Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Τα στερεότυπα των χαμερπών

ntina
“Όλοι κοιτάμε την πάρτη μας, το συμφέρον μας, το τομάρι μας”, “Όλοι κυνηγάμε το χρήμα”, 
“Όλοι είμαστε λαμόγια”, 
“Δεν υπάρχει φιλία στις μέρες μας”, 
“Στην εποχή μας δεν υπάρχουν ιδανικά”, 
“Όλοι έχουμε λερωμένοι τη φωλιά μας”. 
Πολλοί από μας κάποια στιγμή έχουμε ακούσει αυτές ή παρόμοιες εκφράσεις.
Προέρχονται από χαμερπείς, μικρόψυχους και δειλούς ανθρώπους και απηχούν τις απόψεις τους και εν γένει τη στάση ζωής τους. Μόνο που επειδή όπως προείπα είναι δειλοί, δεν έχουν το θάρρος να αναλάβουν την ευθύνη των απόψεών τους.
Έτσι προσπαθούν να νιώσουν καλύτερα βάζοντάς μας όλους στο ίδιο τσουβάλι μ’ αυτούς.
Γιατί αλλιώς ακούγεται το να πει κάποιος ότι τον ενδιαφέρει μόνο το τομάρι του και η μόνη του αξία είναι το χρήμα και αλλιώς το να πει ότι όλοι λειτουργούμε έτσι.
Σε κάθε εποχή υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται ανιδιοτελώς, που βάζουν την αξιοπρέπειά τους πάνω απ’ όλα, που προτιμούν να ζημιωθούν οι ίδιοι παρά να βλάψουν τους άλλους, που στη ζωή τους έχουν οδηγό την ελευθερία, την τιμή και την αξιοπρέπεια, που θυσιάζουν την ίδια τους τη ζωή για να ζήσουν οι άλλοι καλύτερα. Και υπάρχουν και οι άλλοι.
Οι κυρ Παντελήδες που έλεγε και ο Πάνος Τζαβέλλας.
Που η μέση τους έχει πιαστεί απ’ τις υποκλίσεις, που δεν τους έχει μείνει σάλιο απ’ το γλείψιμο, που δόγμα τους είναι το “Zήσε και άσε τους άλλους να 
πεθάνουν”, που η συνείδησή τους εξαγοράζεται για λίγα αργύρια. Ο κόσμος ήταν πάντοτε πολύπλοκος και γεμάτος αντιφάσεις. Εκατομμύρια άνθρωποι διαφορετικοί μεταξύ τους ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο.
Εξαρτάται λοιπόν σε ποιους ανθρώπους εστιάζει κανείς.

Την ώρα που κάποιος πετάει έναν φτωχό στον δρόμο, κάποιος άλλος τον βοηθάει χωρίς να τον γνωρίζει και χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα.
Σε κάθε εποχή υπάρχουν διαμάντια και τενεκέδες, όπως και κάθε αγώνας έχει τους ήρωές του και τους προδότες του.
Αυτοί που δεν βλέπουν τιποτα άλλο πέρα από συμφέρον είναι γιατί δεν μπορούν ή δεν θέλουν να δουν πέρα απ’ τον μικρόκοσμό τους. Θέλουν να πιστεύουν ότι όλοι, αν όχι όλοι τουλάχιστον οι έξυπνοι, σκέφτονται όπως αυτοι.
Σε κάθε εποχή λένε τα ιδια ακριβώς πράγματα.
Και το μόνο που αφήνουν πίσω τους είναι η γλίτσα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου