Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Τίνος είναι τα γονίδια τελικά;

πριν πολλά-πολλά χρόνια το 1976 ο Richard Dawkinς στο βιβλίο του το εγωιστικό γονίδιο-The selfish gene-είχε διατυπώσει την άποψη πως "εμείς οι άνθρωποι υπάρχουμε ως οχήματα ή ως μηχανές επιβίωσης,με τα γονίδια να δημιουργούν τους ανθρώπινους μηχανισμούς προκειμένου 
αυτά τα ίδια να αναπαραχθούν και να επιβιώσουν στο πέρασμα των αιώνων....."
τι εγωισμός αλήθεια....
και έρχεται τώρα εν έτη 2010 το αµερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να ανακοινώσει:
Τα γονίδια δεν είναι κανενός! 
και.....
Στον αέρα τα διπλώµατα ευρεσιτεχνίας µεγάλων εταιρειών
Ουδείς µπορεί να κατοχυρώσει µε δίπλωµα ευρεσιτεχνίας το ανθρώπινο γονιδίωµα, ανακοίνωσε το αµερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.  
Και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας ξεσηκώθηκαν…
Επειτα από δεκάδες χρόνια και αφού έχουν ήδη δοθεί 40.000 διπλώµατα ευρεσιτεχνίας, οι ειδικοί του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποφάσισαν ότι τα γονίδια του ανθρώπου δεν µπορεί να αποτελούν αντικείµενα τέτοιων διπλωµάτων. 
Για τον κόσµο της βιοτεχνολογίας, πρόκειται για επανάσταση που κάνει τους οπαδούς της ελεύθερης χρήσης του γονιδιώµατος να αγαλλιάζουν και τις µεγάλες εταιρείες, που έχουν ξοδέψει εκατοµµύρια δολάρια σε γενετικές έρευνες µε σκοπό το κέρδος, να διαµαρτύρονται για σκάνδαλο. 
Τώρα το Οµοσπονδιακό Γραφείο Διπλωµάτων Ευρεσιτεχνίας θα πρέπει να αποφασίσει αν θα δεχθεί ή όχι την απόφαση του υπουργείου έπειτα από µια διαδικασία της διαιτησίας, καθώς η διένεξη είναι ανάµεσα σε δύο µη κερδοσκοπικές οργανώσεις ,την Αµερικανική Ενωση Ελευθεριών του Πολίτη (ΑCLU) και το Δηµόσιο Ιδρυµα Ευρεσιτεχνιών,και τη Μyriad Genetics, η οποία µε το Πανεπιστήµιο της Γιούτας έχει διπλώµατα ευρεσιτεχνίας για δύο γονίδια, τα ΒRCΑ1 και ΒRCΑ2. 
Ο στόχος της εταιρείας και των ερευνητών είναι να ανακαλύψουν αν αυτά τα γονίδια δηµιουργούν προδιάθεση για όγκους στις ωοθήκες και τους µαστούς. 
Μα για να το κάνουν, πρέπει άραγε να έχουν διπλώµατα ευρεσιτεχνίας για τα δύο γονίδια που «ανακάλυψαν»; Ενα δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί πως όχι, όµως η Μyriad άσκησε έφεση και η υπόθεση συνεχίζεται.  
Προϊόν της φύσης
Η ανακοίνωση του αµερικανικού υπουργείου λέει τώρα πως «η χηµική δοµή των ανθρώπινων γονιδίων είναι ένα προϊόν της φύσης»: τα γονίδια δεν είναι «επινοήσεις» και γι αυτό πρέπει να είναι κληρονοµιά ολόκληρης της ανθρωπότητας. 
Οι υποστηρικτές της ευρεσιτεχνίας υποστηρίζουν πως τα γονίδια εκτός σώµατος είναι χηµικές δοµές διαφορετικές από αυτές που υπάρχουν στο σώµα και γι αυτό πρέπει να µπορούν να αποτελούν αντικείµενα ευρεσιτεχνίας. 
Οι εµπειρογνώµονες της κυβέρνησης ανταπαντούν πως, ακόµη κι όταν η δοµή είναι «αποµονωµένη» από το φυσικό της περιβάλλον (το σώµα), αποτελεί προϊόν της φύσης. 
Οπως «οι ίνες του βαµβακιού που έχουν διαχωριστεί από τα άνθη του βαµβακιού. Ή του άνθρακα που εξορύσσεται από τη γη». 
Μοιάζει προφανές. 
Στους «Νιου Γιόρκ Τάιµς» που αποκάλυψαν την απόφαση του υπουργείου, ο καθηγητής Τζέιµς Εβανς του Πανεπιστηµίου της Βόρειας Καρολίνας µιλάει για «σηµαντικό σταθµό: µια γραµµή που χαράχθηκε στην άµµο». 
Από την άλλη βέβαια, η άµµος αλλάζει συνεχώς και η πίεση των µεγάλων εταιρειών µόλις που έχει αρχίσει.  
Αλλαγή πορείας
Το υπουργείο Δικαιοσύνης παραδέχεται ότι η απόφασή του αποτελεί πραγµατική αλλαγή πορείας σε σχέση µε τα όσα ίσχυαν ώς τώρα. 
Οµως οι εµπειρογνώµονες του υπουργείου υποστηρίζουν πως οι συνέπειες για τη βιοµηχανία της βιοτεχνολογίας δεν θα είναι τόσο σοβαρές: οι χειρισµοί του DΝΑ όπως αυτοί που χρησιµοποιούνται για να δηµιουργηθούν οι διαγονιδιακές ή ιδιαίτερες γενετικές θεραπείες  µπορούν να συνεχίσουν να καλύπτονται από διπλώµατα ευρεσιτεχνίας επειδή «αποτελούν προϊόντα της ευφυΐας του ανθρώπου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου