Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε για το ιωδιούχο κάλιο

ιωδιούχο κάλιο
                           Επειδή το θέμα είναι πάντα επίκαιρο
Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνουμε αυξανόμενα διαδικτυακά δημοσιεύματα σχετικά με τη χρήση ιωδιούχου καλίου για την πρόληψη βλάβης από ραδιενέργεια σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.
Συμπληρώματα διατροφής που το περιλαμβάνουν φαίνεται ήδη να έχουν ξεπουλήσει στα διαδικτυακά φαρμακεία αν και είναι εντελώς ακατάλληλα για το σκοπό για τον οποίο διαφημίζονται και δυνητικά επικίνδυνα.
Το ιωδιούχο κάλιο αποτελεί πραγματικά ουσία που μπλοκάρει την απορρόφηση ραδιενεργού ιωδίου από το θυρεοειδή αδένα παρέχοντάς του με τον τρόπο αυτό προστασία. 
Η χορήγησή του όμως συστήνεται μόνο μετά από σαφή οδηγία των αρμοδίων αρχών με στάθμιση κινδύνου/ οφέλους καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το ιωδιούχο κάλιο δεν προστατεύει το υπόλοιπο σώμα από τη ραδιενέργεια ενώ παράλληλα η λήψη του σε απουσία ραδιενεργού ιωδίου είναι δυνατό να προξενήσει βλάβη. 
Μη εγκεκριμένα για το σκοπό αυτό συμπληρώματα διατροφής είναι δυνητικά επικίνδυνα και φυσικά μη αποτελεσματικά.
Η προστατευτική δράση του ιωδιούχου καλίου βασίζεται στο γεγονός ότι υπερπληρώνει το θυρεοειδή με ιώδιο για 24 ώρες από τη λήψη του, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την απορρόφηση ραδιενεργού ιωδίου για το χρονικό αυτό διάστημα.
Η χορήγηση του ιωδιούχου καλίου συστήνεται από κρατική επιτροπή σε περίπτωση αναμενόμενης έκθεσης σε ραδιενέργεια στα άτομα που ανήκουν στις ακόλουθες ομάδες και δεν έχουν ιστορικό αλλεργίας στο ιώδιο:
Νεογέννητα και βρέφη (λαμβάνουν μία και μόνο δόση, καθώς περισσότερες είναι δυνατό να οδηγήσουν σε διαταραχές της φυσιολογικής ανάπτυξης). 
Σε περιπτώσεις που χρειάζεται χορήγηση περισσότερων δόσεων είναι αναγκαία η χρήση ακολούθως ειδικού πρωτοκόλλου παρακολούθησης.
Γυναίκες σε εγκυμοσύνη και θηλάζουσες (λαμβάνουν μόνο μία δόση).
Παιδιά και έφηβοι.
Ενήλικες ηλικίας 18-40 ετών. 
Τα άτομα της ηλικίας αυτής είναι λιγότερο επιρρεπή σε θυρεοειδική βλάβη από ραδιενέργεια σε σχέση με τα άτομα που ανήκουν στις προηγούμενες ομάδες.
Για τα άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών δεν συστήνεται η χρήση εκτός περιπτώσεων που δίνεται ρητά σχετική οδηγία λόγω αναμενόμενης πολύ υψηλής έκθεσης του πληθυσμού σε ραδιενέργεια. 
Στις ηλικίες αυτές η πιθανότητα θυρεοειδικής βλάβης από ραδιενέργεια είναι σημαντικά χαμηλότερη. 
Παράλληλα η πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργικής αντίδρασης ή και ανεπιθύμητων ενεργειών από τη λήψη του ιωδιούχου καλίου είναι σημαντικά αυξημένη.
Σύμφωνα με το FDA ισχύουν οι ακόλουθες δοσολογίες ανά ηλικία:
Νεογέννητα 0-1 μηνός: 16mg
Βρέφη και μικρά παιδιά: 1-36 μηνών: 32mg
Παιδιά και έφηβοι 3-18 ετών: 65mg
Παιδιά και έφηβοι με σωματικό βάρος άνω των 68kg, ενήλικες και γυναίκες σε εγκυμοσύνη: 130 mg
Η λήψη μιας δόσης προστατεύει το θυρεοειδή για 24 ώρες. 
Συνήθως επαρκεί η χορήγηση μιας και μόνο δόσης σωστά τοποθετημένης χρονικά σε σχέση με την αναμενόμενη έκθεση.
Σε περιπτώσεις που αναμένεται παρατεινόμενη έκθεση σε ραδιενέργεια δίνονται πρόσθετες κρατικές οδηγίες για ανά 24 ώρες χορήγηση για συγκεκριμένο αριθμό ημερών. 
Δεν επιτρέπεται όμως η χορήγηση περαιτέρω της μίας δόσης σε εγκύους, θηλάζουσες και νεογνά.
Η λήψη ιωδιούχου καλίου μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Σημειώνουμε ενδεικτικά γαστρεντερικές διαταραχές, αλλεργικές αντιδράσεις, φλεγμονή σιελογόνων αδένων. 
Ιδιαίτερα στα νεογνά η χορήγηση χωρίς ενδείξεις είναι δυνατό να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό και μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.
Είναι απαραίτητο να γίνει σαφές ότι:
Το ιωδιούχο κάλιο αποτελεί φαρμακευτική ουσία με δυνητικά σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες
Η δοσολογία χορήγησης είναι συγκεκριμένη ανά ηλικιακή ομάδα και οποιοδήποτε άλλο δοσολογικό σχήμα δεν παρέχει προστασία, αντίθετα υποκρύπτει μόνο κινδύνους. Χρησιμοποιούνται για το λόγο αυτό μόνο σκευάσματα εγκεκριμένα για το σκοπό αυτό.
Είναι πολύ σημαντική σε περίπτωση χορήγησης η σωστή χρονική τοποθέτηση της δόσης και για το λόγο αυτό η οδηγία για τη χορήγηση είναι πολύ συγκεκριμένη και δίνεται μόνο από κρατική αρμόδια επιτροπή. 
Σε αντίθετη περίπτωση η λήψη δεν παρέχει ουσιαστικό όφελος ενώ ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.
           Διαφορά μεταξύ ιωδιούχου καλίου και ιωδικού καλίου
Η βασική διαφορά μεταξύ του ιωδιούχου καλίου και του ιωδιούχου καλίου είναι ότι το ιωδιούχο κάλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην παρεμπόδιση της ακτινοβολίας σε σύγκριση με το ιωδιούχο κάλιο.
Τόσο το ιωδιούχο κάλιο όσο και το ιωδιούχο κάλιο είναι άλατα καλίου και εμφανίζονται ως λευκή κρυσταλλική σκόνη. Και οι δύο αυτές ενώσεις είναι σημαντικές ως διαιτητικά συμπληρώματα. Μία από τις σημαντικότερες εφαρμογές αυτών των ενώσεων είναι στη διαδικασία της δέσμευσης της ακτινοβολίας. Εδώ, το ιωδιούχο κάλιο είναι πιο αποτελεσματικό από το ιωδιούχο κάλιο, επειδή το ιωδιούχο κάλιο έχει κακή διάρκεια ζωής σε ζεστά και υγρά κλίματα.
Τι είναι το ιωδιούχο κάλιο;
Το ιωδιούχο κάλιο είναι μια ανόργανη ένωση που έχει τον χημικό τύπο ΚΙ. 
Σε εμπορική κλίμακα, παράγεται με ανάμιξη υδροξειδίου του καλίου με ιώδιο. 
Εκτός αυτού, είναι χρήσιμο ως φάρμακο και ως συμπλήρωμα διατροφής επίσης. 
Όσον αφορά τις ιδιότητές του, η μοριακή μάζα του ΚΙ είναι 166 g / mol. 
Το σημείο τήξεως είναι 681 ° C και το σημείο βρασμού είναι 1.330 ° C.
Ως φάρμακο, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί ο υπερθυρεοειδισμός. 
Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από ακτινοβολίες. 
Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν βρει τώρα ότι αυτή η ένωση είναι λιγότερο αποτελεσματική στην παρεμπόδιση της ακτινοβολίας επειδή έχει κακή διάρκεια ζωής στο ζεστό και υγρό κλίμα.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που οφείλονται στην κατανάλωση ιωδιούχου καλίου περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια, κοιλιακό άλγος, εξανθήματα, πρήξιμο των σιελογόνων αδένων κλπ. 
Εκτός αυτού, μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε αυτό το φάρμακο ενώ άλλοι παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, κατάθλιψη.
Τι είναι το Ιωδικό κάλιο;
Το ιωδιούχο κάλιο είναι μια ανόργανη ένωση που έχει τον χημικό τύπο ΚΙΟ3. 
Είναι χρήσιμο για ιωδίωση επιτραπέζιου αλατιού. 
Ως εκ τούτου, είναι πηγή διαιτητικού ιωδίου. 
Για παράδειγμα, είναι ένα συστατικό στο γάλα για βρέφη. 
Όσον αφορά τις ιδιότητές του, η μοριακή μάζα του είναι 214 g / mol. 
Επιπλέον, το σημείο τήξης του είναι 560 ° C και η θέρμανση περαιτέρω θα αποσυνθέσει την ένωση.
Εκτός αυτού, είναι επίσης γνωστό για την ικανότητά του να εμποδίζει την ακτινοβολία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 
Στην πραγματικότητα, είναι πιο αποτελεσματικό από το ιωδιούχο κάλιο, καθώς αυτή η ένωση έχει καλύτερη διάρκεια ζωής στο ζεστό και υγρό κλίμα.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ιωδιούχου καλίου και ιωδικού καλίου;
Το ιωδιούχο κάλιο είναι μια ανόργανη ένωση που έχει τον χημικό τύπο ΚΙ. 
Το ιωδιούχο κάλιο είναι μια ανόργανη ένωση που έχει τον χημικό τύπο ΚΙΟ3. 
Η βασική διαφορά μεταξύ του ιωδιούχου καλίου και του ιωδιούχου καλίου είναι ότι το ιωδιούχο κάλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην παρεμπόδιση της ακτινοβολίας σε σύγκριση με το ιωδιούχο κάλιο.
Περαιτέρω, η γραμμομοριακή μάζα ιωδιούχου καλίου είναι 166 g / mol, και για το ιωδιούχο κάλιο, είναι 214 g / mol. 
Κατά την εξέταση των σημείων τήξης και βρασμού, το σημείο τήξης του ιωδιούχου καλίου είναι 681 ° C και το σημείο βρασμού είναι 1.330 ° C ενώ το σημείο τήξης του ιωδικού καλίου είναι 560 ° C και η θέρμανση περαιτέρω θα αποσυνθέσει την ένωση.
Κάτω από το infographic παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαφορά μεταξύ ιωδιούχου καλίου και ιωδικού καλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου