Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

αφύπνιση-ο μετασχηματισμός της ανθρώπινης συνειδητότητας.


του  Έκχαρτ Τόλλε*
Από τους αρχαίους χρόνους, ο όρος αφύπνιση έχει χρησιμοποιηθεί ως μεταφορά για να δείξει τον μετασχηματισμό της ανθρώπινης συνειδητότητας.
Υπάρχουν παραβολές στην Καινή Διαθήκη που μιλάνε για τη σημασία του να είσαι ξύπνιος, να μην «κοιμάσαι» πνευματικά.
Η λέξη Βούδας προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη Budh, που σημαίνει "να είναι ξύπνιος".
Έτσι, η λέξη ‘Βούδας’ δεν είναι ένα όνομα, δεν είναι ένα πρόσωπο, αλλά μια κατάσταση συνειδητότητας: της αφυπνισμένης συνειδητότητας.
 Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι άνθρωποι είναι δυνητικά σε θέση να ζουν σε μια κατάσταση συνειδητότητας η οποία, συγκρινόμενη με την ‘αφυπνισμένη’, μοιάζει σαν το άτομο να κοιμάται ή να ονειρεύεται.
Γι 'αυτό μερικές πνευματικές διδασκαλίες χρησιμοποιούν όρους όπως «κοινά μοιραζόμενη ψευδαίσθηση» ή «καθολική ύπνωση» όταν περιγράφουν την φυσιολογική ανθρώπινη ύπαρξη.
Διαλέξτε οποιοδήποτε βιβλίο ιστορίας, κι εγώ προτείνω να ξεκινήσετε με τη μελέτη του 20ου αιώνα, και θα διαπιστώσετε ότι ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του είδους μας έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός εφιάλτη ή μιας παράλογης παραίσθησης.

Η φύση της πνευματικής αφύπνισης είναι συχνά παρεξηγημένη.
Η υιοθέτηση πνευματικών πεποιθήσεων, τα οράματα του Θεού ή ουρανίων όντων, η δυνατότητα να επικοινωνεί κανείς με πνεύματα (channeling), να θεραπεύει, να προβλέπει το μέλλον, άλλες παραφυσικές δυνάμεις - όλα αυτά τα φαινόμενα έχουν αξία και δεν πρέπει να απορριφθούν, αλλά κανένα από αυτά δεν είναι αυτά καθαυτά, ενδεικτικά της πνευματικής αφύπνισης του ατόμου που τα βιώνει.
Μπορούν να εμφανιστούν σε ένα πρόσωπο που δεν έχει αφυπνιστεί πνευματικά και μπορούν ή δεν μπορούν να συνοδεύουν την αφυπνισμένη συνειδητότητα.
Κάθε πρωί ξυπνάμε από τον ύπνο και από τα όνειρά μας για να εισέλθουμε στην κατάσταση που ονομάζουμε εγρήγορση.
Μια συνεχής ροή σκέψεων, οι περισσότερες από αυτές επαναλαμβανόμενες, χαρακτηρίζουν την κανονική εγρήγορση.
Έτσι, από τι θα ξυπνήσουμε όταν λάβει χώρα η πνευματική αφύπνιση;
Θα ξυπνήσουμε από την ταύτιση με τις σκέψεις μας.
Όλοι όσοι δεν είναι ξύπνιοι πνευματικά, είναι απόλυτα ταυτισμένοι και κατευθύνονται από το μυαλό ή τις σκέψεις τους - την αδιάκοπη φωνή μέσα στο κεφάλι τους.
Η σκέψη είναι καταναγκαστική: δεν μπορείτε να την σταματήσετε, ή έτσι φαίνεται.
Επίσης, είναι εθιστική: δεν θέλετε καν να σταματήσετε, τουλάχιστον όχι μέχρις ότου ο πόνος που δημιουργείται από τον συνεχή ψυχικό θόρυβο γίνει αφόρητος. Στην μη-αφυπνισμένη κατάσταση δεν χρησιμοποιείτε την σκέψη, αλλά η σκέψη σάς χρησιμοποιεί.

Θα μπορούσε κανείς σχεδόν να πει ότι έχετε υποστεί κατάληψη από τις σκέψεις, οι οποίες αποτελούν τον «συλλογικό προγραμματισμό» του ανθρώπινου μυαλού και είναι κάτι που πηγαίνει πίσω πολλές χιλιάδες χρόνια.
Δεν βλέπετε τίποτα όπως ακριβώς είναι αλλά παραμορφωμένο από νοητικές ταμπέλες, έννοιες, κριτικές, αποφάσεις, γνωμοδοτήσεις και αντιδραστικά μοτίβα.
Η αίσθηση που έχετε για την  ταυτότητά σας, τον εαυτό σας, ανάγεται σε μια ιστορία που συνεχίζετε να λέτε μέσα στο κεφάλι σας:
«Εγώ και η ιστορία μου».
Αυτή είναι η ζωή στην μη-αφυπνισμένη κατάσταση.
Και όταν η ζωή σας μειώνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν μπορείτε να είστε ευχαριστημένοι για πολύ, γιατί δεν είστε ο εαυτός σας.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι όταν ξυπνάτε πνευματικά δεν σκέφτεστε πια;
Όχι, φυσικά όχι.
Στην πραγματικότητα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις σκέψεις σας πολύ πιο αποτελεσματικά από πρωτύτερα, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα βάθος στην ύπαρξή σας, μια παλλόμενη, ζωντανή ακινησία που είναι πολύ ευρύτερη από την σκέψη.
Είναι η ίδια η συνειδητότητα, και το μυαλό ή η σκέψη είναι μόνο μια μικρή όψη της.
Για πολλούς ανθρώπους η πρώτη ένδειξη μιας πνευματικής αφύπνισης είναι ότι ξαφνικά αναγνωρίζουν τις σκέψεις τους.
Γίνονται μάρτυρες των σκέψεών τους, να το πω έτσι.
Δεν είναι πια απόλυτα ταυτισμένοι με το μυαλό τους κι έτσι αρχίζουν να αισθάνονται ότι υπάρχει ένα βάθος που δεν είχαν γνωρίσει ποτέ πριν.

Μετάφραση: Αγγελική Τ. Νατσούλη
πηγή του άρθρου:angelsmell.blogspot.gr
photo:pixabay.com
~~~~~~~~~~~~~
*Ο Eckhart Tolle γεννήθηκε στη Γερμανία, όπου πέρασε τα πρώτα δεκατρία χρόνια της ζωής του.
Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, έγινε ερευνητής και επόπτης του πανεπιστημίου Κέμπριτζ.
Στα είκοσι εννιά του, μια βαθιά πνευματική μεταμόρφωση διέλυσε σχεδόν την παλιά του ταυτότητα και άλλαξε ριζικά την πορεία της ζωής του.
Τα επόμενα χρόνια τα αφιέρωσε για να κατανοήσει, να αφομοιώσει και να βαθύνει αυτή τη μεταμόρφωση που σημάδεψε το ξεκίνημα ενός εσωτερικού ταξιδιού γεμάτου συγκινήσεις.
Τα τελευταία δέκα χρόνια είναι σύμβουλος και πνευματικός δάσκαλος, και δουλεύει με άτομα και μικρές ομάδες.
Το 2008, οι New York Times ονόμασαν τον Tolle "τον πιο δημοφιλή πνευματικό συγγραφέα στις Ηνωμένες Πολιτείες"
Το 2011, απαριθμήθηκε από το Watkins Review** ως το πιο πνευματικά σημαντικό τερο πρόσωπο στον κόσμο.
Ο Tolle δεν ταυτίζεται με κάποια συγκεκριμένη θρησκεία, αλλά έχει επηρεαστεί από ένα ευρύ φάσμα πνευματικών έργων και πρακτικών.
**το παλαιότερο βιβλιοπωλείο του Λονδίνου που ειδικεύεται στον εσωτερισμό, τον μυστικισμό, τον αποκρυφισμό, την ανατολίτικη θρησκεία και τη σύγχρονη πνευματικότητα.
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου