Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Πως ένα φυτό εσωτερικού χώρου υπόσχεται να καθαρίζε τον αέρα

Ένα φυτό εσωτερικού χώρου υπόσχεται να καθαρίζει τον αέρα από τις καρκινογόνες ουσίες
Το πρώτο φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα από καρκινογόνες ουσίες είναι γεγονός.
Νέο φυτό εσωτερικού χώρου μπορεί να καθαρίσει τον αέρα του σπιτιού μας και πρόκειται για έναν γενετικά τροποποιημένο “πόθο”
Επιστήμονες στις ΗΠΑ τροποποίησαν γενετικά ένα κοινό φυτό εσωτερικού χώρου, έτσι ώστε να μπορεί να απομακρύνει από τον αέρα ενός δωματίου τους επικίνδυνους ρύπους, όπως χλωροφόρμιο και βενζολίο, δύο ουσίες που έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου.
Ένα νέο φυτό εσωτερικού χώρου ο γνωστός μας “Πόθος”, ένα αναρριχητικό φυτό, χάρη στη γενετική τροποποίησή του, απέκτησε πολύτιμες ιδιότητες.
Μας αρέσει να κρατάμε τον αέρα όσο το δυνατόν καθαρότερα στα σπίτια μας και μερικές φορές χρησιμοποιούμε φίλτρα αέρα για να κρατήσουμε τους παρασιτικούς αλλεργιογόνους ρύπους και τα σωματίδια σκόνης μακριά μας.
Ωστόσο, ορισμένες επικίνδυνες ενώσεις είναι πολύ μικρές για να παγιδευτούν σε αυτά τα φίλτρα.
Μικρά μόρια όπως το χλωροφόρμιο οποίο είναι παρόν σε μικρές ποσότητες στο χλωριωμένο νερό, ή το βενζόλιο, το οποίο αποτελεί συστατικό της βενζίνης, συσσωρεύονται στα σπίτια μας όταν κάνουμε ντους ή βράζουμε νερό
Και η έκθεση σε βενζόλιο και χλωροφόρμιο έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο.
Τώρα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον τροποποίησαν γενετικά το κοινό αυτό φυτό του εσωτερικού χώρου ώστε να μπορεί να απομακρύνει το χλωροφόρμιο και το βενζόλιο από τον αέρα γύρω του.
Το τροποποιημένο φυτό παράγει μια πρωτεΐνη (2Ε1), η οποία μεταλλάσσει το βενζόλιο και το χλωροφόρμιο σε διαφορετικά μόρια που το φυτό μπορεί μετά να χρησιμοποιήσει για να στηρίξει τη δική του ανάπτυξη.
Η ομάδα  έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης και τεχνολογίας «Environmental Science & Technology»,
“Οι άνθρωποι δεν μιλούν για αυτές τις επικίνδυνες οργανικές ενώσεις που υπάρχουν στα σπίτια τους και αυτό διότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι για αυτό.
Τώρα όμως δημιουργήσαμε φυτά εσωτερικού χώρου για να αφαιρέσουμε αυτούς τους ρύπους από τους χώρους μας.” δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας  Stuart Strand
Όλα αυτά επιβεβαίωσαν οι εργαστηριακές μετρήσεις των ερευνητών οι οποίες έδειξαν ότι στο χώρο που ήταν το μεταλλαγμένο φυτό  η συγκέντρωση του χλωροφορμίου μειώθηκε κατά 82% μετά από τρεις ημέρες και ήταν σχεδόν μη-ανιχνεύσιμη την 6η ημέρα.
Η συγκέντρωση βενζολίου μειώθηκε επίσης, αλλά πιο αργά: Μέχρι την όγδοη ημέρα, η συγκέντρωση βενζολίου είχε πέσει περίπου 75%
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε ένα σπίτι θα υπάρξουν ανάλογες μειώσεις.
Η ομάδα εργάζεται επί του παρόντος για να αυξήσει τις δυνατότητες των φυτώνπροσθέτοντας μια νέα πρωτεΐνη που να μπορεί να διασπάσει ένα άλλο επικίνδυνο μόριο που υπάρχει στον αέρα των σπιτιών:τη φορμαλδεΰδη, η οποία υπάρχει σε ορισμένα προϊόντα ξύλου, στα πλακάκια, στα συρτάρια μας και στον καπνό των τσιγάρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου