Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Η μεγάλη πανσέληνος του Οκτώβρη ή το φεγγάρι του κυνηγιού- μία έκφραση για την πανσέληνο του οκτώβρη που μας έρχεται από τους ινδιάνους της Αμερικής

28 Οκτωβρίου η μεγάλη πανσέληνος του Οκτωβρίου. 
"...αυτό που θέλω να πω είναι ότι ένα πράγμα δεν έχει περάσει ποτέ από το κεφάλι κανενός: ότι όλοι στη Γη θα είναι μάρτυρες όταν ένας άνθρωπος πατήσει το πόδι του στο φεγγάρι, την ίδια στιγμή και χωρίς να σηκωθούν από την πολυθρόνα τους - ακόμα και αν εκείνη τη στιγμή για αυτούς το φεγγάρι δεν υπάρχει καν στον ουρανό, Αυτό είναι το πραγματικά αδιανόητο. Αν κάποιος είχε προφητέψει αυτό, θα τον είχαν βγάλει τρελό" - Harry Mulisch
και γιατί "φεγγάρι του κυνηγιού";
Το "φεγγάρι του κυνηγιού", όπως εξηγεί το αστρονομικό περιοδικό Almanac, σηματοδοτεί την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για τις φυλές των ινδιάνων της Αμερικής .
Οι ινδιάνοι συνήθιζαν να βγαίνουν για κυνήγι λίγο πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου, γιατί τα θηράματα ήταν πιο παχιά και, έχοντας "καθαρίσει" τα χωράφια τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πανσελήνου ή "φεγγάρι του θερισμού", ήταν σε θέση να εντοπίσουν τα ζώα που προσπαθούσαν να τραφούν από τα υπολείμματα της σοδειάς του περασμένου μήνα.
Σύμφωνα με το βρετανικό λεξικό της Οξφόρδης, η πιο πρώιμη χρήση του όρου "φεγγάρι του κυνηγιού" καταγράφηκε το 1710, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν και την ορολογία "ματωμένο φεγγάρι" για τη συγκεκριμένη πανσέληνο, λόγω της αλλαγής του χρώματος των φύλλων κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πανσελήνους, η ονομασία "φεγγάρι του κυνηγιού" δεν αναφέρεται πάντα στο ολόγιομο φεγγάρι του Οκτωβρίου.
Στην πραγματικότητα, η ονομασία αυτή αποδίδεται σε οποιαδήποτε πανσέληνο «πέφτει» αμέσως μετά το "φεγγάρι του θερισμού", το οποίο με τη σειρά του αναφέρεται σε οποιαδήποτε πανσέληνο βρίσκεται χρονολογικά πιο κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία.
Καθώς η φθινοπωρινή ισημερία κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα μεταξύ 22 και 23 Σεπτεμβρίου, αυτό σημαίνει ότι ως "φεγγάρι του θερισμού" μπορεί να ονομαστεί είτε η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου είτε εκείνη του Οκτωβρίου, αναλόγως με το ποια από τις δύο τυχαίνει να βρίσκεται πιο κοντά στην ισημερία.
Στις περιπτώσεις που η πανσέληνος του Οκτωβρίου λαμβάνει τη συγκεκριμένη ονομασία, τότε εκείνη του Σεπτεμβρίου βαφτίζεται ως "φεγγάρι του καλαμποκιού"
ntina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου