Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

επιστήμονες αποδεικνύουν πως τα σκυλιά είναι εξυπνότερα από τις γάτες

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια διεθνής ομάδα ερευνητών, η οποία ανακάλυψε ότι τα σκυλιά διαθέτουν τον διπλάσιο αριθμό νευρώνων από τις γάτες.
Οι νευρώνες είναι τα κύτταρα που επεξεργάζονται τις πληροφορίες.
Επομένως, όσο περισσότερους νευρώνες έχει ένα ζώο, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορεί να επεξεργαστεί πληροφορίες.
Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, εδρεύουν σε έξι πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Δανία και τη Νότια Αφρική.
Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Frontiers in Neuroanatomy, επιστημονικό περιοδικό που ασχολείται με θέματα νευροανατομίας.
Η έρευνα έγινε στο εργαστήριο της Σουζάνα Ερκουλάνο Ουζέλ, η οποία είναι επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας και βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ, στο Τενεσί των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μέχρι πρόσφατα, το ενδιαφέρον των επιστημόνων όσον αφορά τη σύγκριση νοημοσύνης μεταξύ διαφορετικών ειδών ζώων, περιοριζόταν στη χρήση του μεγέθους του εγκεφάλου ως μέτρο σύγκρισης.
«Το 2005, το εργαστήριό μου ανέπτυξε μία πολύ απλή, γρήγορη, αλλά και οικονομική μέθοδο μέτρησης των κυττάρων στον εγκέφαλο, αλλά και σε μέρη του εγκεφάλου», δήλωσε η Ερκουλάνο Ουζέλ.
Πρακτικά, οι ερευνητές πήραν τη φαιά ουσία και τη μετατρέψαν σε σούπα.
Αυτή η διαδικασία απελευθέρωσε τον πυρήνα των κυττάρων και επέτρεψε στους επιστήμονες να τα μετρήσουν, χρησιμοποιώντας τα μικροσκόπιά τους.
Τα αποτέλεσματα ήταν αδιαμφισβήτητα.
Η γάτα έχει 250 εκατομμύρια νευρώνες στον εγκεφαλικό φλοιό της, δηλαδή στο τμήμα του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις πληροφορίες, ενώ σε ένα σκυλί, διασταύρωσης ρατσών και βάρους περίπου 7 κιλών, βρέθηκαν 429 εκατομμύρια νευρώνες.
Όταν εξέτασαν το βάρους 30 κιλών, Γκόλντεν Ριτρίβερ, ο απολογισμός ανέβηκε στα 627 εκατομμύρια νευρώνες.
«Είναι αρκετά εύλογο να πούμε πως οι σκύλοι έχουν περίπου τον διπλάσιο αριθμό νευρώνων από τις γάτες. Και αυτό υπονοεί ότι τα σκυλιά έχουν μεγαλύτερες νοητικές δυνατότητες από τις γάτες», ανέφερε η Ερκουλάνο Ουζέλ.
~~~~~~~~~~~~~
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου