Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Το κουβανικό αντιικό φάρμακο Nasalferón, φαίνεται να σταματά τον κοροναϊό

Εδώ και μήνες η Κούβα έχει αρχίσει να χορηγεί σε όλους τους διεθνείς ταξιδιώτες και στους συγγενείς τους το Nasalferon, ένα φάρμακο που παράγεται από τη βιοτεχνολογική βιομηχανία της χώρας, για να αποτρέψει την αναπαραγωγή του κορονοϊού SARS-CoV-2 και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνόδου του επαρχιακού συμβουλίου άμυνας της Αβάνας, το φάρμακο χορηγήθηκε πρώτα στους δήμους του Boyeros και του Diez de Octubre, ενώ σταδιακά επεκτάθηκε και στην υπόλοιπη πρωτεύουσα. 
Η διευθύντρια Επιστήμης και Τεχνολογικής Καινοτομίας στο Υπουργείο Δημόσιας Υγείας,  Ileana Morales, εξήγησε ότι μια σταγόνα Nasalferon χορηγείται ρινικά το πρωί και άλλη μία το βράδυ για περίοδο πέντε έως δέκα ημερών.
Το Nasalferon είναι ένα ανασυνδυασμένο σκεύασμα IFN-άλφα-2b για ρινική χορήγηση που, δεδομένης της ανοσορρυθμιστικής και αντι-ιικής ιδιότητας του IFN-alpha, προστατεύει τα άτομα από την έκθεση στον ιό SARS-CoV-2.
Η Ileana Morales, επεσήμανε ότι οι συνοδοί του ταξιδιώτη ξεκινούν τη θεραπευτική αγωγή τρεις ημέρες πριν από την άφιξη των επισκεπτών στο σπίτι.
Οι Κουβανοί ερευνητές διαβεβαιώνουν ότι το φάρμακο εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού και τροποποιεί το ιικό φορτίο που βρίσκονται στο σώμα.
Το Nasalferon, ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και διασφαλίζει ότι εάν το άτομο μολυνθεί από τον παθογόνο παράγοντα, δεν θα αναπτύξει σοβαρά συμπτώματα, δήλωσαν οι ειδικοί.
Τα δεδομένα από την Κουβανική Ακαδημία Επιστημών δείχνουν ότι μέχρι τις 17 Αυγούστου, 241 Κουβανοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και 1.010 ευάλωτοι άνθρωποι (ηλικιωμένοι ασθενείς και ασθενείς που έπασχαν από συννοσηρότητα ή έμμεση έκθεση στον ιό) είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με το φάρμακο και έδειξαν θετικά αποτελέσματα.
Το κουβανικό φάρμακο
Το εθνικό πρωτόκολλο δράσης της Κούβας για τον Covid-19, από τις αρχές που εφαρμόστηκε, δεν στόχευε μόνο στην ανάσχεση της πανδημίας με απαγορεύσεις και άλλα μέτρα αλλά είχε πάντα κατά νου την ανάγκη ενσωμάτωσης παρεμβάσεων πρόληψης. 
Υπό αυτήν την έννοια, η ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων από την εταιρεία BioCubaFarma και το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της χώρας συνέστησαν τη χρήση ανασυνδυασμένης ιντερφερόνης άλφα-2b (Nasalferón), που παράγεται από την  κουβανική βιομηχανία βιοτεχνολογίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου