Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Street photography Tips και Tricks

Ένα μεγάλο ζήτημα για τον αρχάριο φωτογράφο που θέλει να κάνει φωτογραφία δρόμου είναι πώς να ξεπεράσει την φοβία του να φωτογραφίζει άγνωστο κόσμο στον δρόμο. Θα δώσουμε μερικές συμβουλές για αυτό, μερικά πράγματα που πρέπει να κάνετε και μερικά που καλό είναι να αποφεύγετε.
TIP 1: Να είστε γρήγοροι!
Αν την ώρα που εντοπίζετε ένα θέμα στον δρόμο σηκώσετε την μηχανή και ψάχνετε την κατάλληλη ταχύτητα, το κατάλληλο διάφραγμα, τι zoom θα κάνετε και πώς να νετάρετε σωστά, δύο περιπτώσεις θα συμβούν: ή θα έχετε χάσει το θέμα ή το θέμα σας θα σας αντιληφθεί!
Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν:
Φτιάξτε τα στοιχεία σας (ταχύτητα-διάφραγμα-iso) όταν δεν τραβάτε. Όταν προχωράτε σε έναν δρόμο οι φωτιστικές συνθήκες δεν αλλάζουν όλη την ώρα. Εκμεταλλευτείτε τα "νεκρά διαστήματα" και αν είστε π.χ. σε μέρος με πολύ φως, φωτομετρήστε και βάλτε τα σωστά στοιχεία, αν πάτε σε μέρος με σκιά ή εσωτερικό χώρο αλλάξτε κατευθείαν ταχύτητα, διάφραγμα και τα ISO αν χρειάζεται.
Χρησιμοποιήστε σταθερό φακό! Ακόμα και αν έχετε zoom φακό χρησιμοποιήστε τον σαν να ήταν σταθερός. Αυτό θα σας βοηθήσει με τον καιρό να γίνετε πολύ πιο γρήγοροι στην λήψη φωτογραφιών καθώς θα ξέρετε σε ένα μεγάλο βαθμό τι θα δείτε μέσα από τον φακό πριν καν σηκώσετε την μηχανή, άρα ο χρόνος που θα χρειάζεστε για να καδράρετε θα είναι πολύ λίγος.
Για το νετάρισμα αν χρησιμοποιείτε το auto focus της μηχανής σας φροντίστε να απενεργοποιήσετε το af assistant ώστε να μην ρίχνει φως και γίνεστε αντιληπτοί. Αν νετάρετε στο manual  μπορείτε να νετάρετε εκ των προτέρων π.χ. στα 2 μέτρα και να τοποθετείτε τα θέματα σας κάπου εκεί, δεδομένου και του ότι η φωτογραφία δρόμου γίνεται με ευρυγώνιους φακούς που έχουν μεγάλο βάθος πεδίου θα είστε εντάξει.
TIP 2:Περάστε απαρατήρητοι
Μην κοιτάτε ,τους ανθρώπους που φωτογραφίζετε, στα μάτια!
Εντοπίστε αυτό που θέλετε να φωτογραφίσετε και κοιτάτε γύρω του κάπως ακαθόριστα, όταν φτάσει στο σημείο που θέλετε σηκώστε την μηχανή και τραβήξτε όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορέσετε. Αν κάνετε οπτική επαφή - σας κοιτάξει,τον κοιτάξετε - έχετε δώσει ένα δικαίωμα παραπάνω να σας ρωτήσει τι και πώς.
TIP3:
Αφού τραβήξετε κάποιον που νομίζετε ότι σας κατάλαβε, μην κατεβάζετε την μηχανή!
Κάνετε ότι συνεχίζετε να τραβάτε ώστε να θεωρήσει ότι τραβάγατε κάτι πίσω από αυτόν, αν χρειαστεί μάλιστα τραβήξτε και καμιά πόζα!
TIP 4:
Σε αρκετές περιπτώσεις μπορείτε να μην τοποθετήσετε το θέμα σας στο κέντρο του καρέ. 
Με έναν ευρυγώνιο φακό ο άνθρωπος που φωτογραφίζετε δεν θα καταλάβει καν ότι είναι μέσα στην φωτογραφία.
TIP 5: Κάντε τα πράγματα ανάποδα!
Μπορείτε να βρείτε ένα σκηνικό που σας αρέσει και να περιμένετε εκεί να περάσει κάποια ενδιαφέρουσα φιγούρα. 
Και πάλι εδώ δεν κατεβάζουμε την μηχανή όταν τραβήξουμε αυτό που θέλουμε.
‘Αν όλα αυτά αποτύχουν να θυμάστε ότι ένα χαμόγελο μπορεί να σας σώσει! 
Σε καμία περίπτωση όμως μην εμπλέκεστε σε πολλές συζητήσεις, αν σας ζητήσουν τον λόγο πείτε το καλύτερο που μπορείτε να σκεφτείτε εκείνη την στιγμή και αποχωρήστε!
Κείμενο και φωτογραφίες Γιάννης Αντωνόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου