Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

αγριοράδικο,μέλι,γαρύφαλλο και λεμόνι για τα κρυολογήματα

σιρόπι από αγριοράδικο,μέλι,γαρύφαλλο και λεμόνι για τα κρύα του χειμώνα,τα κρυολογήματα και άλλες τυχόν λοιμώξεις του αναπνευστικού

τώρα το χειμώνα με τα κρύα του πρέπει να ενισχύουμε τον οργανισμό μας ώστε να μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να αντιμετωπίσει τυχόν λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως
βήχας
κρυολογήματα
γρίπη*
βρογχίτιδα
πνευμονία
ιγμορίτιδα κ.α
σε συνδυασμό με την σωστή διατροφή ας ετοιμάσουμε και ένα ισχυρό και ιδανικό σιρόπι για το χειμώνα και τις ανάγκες του...
ένα σιρόπι με έγχυμα από λουλούδια και φύλλα αγριοράδικου-ταραξάκο - άριστο αντιβηχικό και πολύ καλό αντιφλεγμονώδες ειδικά για παθήσεις του στήθους
επίσης η αντι-ιική δράση των εκχυλισμάτων της πικραλίδα δείχνει ότι τα συστατικά των εκχυλισμάτων της διαθέτουν ιδιότητες κατά του ιού της γρίπης *
μελιού -να θυμηθούμε ότι το μέλι έχει αποχρεμπτικές, αντιβακτηριακές και καταπραϋντικές ιδιότητες -
λεμονιού και
γαρύφαλλου - το γαρύφαλλο έχει ισχυρές αποχρεμπτικές ιδιότητες,ιδανικό για παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού όπως
βήχα
πονόλαιμο
συνάχι
ιγμορίτιδα
βρογχίτιδα και
άσθμα
~~~~~~~~~~~~~~
η αναλογία του ζωμού μας και του μελιού είναι 2:1.
δηλαδή στα 1000 ml ζωμού θα θα προσθέσουμε 500γρ μέλι.
~~~~~~~~~~~~~~~
μπορούμε να παίρνουμε από μία κουταλιά σιρόπι μέχρι και πέντε φορές την ημέρα
και προσφέρουμε στον οργανισμό μας τις θεραπευτικές ιδιότητες των συστατικών του...
θα χρειαστούμε
1) λουλούδια και φύλλα πικραλίδας - περίπου 40 με 50 γρ
2) νερό - περίπου 400γρ
3) δύο μικρά λεμόνια
4) δέκα κεφαλάκια γαρύφαλλο - προσοχή στα φαρύφαλλα να είναι φρέσκα και καλοδιατηρημένα
5) 250γρ μέλι αν το μείγμα του εγχύματος και των πολτοποιημένων λεμονιών μας είναι 500ml
και ξεκινάμε την ετοιμασία του σιροπιού μας...
πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια μας τα κόβουμε κομμάτια - χωρίς να πετάξουμε τίποτα - και τα πολτοποιούμε πολύ καλά στο μπλέντερ...
ετοιμάζουμε το έγχυμα με το ταραξάκο με το γνωστό τρόπο - ας θυμηθούμε εδώ πως βότανα και τρόποι χρήσης:έγχυμα και τρόποι χρήσης και συντήρησης των βοτάνων
στη συνέχεια βάζουμε το έγχυμά μας,τα γαρύφαλλα και τα πολτοποιημένα λεμόνια σε μιά αναλόγου μεγέθους κατσαρολίτσα και την τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας...
σιγο-βράζουμε για πέντε έως δέκα το πολύ λεπτά...
τραβάμε την κατσαρόλα μας από την εστία,αφαιρούμε τα γαρύφαλλα και προσθέτουμε το μέλι
ανακατεύουμε πολύ καλά για να διαλυθεί το μέλι
- μπορούμε να κάνουμε το σιρόπι μας όσο γλυκό θέλουμε με την προσθήκη επιπλέον ποσότητας μελιού -
μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει
μόλις κρυώσει τοποθετούμε σε γυάλινα βαζάκια τα σκεπάζουμε πολύ καλά και τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο
το σιρόπι μας αυτό έχει τις ιδιότητες του αγριοράδικου δες τε εδώ αγριοράδικο το πολύτιμο - αλλιώς και ταράξακο
του μελιού
του λεμονιού δες τε εδώ Λεμόνι
οι δε φλούδες του λεμονιού περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες βιταμίνη C που -όπως γνωρίζουμε-βοηθάει το σώμα να αντισταθεί στις μολύνσεις και τις επερχόμενες ασθένειες και
είναι αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση
του βήχα
του κρυολογήματος
της γρίπης
του πονόλαιμο
της βρογχίτιδας
επίσης περιέχουν ένζυμα,ανόργανα άλατα και ειδικά εκτός από τη βιταμίνη C
περιέχουν
βιταμίνη Ρ
ασβέστιο
κάλιο
λιμονένιο
κιτρικό οξύ
φλαβονοειδή
πολυφαινόλες
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
α) υπενθύμιση - αν κατοικούμε σε μέρη που μπορούμε να μαζέψουμε φρέσκα λουλούδια και φύλλα αγριοράδικου πρέπει να προσέχουμε η συλλογή να γίνεται σε μέρες με ξηρασία,
δηλαδή να μην έχει βρέξει τις προηγούμενες μέρες και η μέρα της συλλογής μας να έχει ηλιοφάνεια με ελάχιστη υγρασία
αφού μαζέψουμε τα φύλλα και τα λουλούδια μας τα βάζουμε σε μιά λεκάνη με νερό και τα ξεπλένουμε πολύ-πολύ απαλά για να απομακρύνουμε τυχόν μικρά ζουζουνάκια
στη συνέχεια τα αποξηραίνουμε ώστε να φύγει τελείως η υγρασία και τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και ξηρό σημείο μέσα σε αεροστεγώς κλεισμένα γυάλινα βάζα -
~~~~~~~~~~~~~~~
β) υπενθύμιση:τα βάζα ή τα μπουκάλια που αποθηκεύουμε τα σιρόπια μας τα σκεπάζουμε πάντα με φελλό διότι πολλές φορές στα σιρόπια γίνονται ζυμώσεις και είναι καλό το σιρόπι μας να αναπνέει
~~~~~~~~~~~~~
πηγή του άρθρου:botanologia.blogspot.gr
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου