Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

René Burri "Ποτέ δεν πίστευα ότι θα γίνω φωτογράφος"

René Burri, ο σπουδαίος φωτογράφος, του οποίου η επίδραση στην οπτική αντίληψη των νεότερων φωτογράφων ήταν τεράστια και καθοριστική...
Ο θρυλικός φωτογράφος του Magnum που δημιούργησε την ιστορική φωτογραφία του Che Guevara που έγινε έμβλημα.
Ο René Burri σπούδασε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών στη γενέτειρά του στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Από το 1953 έως το 1955 εργάστηκε ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και άρχισε να χρησιμοποιεί την περίφημη Leica ενώ έκανε τη στρατιωτική του θητεία.
Ο Burri έγινε συνεργάτης του Magnum το 1955 και έλαβε τη διεθνή προσοχή για ένα από τα πρώτα του ρεπορτάζ, για τα κωφάλαλα παιδιά, το Touch of Music for the Deaf , που δημοσιεύτηκε στο  περιοδικό LIFE .
Το 1956, ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια πήγε στη Λατινική Αμερική, όπου έκανε μια σειρά για τους Gauchos που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Du το 1959. Δούλεψε επίσης για ένα ελβετικό περιοδικό, για το οποίο φωτογράφιζε καλλιτέχνες όπως ο Πικάσο, ο Giacometti και Le Corbusier.
Έγινε πλήρες μέλος του Magnum το 1959 και άρχισε να εργάζεται για το βιβλίο του Die Deutschen , που κυκλοφόρησε στην Ελβετία το 1962, και για τον Robert Delpire τον επόμενο χρόνο με τον τίτλο Les Allemands.
Το 1963, ενώ εργαζόταν στην Κούβα, φωτογράφισε τον Ερνέστο 'Τσε' Γκεβάρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης με έναν Αμερικανό δημοσιογράφο. Οι εικόνες του διάσημου επαναστάτη με το πούρο του εμφανίστηκαν σε όλο τον κόσμο.
Ο Burri συμμετείχε στη δημιουργία των Magnum Films το 1965 και στη συνέχεια πέρασε έξι μήνες στην Κίνα, όπου γύρισε την ταινία The Two Faces of China σε παραγωγή του BBC. 
Άνοιξε τη γκαλερί Magnum στο Παρίσι το 1962, ενώ συνέχισε τις δραστηριότητες του ως φωτογράφος. παράλληλα, έκανε κολάζ και σχέδια.
Το 1998, ο Burri κέρδισε το βραβείο Dr. Erich Salomon από τη Γερμανική Ένωση Φωτογραφίας. 
Μια μεγάλη αναδρομή έκθεση για το έργο του πραγματοποιήθηκε το 2004-2005 στο Maison Européenne de la Photographie στο Παρίσι και περιόδευσε σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά μουσεία.
Ο René Burri πέθανε σε ηλικία 81 ετών στις 20 Οκτωβρίου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου