Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Διαίσθηση

Η διαίσθηση είναι μια φυσική ικανότητα που πηγάζει όχι από τον συνειδητό μας νου αλλά από ένα βαθύτερο επίπεδο νοημοσύνης, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε. 
Όμως, πριν από πεντακόσια περίπου χρόνια, ο δυτικός νους, σε μια φυσική εξέλιξη νοητικής ανάπτυξης, άρχισε να πιστεύει ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν κατανοητά με τη λογική, συμπερασματική σκέψη. 
Αναζητούσαμε λογικά αίτια για κάθε φαινόμενο, και αφού δεν μπορούσαμε να δούμε το αίτιο των διαισθητικών πληροφοριών, απορρίψαμε ή περιθωριοποιήσαμε την έμφυτη διαισθητική μας ικανότητα. 
Η διαίσθηση είναι η "διάγνωση" ενός ενεργειακού πεδίου πληροφοριών. 
Είναι το να αισθανόμαστε την κίνηση προς ένα μελλοντικό γεγονός. 
Είναι η άμεση γνώση που δεν προέρχεται από εξάσκηση ή μάθηση. Βλέπει το όλο και δίνει μια συνολική λύση. 
Οι μαθηματικοί φημίζονται για την ικανότητά τους να βρίσκουν την απάντηση σε ένα πρόβλημα χωρίς να έχουν βήμα προς βήμα το σκεπτικό που οδηγεί σ' αυτήν. 
Η διαίσθηση μπορεί να είναι ο αυτοοργανωτικός παράγοντας που στρέφει την προσοχή μας προς το δρόμο που δίνει καρπούς. 
Στο σωματικό επίπεδο, η διαίσθηση περιγράφεται συχνά σαν μια αίσθηση στην κοιλιά, ή μια ανατριχίλα έξαψης, ή ένα "κλικ", ή μια εμπειρία σαν να ανάβει ένα φως στο μυαλό μας. 
Στο νοητικό επίπεδο, είναι η ικανότητα να συλλαμβάνουμε πληροφορίες που δεν τις αντιλαμβανόμαστε συνειδητά, αλλά που, όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή, ανακαλύπτουμε ότι τις γνωρίζαμε - ξαφνικά γνωρίζεις κάτι που δεν το είχες μάθει ποτέ συνειδητά. 
"Πώς το ήξερες αυτό;" ρωτούν συχνά οι άλλοι. 
Η ικανότητα να προβλέπουμε τάσεις και να παίρνουμε αποφάσεις, βασισμένοι σε δεδομένα που είναι μάλλον αδιαφοροποίητα, συχνά αποδεικνύεται πιο έγκυρη από το να προσπαθούμε να πάρουμε αποφάσεις στηριγμένοι σε συμβατικά στοιχεία και καταλόγους με δεδομένα από ιστορικά αρχεία. 
Μια εξαιρετικά εξελιγμένη χρήση της διαίσθησης είναι το να μπορούμε να βρούμε νόημα σε σύμβολα και συγχρονιστικά γεγονότα. 
Όσο περισσότερο εστιαζόμαστε στο να βρίσκουμε νόημα σε "τυχαία συμβάντα", τόσο πιο πολύ αυξάνουμε τη διαισθητική μας δύναμη. 
Βαθαίνοντας τη σύνδεσή μας με το περιβάλλον μας, αυξάνεται η ικανότητά μας να ακολουθούμε την καθοδήγηση του εσωτερικού σκοπού μας. Τα πάντα συνδέονται μεταξύ τους!
     Όλοι έχουμε αυτή την ικανότητα, και επιπλέον υπάρχουν τρόποι για να την ενισχύσουμε και να τη χρησιμοποιούμε πιο αποτελεσματικά. 
Για να αυξήσετε την ικανότητά σας να χρησιμοποιείτε την καθοδήγηση της πρόθεσής σας, έχετε υπόψη σας τα εξής:
 -Η ψυχή σας οργανώνεται πάντα γύρω από τα εισερχόμενα στοιχεία, τα δεδομένα που αντιλαμβάνεστε από το περιβάλλον.
 -Κάθε γεγονός ή πληροφορία έχει κάποιο νόημα ή σκοπό που συμβαίνει . 
Οι αντιδράσεις σας σε πληροφορίες ή γεγονότα σας δείχνουν κάτι που χρειάζεται να γνωρίζετε. (Αποκτήστε τη συνήθεια να παρακολουθείτε τις εσωτερικές αντιδράσεις και τα συναισθήματά σας. Σε όλη τη διάρκεια της μέρας, ρωτάτε τον εαυτό σας, "Τι νιώθω τώρα;" ή "Πώς νιώθω γι' αυτή την κατάσταση; ")
 -Τα όνειρα συχνά δίνουν πληροφορίες που είναι χρήσιμες για την τωρινή σας κατάσταση. Επομένως, για να ενισχύσετε τη διαισθητική σας ικανότητα, πρέπει να γίνετε πιο ευαίσθητοι και στα σωματικά σήματα, όπως ένας πιασμένος λαιμός (που συνήθως σημαίνει ότι έχετε εμπλακεί σε μια σύγκρουση εξουσίας ή ότι νιώθετε πνιγμένοι επειδή έχετε πάρα πολλά να κάνετε), οι πονοκέφαλοι, οι κοιλόπονοι, ή η αϋπνία. 
Αντί να δέχεστε αυτά τα ενοχλητικά ή οδυνηρά συμπτώματα ως δεδομένα, σκεφτείτε ότι προσπαθούν να σας επιστήσουν την προσοχή σε κάτι. 
Εμπιστευθείτε ότι έχουν ένα νόημα για σας. 
Στη συνέχεια, αφιερώστε κάποιο χρόνο για να συλλογιστείτε με ηρεμία και να ακούσετε το μήνυμά τους.
Όμως, αντί να προσπαθείτε να συμπεράνετε τι σημαίνουν από διανοητική άποψη, ανοίξτε ένα διάλογο μαζί τους. 
Δοκιμάστε να καταγράψετε τις αντιδράσεις σας με τη μέθοδο της συνειδησιακής ροής, δηλαδή γράφοντας ό,τι περνάει από το νου σας, ώστε να επιτρέψετε στα συναισθήματα να σας πουν τι εννοούν.
    Ρωτήστε τον εαυτό σας, "Αν ήξερα ότι θα πετύχαινα σε οτιδήποτε κι αν επέλεγα να κάνω αυτή τη στιγμή, τι θα αποφάσιζα να κάνω;" 
Η διαίσθηση μοιάζει να εμφανίζεται απρόσκλητη από τα εξωτερικά συμβάντα, και φαίνεται να εντοπίζεται σε ένα βαθύτερο επίπεδο αντίληψης. 
Μπορεί κάποιος, όταν σκέφτεται ένα ορισμένο σχέδιο, να βιώσει τη διαίσθηση σαν μια ανατριχίλα. Κάποιος άλλος μπορεί να ξυπνήσει ένα πρωί και να "ακούσει" μέσα στο νου του ένα μήνυμα: "Τηλεφώνησε σπίτι σου". 
Ή ένας τρίτος μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι οι σκέψεις του επιστρέφουν συνεχώς σε μια ορισμένη ιδέα: "Ίσως θα έπρεπε να μάθω υπολογιστή". Όλα αυτά είναι μορφές διαίσθησης.
      Ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τη διαίσθησή σας είναι να επιβραδύνετε το ρυθμό σας και να κάνετε λιγότερα πράγματα.
 -Δοκιμάστε να περάσετε ένα βράδυ κάθε εβδομάδα (ή, ακόμη, μία ή δύο ώρες) χωρίς να ανοίξετε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο (μπορείτε να ακούτε μουσική, αλλά τα διαφημιστικά διαλείμματα θα διακόψουν το ρυθμό σας). 
Αν μπορείτε, μη διαβάσετε καν. Χαϊδέψτε τη γάτα σας, ή αφήστε τον εαυτό σας να ονειροπολήσει και να χαλαρώσει. 
Μην κάνετε τίποτα.
 -Μια άλλη άσκηση διαίσθησης είναι να περνάτε μισή ώρα κοιτάζοντας από το παράθυρο τα σύννεφα. 
Τι σχήματα βλέπετε; 
Η ικανότητα να βλέπετε νόημα στα σχήματα σημαίνει ότι συντονίζεστε με μια εσωτερική φωνή που οργανώνει την πραγματικότητά σας. 
Αυτή η φωνή ανταποκρίνεται σε κάθε εσωτερικό ερώτημα που είναι εξαιρετικά φορτισμένο, όπως "Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μου;" 
Ή, για παράδειγμα, αν αναρωτιέστε αν πρέπει να αφήσετε τη δουλειά σας, προσέξτε τι εικόνες βλέπετε στα σύννεφα! 
Όσο απλή κι αν φαίνεται αυτή η άσκηση οπτικοποίησης, σας επιτρέπει να "εξασκείτε" τους διαισθητικούς μύες σας κάθε φορά που ρωτάτε τον εαυτό σας, 
"Τι σημαίνει αυτό; Τι βλέπω εδώ;" 
Το να ξέρετε ότι έχετε μια αξιόπιστη διαισθητική ικανότητα μπορεί να σας δώσει μεγάλη δύναμη. 
α προαισθήματα έρχονται δωρεάν και συμβαίνουν ακαριαία. 
Η διαίσθηση φημίζεται για το ότι είναι πανέξυπνη και εμφανίζεται πιο συχνά όταν φέρνουμε το λογικό νου μας σε μη εστιασμένη κατάσταση. 
Είναι η πηγή της δημιουργικότητας, της καθοδήγησης και της ικανότητάς μας να ακολουθούμε τον λιγότερο ταξιδεμένο δρόμο - ο οποίος τις πιο πολλές φορές μας οδηγεί στην επιθυμία της καρδιάς μας. 
      Η Πένι Πιρς, ειδική στη διαίσθηση και συγγραφέας του βιβλίου Ο Διαισθητικός Δρόμος, συστήνει την ακόλουθη άσκηση όταν θέλουμε να δοκιμάσουμε.
Βήμα 1 - Κάνετε τρεις επιλογές. 
Γράψτε τις τρεις καλύτερες επιλογές σας για αυτό που θέλετε να δοκιμάσετε.
Βήμα 2 - Διαλέξτε μία από τις επιλογές. 
Φανταστείτε την σαν να είναι μπροστά στα μάτια σας. 
Φανταστείτε ότι μπαίνετε μέσα στη σκηνή, σαν να μπαίνετε μέσα σε μια ταινία. 
Φανταστείτε τη να συμβαίνει τώρα.
Βήμα 3 - Νιώστε τα συναισθήματά σας. 
Καθώς φαντάζεστε την πρώτη σας επιλογή, προσέξτε την πρώτη σωματική σας αντίδραση. -Νιώθετε άγχος καθώς φαντάζεστε τη σκηνή; 
-Νιώθετε έξαψη και προσδοκία; 
-Νιώθετε βάρος, φόβο ή ανησυχία με την ιδέα που φαντάζεστε; 
Καθώς διατηρείτε αυτή την αίσθηση του τι συμβαίνει στο σώμα σας, ενισχύ-στε τη φανταστική σκηνή προσθέτοντας και όλες τις άλλες αισθήσεις σας Ακούστε τον εαυτό σας σ' αυτή την κατάσταση, μυρίστε τη σκηνή, δείτε τους ανθρώπους. 
Θα λέγατε ότι αυτή η κατάσταση σας κάνει να νιώθετε διεύρυνση ή συστολή; 
Ζέστη; 
Σας κάνει να ιδρώνετε; 
Αισθάνεστε παρηγοριά; 
Ευτυχία; Ανακούφιση;
Βήμα 4 
- Φαvταστείτε το μέλλον. 
Στη συνέχεια, μετακινήστε τη φαντα¬στική σκηνή στο μέλλον - στους επόμενους τέσσερις έως έξι μήνες. 
Τώρα τι αντιδράσεις νιώθετε; 
Υπάρχει κάποια αλλαγή από ανακούφιση σε άγχος; 
Από αίσθηση ανησυχίας σε αίσθηση άνεσης; 
Προσέξτε όποια αλλαγή συμβαίνει στο σώμα σας με αυτή τη μελλοντική σκηνή.
Βήμα 5
 - Μετακινήστε τη φανταστική σκηνή σας έναν ολόκληρο χρόνο στο μέλλον. 
Συνεχίστε να νιώθετε τις σωματικές σας αντιδράσεις. 
Μήπως αυτή η επιλογή φαίνεται εντάξει στην αρχή (Βήμα 3), και κατόπιν, όταν φα¬ντάζεστε τη σκηνή μετά από ένα χρόνο (Βήμα 4), αισθάνεστε ένταση ή βάρος; 
Μήπως η επιλογή σας άρχισε άσχημα, αλλά άλλαξε προς το καλύτερο ένα χρόνο αργότερα; Μήπως άρχισε καλά, αλλά έγινε αφόρητη μετά από λίγο;
Βήμα 6 
- Να είστε ουδέτεροι. 
Αφού εκτιμήσετε πλήρως την πρώτη σας επιλογή, καθαρίστε το νου σας από όλες αυτές τις εικόνες και τις αισθήσεις, και ξαναγίνετε ουδέτεροι
 Επαναλάβετε τη διαδικασία για κάθε μία από τις άλλες επιλογές. 
Βήμα 7 
- Τι θα γινόταν αν δεν κάνατε τίποτα; 
Αφού τελειώσετε την εκτίμηση των πιο φανερών επιλογών, επαναλάβετε τη φανταστική διαδικασία μία φορά ακόμη με την επιλογή τού να μην κάνετε τίποτα. 
Νιώθετε ανακούφιση με την προοπτική να μην κάνετε τίποτα; 
Ή αυτό το ενδεχόμενο παράγει ένταση και άγχος; 
Καθώς προβάλλετε τις πράξεις στο μέλλον, πότε νιώθετε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναλάβετε δράση;
      Η Πιρς συστήνει: «Όταν χρησιμοποιείτε αυτή την επιλογή για να πάρετε αποφάσεις, συγκεντρωθείτε στην επιλογή που σας δίνει μια αίσθηση βαθιάς ικανοποίησης και όχι επιφανειακής άνεσης». 
Μια άλλη τεχνική που σας φέρνει σε επαφή με τη διαίσθησή σας είναι να κάνετε μια ερώτηση, να ρίξετε ένα νόμισμα κορόνα-γράμματα, και να δείτε πώς νιώθετε με το αποτέλεσμα. 
Πάρτε ένα νόμισμα και αποφασίστε αν η κορόνα είναι ναι ή όχι. 
Σκεφτείτε την ερώτηση, και ρίξτε το νόμισμα τρεις φορές για να δείτε αν η απάντηση είναι ναι ή όχι 
Προσέξτε αμέσως πώς νιώθετε με την απάντηση. 
Ανακούφιση; 
Απογοήτευση; 
Ενεργοποίηση; 
Εξασθένηση; 
Φόβο; 
Ενθουσιασμό; 
Ότι η λύση αυτή δεν είναι αρκετά καλή; Αυτή είναι η φωνή της διαίσθησής σας. 
Είναι τόσο απλό. 
Αυτή είναι η αρχή της διαύγειας που επιζητούμε. 
Παίρνοντας αυτές τις πληροφορίες για την ενεργειακή σας κατάσταση θα μπορέσετε να δείτε πού είστε ευθυγραμμισμένοι με το δρόμο σας και πού όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου