Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Οι κάτοικοι της Αιγιάλειας αντιτίθενται - και αυτοί μαζί με τόσους άλλους κατοίκους της χώρας μας - στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών για τη δημιουργία αιολικών πάρκων στις περιοχές τους

Τα τελευταία χρόνια δεκάδες τοπικές κοινωνίες, 
περιβαλλοντικές οργανώσεις, 
τοπικοί φορείς και άλλες συλλογικότητες της χώρα μας ξεσηκώνονται εναντίων όλων αυτών που είναι υπεύθυνοι για την εγκατάσταση  ανεμογεννητριών στα βουνά της χώρας μας καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, όλης της γύρω περιοχής.
Μια αλόγιστη παραχώρηση αδειών σε επενδυτικά σχέδια για αιολικά πάρκα και λεηλασία των βουνών μας με αστραπιαίες διαδικασίες, με τεράστιο κόστος στη φυσική και τοπική ταυτότητα των περιοχών και δραματικό οικολογικό αποτύπωμα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ζωικό βασίλειο υποφέρει.
Η χλωρίδα, όπως σπάνια βότανα, λουλούδια και δέντρα,
οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, 
τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.
Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. 
Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. 
Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.
Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας.
Από τη λαίλαπα των ανεμογεννητριών δεν έχει γλυτώσει και η περιοχή της Αιγιάλλειας και όπως διαβάζουμε στην protionline.gr:
Γενικός ξεσηκωμός των κατοίκων της Αιγιάλειας απέναντι στην επέλαση των ανεμογεννητριών και ετοιμάζουν παρουσία στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο
"Απόβαση" στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας ετοιμάζουν κάτοικοι της Αιγιάλειας που οι περιοχές τους πλήττονται από το πέρασμα ή την εγκατάσταση ανεμογεννητριών για τη δημιουργία αιολικών πάρκων. 
Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβάνονται δύο σχετικά θέματα που προέρχονται από αποφάσεις των Κοινοτήτων Μελισσίων και Πτέρης και οι κάτοικοι ζητούν από τον δήμο Αιγιαλείας να πιέσει ώστε να μην υλοποιηθούν τα σχέδια των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.
Ειδικότερα, τα θέματα που έχουν προγραμματιστεί σχετικά με το ζήτημα αυτό είναι: 
Επί της απόφασης Κοινότητας Μελισσίων με θέμα: Διάνοιξη νέου δρόμου από το φαράγγι Σελινούντα έως την Εθνικό Οδό Αιγίου Πτέρης και συγκεκριμένα στον οικισμό Πυργάκι της Κοινότητας Μελισσίων από κατασκευαστική εταιρεία τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην περιοχή Καλαβρύτων. 
Και επί του εγγράφου του προέδρου της Κοινότητας Πτέρης καθώς και επί της απόφασης της Κοινότητας Πτέρης περί δημιουργίας δρόμου στην αναδασωτέα περιοχή Φτέρης.
Στην ανακοίνωση – κάλεσμα των κατοίκων αναφέρονται τα εξής: "ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ-ΔΥΤΙΚΗΣ και του ΑΙΓΙΟΥ, σύσσωμοι την Τετάρτη 2-10-2024, στις 19:00 στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, στο Παλιό Νοσοκομείο, για ν’ αντισταθούμε στο ψήφισμα της διάνοιξης δρόμων στα ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΑ ΤΗΣ ΦΤΕΡΗΣ και στο ΠΥΡΓΑΚΙ, για Ανεμογεννήτριες! 
Είμαστε ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΜΕΝΟΙ από Αιολικά, η ξηρασία αυξάνεται και οι θερμοκρασίες το ίδιο, επειδή οι ανεμογεννήτριες μειώνουν την υδατότητα. 
ΞΥΠΝΗΣΤΕ-ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ-ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΕΤΕ!!! 
Τα επόμενα καλοκαίρια θα είναι ακόμα πιο θερμά, οι Σοδιές κατεστραμμένες, οι ελιές ξεραμένες, συρρικνωμένες, η σταφίδα μειώνεται λόγω της ζέστης, το νερό θα λείψει… ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ!!!
Υπενθυμίζεται πάντως ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει πάρει απόφαση ενάντια και στη δημιουργία αιολικού στη Ζήρια, ωστόσο η απόφασή του είναι καθαρά γνωμοδοτική.
από: protionline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου