Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Σλάβοϊ Ζίζεκ: Η αληθινή τραγωδία του ΣΥΡΙΖΑ-Τη μια μέρα κερδίζει, και την επόμενη μέρα παραδίνεται

theaustralian.com.au
 Απουσία απαντήσεων στην κρίση της ΕΕ από την Αριστερά διαπιστώνει o διάσημος σλοβένος φιλόσοφος κ. Σλάβοϊ Ζίζεκ σημειώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε παραδειγματικά αυτή την αληθινή τραγωδία: την μια μέρα κερδίζει, και την επόμενη μέρα παραδίνεται. Δεν είναι μια “προδοσία”, αλλά μια πραγματική τραγωδία – ένα ριζοσπαστικό αδιέξοδο».
«Η άμεση δημοκρατία είναι ο τελευταίος μύθος της Αριστεράς, και η ΕΕ είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να κριθεί από δημοψηφίσματα» δήλωσε ο κ. Ζίζεκ σε συνέντευξή του στο Open Democracy με αφορμή το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.
«Η κοινή γνώμη δεν έχει πάντα δίκιο. Μερικές φορές νομίζω ότι κάποιος πρέπει να παραβιάζει τη θέληση της πλειοψηφίας», επισημαίνει ο κ. Ζίζεκ και προσθέτει:
«Το δημοψήφισμα έθεσε μια ψεύτικη επιλογή, προσφέροντας μια λύση εντός του κράτους-έθνους για διακρατικά προβλήματα. Η ΕΕ είναι σε κατάσταση αδράνειας, και συμμερίζομαι αυτή την οργή του λαού. Αλλά ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Η Βρετανία θα χάσει μήνες, χρόνια σε παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με έναν κακό συμβιβασμό στο τέλος – διάστημα κατά το οποίο θα έχει μειωθεί ο χώρος για πραγματική αλλαγή«
»Η βρετανική στάση, που αφήνει την ΕΕ στην τύχη της, είναι η λογική της λάθος εποχής σε μια εποχή με παγκόσμια προβλήματα: οικολογία, βιοτεχνολογία, πνευματική ιδιοκτησία. Η Βρετανία ολομόναχη θα είναι ακόμα πιο ευάλωτη, εκτεθειμένη στην πίεση του διεθνούς κεφαλαίου, χωρίς καμία από τις προστασίες. Δεν βλέπω καμία δύναμη στο να στέκεται μόνη της».
«Η άμεση δημοκρατία είναι ο τελευταίος αριστερός μύθος. Όταν υπάρχει μια γνήσια δημοκρατική στιγμή,  όταν πραγματικά πρέπει να πάρεις μια απόφαση, είναι επειδή υπάρχει μια κρίση», σημειώνει ο  κ. Ζίζεκ.
«Το μέλλον της Ευρώπης είναι ένα ανοικτό ερώτημα: ο αποπροσανατολισμός από την κρίση προσφέρει μια ευκαιρία για αναγέννηση» τονίζει, ενώ προσθέτει πως «το πιο πολύτιμο μέρος της Ευρώπης – η συμβολή μας στον πολιτισμό – είναι οι κοινωνικές προστασίες».
Σύμφωνα με τον Ζίζεκ, το πρόβλημα με την ΕΕ δεν είναι η έλλειψη λογοδοσίας, αλλά η έλλειψη ικανότητας. Ενώ, αναφερόμενος στην Αριστερά, σημειώνει: «Είναι μια πολύ περίεργη κατάσταση: η κρίση αυτή θα έπρεπε να είναι ιδανική για την Αριστερά, αλλά η Αριστερά δεν έχει καμία απάντηση».
Σχετικά με τις μαζικές κινητοποιήσεις χωρίς σχέδιο, λέει ότι έχει κουραστεί από αυτές, είτε γίνονται στην πλατεία Συντάγματος είτε στην πλατεία Ταχρίρ. «Έχω βαρεθεί αυτές τις διαδηλώσεις του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων. Ένα σύντομο χρονικό διάστημα ενθουσιασμού, όπου είμαστε όλοι μαζί – και μετά; Οι απλοί άνθρωποι δεν βλέπουν αλλαγή».
Ο κ. Ζίζεκ αναφέρεται ακόμη και στις διάφορες εκφάνσεις της σοσιαλδημοκρατίας οι οποίες απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης. Αυτό δεν είναι πουθενά πιο εμφανές από ό,τι στην Ελλάδα:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε παραδειγματικά αυτή την αληθινή τραγωδία: την μια μέρα κερδίζει, και την επόμενη μέρα παραδίνεται. Δεν είναι μια “προδοσία”, αλλά μια πραγματική τραγωδία – ένα ριζοσπαστικό αδιέξοδο».
«Εμπιστεύομαι την Αριστερά όλο και λιγότερο. Ο,τι ειπώθηκε για τον Γιάσερ Αραφάτ είναι αλήθεια και για την Αριστερά – ποτέ δεν χάνει την ευκαιρία να χάσει μια ευκαιρία»,καταλήγει ο κ. Ζίζεκ.
πηγή:hitandrun.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου