Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Πώς η όσφρηση συνδέεται με την άνοια

η αίσθηση της όσφρησης συνδέεται στενά με τη λειτουργία του εγκεφάλου και την πνευματική υγεία

Η απώλεια της ικανότητας να μυρίζει κάποιος την μέντα, τα ψάρια, το πορτοκάλι, το τριαντάφυλλο και το δέρμα, θα μπορούσε να είναι ένα ακριβές και έγκαιρο προειδοποιητικό σημάδι της άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, εξετάστηκε η ικανότητα σχεδόν 3.000 ατόμων ηλικίας 57 έως 85 ετών να ανιχνεύουν αυτές τις πέντε οσμές.
Πέντε χρόνια αργότερα, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που δεν μπόρεσαν στα αρχικά τεστ να οσφριστούν ούτε μία από τις πέντε μυρωδιές είχαν άνοια, όπως και το 80% εκείνων που έδωσαν μόνο μία ή δύο σωστές απαντήσεις.

Ένας από τους ερευνητές, καθηγητής Jayant Pinto, από το πανεπιστήμιο του Σικάγου, δήλωσε: «Η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι κάτι έχει πάει στραβά και ότι υπάρχει σημαντική βλάβη.
Αυτή το απλό τεστ όσφρησης θα μπορούσε να προσφέρει έναν γρήγορο και φθηνό τρόπο για τον εντοπισμό των ανθρώπων που βρίσκονται ήδη σε υψηλό κίνδυνο.
Από όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις, η μυρωδιά είναι η πιο υποτιμημένη – μέχρι να τη χάσουμε».

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Η έρευνά μας απλά εντοπίζει μια κατηγορία ανθρώπων που απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή.
Θα πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη δουλειά, ώστε να καθιερωθεί ως κλινική δοκιμή.
Αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξεύρεση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Τότε, θα μπορούσαμε να τους εντάξουμε σε δοκιμές πρόληψης της άνοιας στα πρώτα στάδια».

Στη μελέτη, το 78% των συμμετεχόντων είχε φυσιολογική αίσθηση όσφρησης, εντοπίζοντας σωστά τέσσερις ή πέντε από τις οσμές.
Σχεδόν το 19% βρήκε σωστά δύο ή τρεις μυρωδιές, ενώ το 2,2% μπόρεσε να εντοπίσει μόνο τη μία και το 1% δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει οποιαδήποτε από τις μυρωδιές.

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η αίσθηση της όσφρησης συνδέεται στενά με τη λειτουργία του εγκεφάλου και την πνευματική υγεία», δήλωσε ο καθηγητής Pinto. «Θεωρούμε ότι η ικανότητα όσφρησης, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πρώιμο σημάδι, επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας.
Πρέπει να κατανοήσουμε όμως τους βασικούς μηχανισμούς, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τις νευροεκφυλιστικές νόσους και ελπίζουμε να αναπτύξουμε νέες θεραπείες και προληπτικές παρεμβάσεις».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of the American Geriatrics Society.

Το 2014, διαπιστώθηκε σε άλλη έρευνα ότι η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου μέσα σε πέντε χρόνια.

Η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης μπορεί επίσης να επηρεάσει την ευημερία, τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και την ψυχική υγεία των ανθρώπων.

«Η αδυναμία όσφρησης είναι στενά συνδεδεμένη με την κατάθλιψη, καθώς οι άνθρωποι δεν αποκομίζουν τόσο μεγάλη ευχαρίστηση από τη ζωή», δήλωσε ο καθηγητής Pinto.
iatrikanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου