Κυριακή 2 Μαΐου 2021

Μάης, και “η δριμύτης της ανοίξεως είναι φιλί που ‘χω στο στόμα”

Μάης, και “η δριμύτης της ανοίξεως είναι φιλί που ‘χω στο στόμα” έγραφε ο Ανδρέας Εμπειρίκος, στην ενότητα “Ο πλόκαμος της Αλταμίρας” της συλλογή του “Ενδοχώρα” (1945).

  • Τον Απρίλη και το Μάη κατά τόπους τα νερά.
  • Ο Απρίλης με τα λούλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα.

Δυό παροιμίες από τις τόσες πολλές που κυκλοφορούν για το Μάη,που έχει πάρει το όνομά του από την μητέρα του Ερμή, τη Μαία.
Απεικονίζεται με ένα νέο άνδρα που φέρει στο κεφάλι καλάθι γεμάτο λουλούδια.
Ο Μάης, ο μήνας των λουλουδιών, ο μήνας του ρομαντισμού,της ποιητικής έμπνευσης αλλά και σκληρών και σημαντικών γεγονότων που έχουν τελεστεί στο διάβα των αιώνων και που τον έχουν σημαδέψει.

Ας ξεκινήσουμε από πολύ παλιά και ας έρθουμε στο σήμερα:

  • Η άλωση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου το 1453
  • Το Μάη του 1824, σχηματίστηκαν στο Λονδίνο οι πρώτοι σύνδεσμοι – συνδικάτα των εργατών, ο οποίοι ήθελαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
  • Το Μάη του 1864 στο Λονδίνο, ιδρύεται η «Διεθνής Ένωση Εργατών», η πρώτη προσπάθεια διεθνούς συντονισμού.
  • Το 1871 γεννιέται η Παρισινή Κομμούνα. Η εργατική επαναστατική κυβέρνηση, που εγκαθιδρύθηκε στο Παρίσι, μετά την εξέγερση της εθνοφρουράς και των εργατών της πόλης, διήρκεσε από τις 26 Μαρτίου του 1871 έως τις 28 Μαΐου του 1871.
  • Η 1 Μαΐου είναι συνδεδεμένη με το εργατικό κίνημα όταν το 1886 έγιναν οι μεγάλες διαδηλώσεις στο Σικάγο με αίτημα τα τρία οχτάρια: οχτώ ώρες εργασίας, οχτώ ψυχαγωγία και οχτώ ύπνος,έτσι η 1 Μαΐου έχει χαρακτηρισθεί ως η εργατική Πρωτομαγιά.
  • Μάιος του 1914 – Το καναδικό υπερωκεάνιο Αυτοκράτειρα της Ιρλανδίας, που μετέφερε 1.477 επιβάτες και πλήρωμα, συγκρούεται με νορβηγικό πλοίο και βυθίζεται μέσα σε λίγα λεπτά. Τα θύματα είναι 1.024. Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα ναυτικά δυστυχήματα που συνέβησαν ποτέ.
  • Μάιος του 1917 – Γεννιέται ο 35ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1963.
  • Στις 19 Μαΐου 1919 δρομολογείται η δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού.
  • Η εξέγερση του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη ήταν μια από τις πιο σημαντικές στιγμές για την ελληνική αλλά και παγκόσμια ιστορία του εργατικού κινήματος.
  • Στις 20 Μαΐου 1941 ξεκινά η Μάχη της Κρήτης. Επίλεκτα γερμανικά στρατεύματα επιτέθηκαν με αεραποβατική ενέργεια στο νησί και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους κατοίκους του νησιού και τις συμμαχικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο νησί. Οι Γερμανοί κατάφεραν να επικρατήσουν και μέσα σε 10 μέρες να καταλάβουν το νησί. Οι σκληρές μάχες που έγιναν τις επόμενες δώδεκα μέρες ανέδειξαν νικητές τους Γερμανούς. Όμως το τίμημα της νίκης τους ήταν σοβαρό και έτσι μέχρι το τέλος του πολέμου δεν θα επαναλάβουν παρόμοια επιχείρηση.
  • Στην Καισαριανή, την 1η Μαΐου 1944, η εργατική Πρωτομαγιά συνέπεσε με την άνανδρη εκτέλεση 200 Ελλήνων ανδρών από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής
  • Μάης του 1968 – οι διαδηλώσεις των φοιτητών ξεσπούν στο Παρίσι, ενώ αργότερα σε αυτές συμμετέχουν τόσο το εργατικό κίνημα όσο και όλος ο κόσμος στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας.Ο Μάης του 1968 ήταν η μεγαλύτερη επαναστατική γενική απεργία στην ιστορία. Το πανίσχυρο αυτό κίνημα ξέσπασε στην κορύφωση της μεταπολεμικής οικονομικής ανόδου του καπιταλισμού.
  • 22 Μαΐου 1960 καταγράφεται ο μεγαλύτερος σεισμός που καταγράφηκε ποτέ στον πλανήτη και ο οποίος έπληξε τη νότια Χιλή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 6.000 άνθρωποι. Το μέγεθός του υπολογίστηκε στα 9,5 Ρίχτερ. 

Και ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό απόσπασμα από την Αμοργό του Νίκου Γκάτσου
Ήταν του Μάη το πρόσωπο
του φεγγαριού η ασπράδα
ένα περπάτημα ελαφρύ
σαν σκίρτημα του κάμπου

Κι αν θα διψάσεις για νερό
θα στίψουμε ένα σύννεφο
κι αν θα πεινάσεις για ψωμί
θα σφάξουμε ένα αηδόνι.

ntina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου