Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Είναι η luciferase του Lucifer;

Οι φήμες ξεκίνησαν εδώ και πολύ καιρό, αλλά αναζωπυρώθηκαν και πάλι πριν από μερικές ημέρες, όταν ένας δημοσιογράφος έγραψε λανθασμένα στο Twitter ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 περιέχουν κάτι που ονομάζεται luciferase
Ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού Newsmax, πίστεψε ότι το όνομα παρέπεμπε στον… Εωσφόρο/Lucifer, που φυσικά είναι ένα άλλο όνομα για τον διάβολο. 
Από εκεί, κάποιοι πρόσθεσαν περισσότερη… σάλτσα, οδηγώντας ορισμένους επιστήμονες να εξηγήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τι είναι και τι κάνει πραγματικά κάνει η luciferase
Καταρχάς η luciferase δεν πήρε το όνομά της από τον… Σατανά. 
Οι λουσιφεράσες είναι μια οικογένεια ενζύμων που όταν αντιδρούν με μόρια υψηλής ενέργειας σε ζώα και έντομα, όπως οι πυγολαμπίδες παράγουν φως – μια διαδικασία που λέγεται βιοφωταύγεια.
Αυτή η απίστευτη δημιουργία της Φύσης, έδωσε ιδέες στους επιστήμονες που δανείστηκαν αυτά τα ένζυμα για να τα χρησιμοποιήσουν ως εργαστηριακά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων σε μελέτες σε ζώα για ορισμένα εμβόλια κατά της Covid-19.
Μια χρήση της είναι για να μπορούν οι επιστήμονες να παρακολουθούν πού και πότε τα κύτταρα χρησιμοποιούν γονίδια. 
Τα γονίδια έχουν περιοχές που λειτουργούν σαν διακόπτες, ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας τη χρήση τους. 
Οι επιστήμονες που θέλουν να δουν πότε ένα κύτταρο ενεργοποιεί ένα γονίδιο, μπορούν να ενσωματώσουν τον γενετικό κώδικα για τη λουσιφεράση δίπλα σε αυτόν τον «διακόπτη» – Κάθε φορά που το κύτταρο χρησιμοποιεί το γονίδιο-στόχο, χρησιμοποιεί επίσης τον κώδικα της λουσιφεράσης. 
Εάν οι ερευνητές προσθέσουν επίσης το μόριο στο οποίο δρα η λουσιφεράση, το αποτέλεσμα θα είναι ένα κύτταρο που λάμπει όταν χρησιμοποιεί το γονίδιο.
Οι επιστήμονες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τη λουσιφεράση για να επισημάνουν συγκεκριμένους τύπους κυττάρων και να τους παρακολουθούν σε ένα έμβιο ον, όπως ένα ποντίκι. 
Με αυτόν τον τρόπο, για παράδειγμα, μπορούν να εντοπίσουν το ταξίδι ενός καρκινικού κυττάρου στο σώμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου