# θα χρειαστώ:
3 αυγά
250gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ολόκληρο πορτοκάλι, πολύ καλά πλυμένο και κομμένο σε οκτώ κομμάτια
120ml γάλα
120ml ελαιόλαδο
170gr ακατέργαστη ζάχαρη υγρή ζαχαροκάλαμου
16g baking powder το οποίο ανακατεύω στο αλεύρι
Μια πρέζα αλάτι
# και:
-. χτυπάω το πορτοκάλι με το γάλα και το λάδι με το ραβδομπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθεί πολύ καλά το πορτοκάλι μου
-. προσθέτω τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι και χτυπάω με το μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα μου τα υλικά
-. προσθέτω το αλεύρι και το baking powder, συνεχίζοντας να χτυπάω με το μίξερ χειρός και
-. όταν όλα μου τα υλικά έχουν ομογενοποιηθεί πλήρως και έχω ένα ομοιόμορφο μείγμα
-. το αδειάζω σε μια αναλόγου μεγέθους φόρμα και
-. ψήνω στους 175°/180° για 30 λεπτά ή ανάλογα με το φούρνο μας!
-. ξεφορμάρω, κόβω σε μεγάλα κομμάτια και
-. σερβίρω!
3 αυγά
250gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ολόκληρο πορτοκάλι, πολύ καλά πλυμένο και κομμένο σε οκτώ κομμάτια
120ml γάλα
120ml ελαιόλαδο
170gr ακατέργαστη ζάχαρη υγρή ζαχαροκάλαμου
16g baking powder το οποίο ανακατεύω στο αλεύρι
Μια πρέζα αλάτι
# και:
-. χτυπάω το πορτοκάλι με το γάλα και το λάδι με το ραβδομπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθεί πολύ καλά το πορτοκάλι μου
-. προσθέτω τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι και χτυπάω με το μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα μου τα υλικά
-. προσθέτω το αλεύρι και το baking powder, συνεχίζοντας να χτυπάω με το μίξερ χειρός και
-. όταν όλα μου τα υλικά έχουν ομογενοποιηθεί πλήρως και έχω ένα ομοιόμορφο μείγμα
-. το αδειάζω σε μια αναλόγου μεγέθους φόρμα και
-. ψήνω στους 175°/180° για 30 λεπτά ή ανάλογα με το φούρνο μας!
-. ξεφορμάρω, κόβω σε μεγάλα κομμάτια και
-. σερβίρω!
για την ιστορία:
Ο όρος "κέικ" έχει μακρά ιστορία.
Η ίδια η λέξη προέρχεται από τους Βίκινγκ, από την αρχαία σκανδιναβική λέξη "kaka",
η οποία υποδηλώνει ένα γλυκό φούρνου με αλεύρι,
ζάχαρη ή μέλι, αναμεμιγμένο με αυγά και συχνά, αλλά όχι πάντα, με γάλα και λίπος.
Οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν "πλακοῦς", από τη λέξη "πλάξ/πλάκα".
Το παρασκεύαζαν με αλεύρι αναμεμειγμένο με αυγά, γάλα, καρύδια και μέλι.
Και ήταν οι Έλληνες που πρωτοχρησιμοποίησαν τη μπίρα/ζύθο ως διογκωτικό μέσο, τηγανίζοντας τηγανίτες με κατσικίσιο γάλα, στο ελαιόλαδο.
Στην αρχαία Ρώμη, η βασική ζύμη ψωμιού εμπλουτίστηκε με το βούτυρο,
τα αυγά και το μέλι, γεγονός που παρήγαγε ένα γλυκό, το ψημένο κέικ.
Τα πρώτα κέικ στην Αγγλία ήταν επίσης ουσιαστικά ψωμί: οι πιο προφανείς διαφορές μεταξύ του "κέικ" και του "ψωμιού" ήταν η στρογγυλή,
επίπεδη μορφή των κέικ και η μέθοδος μαγειρέματος, στην οποία το κέικ γυριζόταν πάνω από μία φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ενώ το ψωμί έμενε όρθιο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψησίματος.
ntina
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου