Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Ισραηλινοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν το φάρμακο για τον καρκίνο

Επαναστατική μέθοδο για την καταπολέμηση του καρκίνου υποστηρίζουν ότι βρήκαν Ισραηλινοί επιστήμονες, εκτιμώντας ότι θα μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και μέσα στην επόμενη χρονιά.

Μια μικρή ομάδα ισραηλινών επιστημόνων πιστεύει μπορεί να έχει βρει την πρώτη πλήρη θεραπεία για καρκίνο.
«Πιστεύουμε ότι σε ένα χρόνο θα έχουμε μια πλήρη θεραπεία για τον καρκίνο» δήλωσε ο Dan Aridor, επικεφαλής της εταιρείας Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd., που αναπτύσσει τη θεραπεία.
“Η θεραπεία μας για τον καρκίνο θα είναι αποτελεσματική από την πρώτη μέρα, θα διαρκεί για μερικές εβδομάδες και δεν θα έχει καθόλου ή ελάχιστες παρενέργειες με πολύ χαμηλότερο κόστος από τις περισσότερες άλλες θεραπείες στην αγορά”, δήλωσε ο Dan Aridor. “Η λύση μας θα είναι τόσο γενική όσο και προσωπική.”
Η είδηση είναι φανταστική και γεννά πολλές ελπίδες, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου 18,1 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου εμφανίζονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, σύμφωνα με αναφορές του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο. Επιπλέον, κάθε έκτος θάνατος στον κόσμο οφείλεται στον καρκίνο, καθιστώντας τη συγκεκριμένη αρρώστια τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου.

Μια είδηση για νέο φάρμακο δίνει μεγάλη ελπίδα για τη θεραπεία του καρκίνου, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν 18,1 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως κάθε χρόνο, σύμφωνα με αναφορές του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο.

Ο Aridor, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της AEBi και ο διευθύνων σύμβουλος Dr. Ilan Morad, λένε ότι η θεραπεία τους, την οποία ονομάζουν MuTaTo (multi-target toxin,τοξίνη πολλαπλών στόχων), είναι ουσιαστικά στην κλίμακα ενός αντιβιοτικού για τον καρκίνου – μιας τεχνολογίας διακοπής της ανώτατης τάξης.
Το αντικαρκινικό αυτό φάρμακο βασίζεται στην τεχνολογία SoAP,την οποία ανέπτυξε η AEBi
Το 2018, μια ομάδα επιστημόνων κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για τις έρευνές τους με τη χρήση της κατευθυνόμενης εξέλιξης για την παραγωγή ενζύμων για νέες χημικές και φαρμακευτικές ουσίες,
Το AEBi κάνει κάτι παρόμοιο αλλά με πεπτίδια, ενώσεις δύο ή περισσότερων αμινοξέων που συνδέονται σε μια αλυσίδα. Σύμφωνα με τον Morad, τα πεπτίδια έχουν αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των αντισωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ότι είναι μικρότερα, φθηνότερα και ευκολότερα να παράγουν και να ρυθμίζουν.
Όταν ξεκίνησε η επιχείρηση, ο Morad είπε: “Κάναμε ό, τι όλοι οι άλλοι έκαναν, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε μεμονωμένα νέα πεπτίδια για συγκεκριμένους καρκίνους.” Λίγο αργότερα, ο Morad και ο συνάδελφός του, ο Dr. Hanan Itzhaki, αποφάσισαν ότι ήθελαν να κάνουν κάτι πιό μεγάλο από αυτό
Για να ξεκινήσετε, ο Morad είπε ότι έπρεπε να εντοπίσουμε γιατί άλλα φάρμακα και θεραπείες που σκοτώνουν τον καρκίνο δεν λειτουργούν ή τελικά αποτυγχάνουν. Στη συνέχεια, βρήκαν έναν τρόπο να αντισταθμίσουν αυτό το αποτέλεσμα.
Το MuTaTo χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό πεπτιδίων στόχευσης καρκίνου για κάθε καρκινικό κύτταρο ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με μια ισχυρή πεπτιδική τοξίνη που θα μπορεί να θανατώνει ειδικά τα καρκινικά κύτταρα.
“Με τη χρήση τουλάχιστον τριών πεπτιδίων στόχευσης στην ίδια δομή με ισχυρή τοξίνη”επισημαίνει ο Morad “διασφαλίσαμε ότι η θεραπεία δεν θα επηρεαστεί από μεταλλάξεις”
Πολλές κυτταροτοξικές αντικαρκινικές θεραπείες στοχεύουν σε ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα. Αλλά τα καρκινικά στελεχιαία κύτταρα δεν αναπτύσσονται γρήγορα και μπορούν να ξεφύγουν από αυτές τις θεραπείες.
Στη συνέχεια, όταν τελειώσει η θεραπεία, μπορούν να δημιουργήσουν και πάλι καρκίνο.
“Αν δεν εξαλείψουμε εντελώς τον καρκίνο, τα υπόλοιπα κύτταρα μπορεί να αρχίσουν και πάλι τις μεταλλάξεις και τότε ο καρκίνος επανέρχεται, αλλά αυτή τη φορά είναι ανθεκτικός στα φάρμακα”, είπε ο Morad.
“Η επίθεση πολλαπλών στόχων του MuTaTo εξασφαλίζει ότι θα καταστραφούν εντελώς”
Τέλος, ορισμένοι όγκοι καρκίνου δημιουργούν ασπίδες που δημιουργούν προβλήματα πρόσβασης σε μεγάλα μόρια, όπως αντισώματα. Το MuTaTo λειτουργεί σαν ένα χταπόδι ή ένα κομμάτι σπαγγέτι και μπορεί να γλιστρήσει σε μέρη όπου δεν μπορούν να φτάσουν άλλα μεγάλα μόρια. Ο Morad είπε ότι τα πεπτιδικά μέρη του MuTaTo είναι πολύ μικρά (μήκους 12 αμινοξέων) και δεν έχουν άκαμπτη δομή.
Ο Morad δήλωσε ότι η ανακάλυψή τους θα μπορούσε επίσης να μειώσει τις δυσάρεστες παρενέργειες των περισσοτέρων θεραπευτικών μεθόδων για τον καρκίνο, οι οποίες προέρχονται από θεραπείες φαρμάκων που αλληλεπιδρούν με λάθος ή επιπρόσθετους στόχους ή από τους σωστούς στόχους αλλά από μη καρκινικά κύτταρα. 

“Θα είναι αποτελεσματική από την πρώτη ημέρα, θα διαρκεί μερικές εβδομάδες και δεν θα έχει καθόλου ή ελάχιστες παρενέργειες”

Η θεραπεία του καρκίνου του MuTaTo θα είναι τελικά εξατομικευμένη. Κάθε ασθενής ύστερα από βιοψία θα παίρνει ακριβώς το κοκτέιλ φαρμάκων που θα χρειάζεται για να θεραπεύσει την ασθένειά του.
Ωστόσο, σε αντίθεση με την περίπτωση του AIDS, όπου οι ασθενείς πρέπει να πάρουν το κοκτέιλ καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους, στην περίπτωση του MuTaTo, τα κύτταρα θα θανατώνονται και ο ασθενής θα μπορεί να σταματήσει τη θεραπεία μετά από λίγες μόνο εβδομάδες.
Το AEBi θα ξεκινήσει σύντομα ένα κύκλο κλινικών δοκιμών και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μερικά χρόνια και θα κάνει τη θεραπεία διαθέσιμη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αφού η εταιρεία θεωρεί τα αποτελέσματα “συνεπή και επαναλαμβανόμενα”
Ο Morad είπε ότι μέχρι στιγμής η εταιρεία ολοκλήρωσε τις πρώτες δοκιμές σε ποντικούς,κατά τις οποίες το φάρμακο ανέστειλε την ανάπτυξη ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων και δεν είχε καμία επίδραση σε υγιή κύτταρα ποντικών.
Το AEBi βρίσκεται στην κορυφή ενός κύκλου κλινικών δοκιμών που μπορεί να ολοκληρωθούν μέσα σε λίγα χρόνια και θα κάνει τη θεραπεία διαθέσιμη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Dan Aridor: “Τα αποτελέσματά μας είναι επίμονα και επαναλαμβανόμενα”

πηγή:www.jpost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου