τελικά θα επιτύχουν καλύτερες αποδόσεις από τις αποδόσεις ενός συμβατικού αγροκτήματος.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η ρομποτική τεχνολογία θα μπορούσε να επιτρέψει στους μελλοντικούς αγρότες να διανέμουν με μεγαλύτερη ακρίβεια λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα, αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε βελτιώσεις στην ποιότητα του εδάφους.
Επί του παρόντος, για να επιτευχθούν όλα τα απαιτούμενα καθήκοντα σε εύλογο χρονικό διάστημα, οι αγρότες βασίζονται σε πολύ μεγάλες και βαριές μηχανές. Στο μέλλον, θα μπορούν να χρησιμοποιούν πολλά μικρά και ευέλικτα ρομποτικά μηχανήματα για τη σπορά,τη λίπανση,τη συγκομιδή,επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Ο γεωργός θα μπορεί, για παράδειγμα, να εφαρμόσει λιπάσματα μόνο στα φυτά που τα έχουν ανάγκη οπότε δεν θα σπαταλάει λίπασμα στα φυτά που δεν το έχουν ανάγκη.
Η επιστημονική ομάδα του Harper Adams σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη ρομποτικά συλλεγμένη σοδιά του κριθαριού του για να κάνει μια περιορισμένη παρτίδα μπύρας "hands-free" που θα διανεμηθεί στους συνεργάτες του έργου ως δείγμα ευχαριστιών.
Τα επόμενα χρόνια, θέλουν να επικεντρωθούν στη βελτίωση της ακρίβειας των διαδικασιών και στην ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων της ρομποτικής τεχνολογίας στις αποδόσεις.