Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Ντάνιελ Ντέι Λιούις: Ο ηθοποιός θρύλος

Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ίσως ο κορυφαίος ηθοποιός στον πλανήτη και δεν δείχνει διατεθειμένος να ανοίξει συζήτηση μαζί τους.

Αυτή θα είναι η 7η επίσκεψη του στην Ελλάδα. Πέρασαν 29 χρόνια από την πρώτη φορά που βρέθηκε στην Αθήνα και όπως φαίνεται την θεωρεί το ... γούρι του, αφού την επισκέπτεται πάντα όταν είναι υποψήφιος για Όσκαρ.
Αν κάποιος δει τον τρόπο με τον οποίο ζει πάντως ο γνωστός ηθοποιός, θα καταλάβει πως η επιθυμία του να βρίσκεται εδώ είναι πραγματικά τιμητική.
Στις επισκέψεις του στην Αμερική, αρκετοί τον έχουν δει κατά καιρούς να κάθεται ολομόναχος στο μπαρ του ξενοδοχείου, με μία Guinness στο χέρι, την οποία έχει παραγγείλει με μια ελαφριά ιρλανδική προφορά.
Κρατάει χαμηλά το κεφάλι, θέλοντας να αποφύγει την επαφή με τους άλλους θαμώνες.
Κάποιοι τον αναγνωρίζουν, αλλά σπάνια τον πλησιάζουν.
Είναι ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ίσως ο κορυφαίος ηθοποιός στον πλανήτη και δεν δείχνει διατεθειμένος να ανοίξει συζήτηση μαζί τους.
Η απομόνωση είναι κάτι που αναζητά.
Για περισσότερα από 20 χρόνια ο γεννημένος στο Λονδίνο ηθοποιός, έχει σχεδόν «κλειδωθεί» σε ένα απομακρυσμένο κτήμα 50 στρεμμάτων στα βουνά του Wicklow.
Η λάμψη του Χόλιγουντ δεν τον αντιπροσωπεύει.
Γι' αυτό άλλωστε και δεν εμφανίζεται σε ταινίες όσο συχνά θα ήθελαν οι θαυμαστές του να το κάνει-μια ταινία ανά πέντε χρόνια.
Γι' αυτό άλλωστε και μόλις στα 60 του χρόνια ανακοίνωσε πως η ταινία «Αόρατη Κλωστή» -Phandom Thread-στην οποία πρωταγωνιστεί, θα είναι και η τελευταία του.
Η καριέρα του θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολλές περισσότερες ταινίες από αυτές στις οποίες είχαμε την τύχη να τον απολαύσουμε.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως έχει τρία Όσκαρ, τα περισσότερα από κάθε άλλον ηθοποιό.
Δεν είναι επίσης τυχαίο πως ο κριτικός κινηματογράφου των New York Times είχε γράψει πως η ερμηνεία του Ιρλανδού στο «Θα χυθεί αίμα» ήταν "η καλύτερη ερμηνεία όλων των εποχών".
Παράλληλα όμως χαρακτηρίζεται και από πολλούς συνεργάτες του στην βιομηχανία του θεάματος ως "τρελός και τρομακτικός".
Ένας από αυτούς είχε πει πως σε μια σκηνή αγώνα μπόουλινγκ, ο αστέρας του κινηματογράφου ξεκίνησε να τον χτυπάει πραγματικά με μπάλες του μπόουλινγκ.
Είναι όντως εκκεντρικός;
Πιθανότατα.
Είναι μήπως όντως λίγο «τρελός»;
Λίγοι γνωρίζουν.
Γιατί σε πολύ λίγους επιτρέπει να τον πλησιάσουν.
Οι επισκέπτες του σπιτιού του - οι οποίοι μπορούν να το προσεγγιστούν μόνο ακολουθώντας ένα στενό διαδρομάκι – έχουν αποκαλύψει τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύει το χρόνο του.
Φτιάχνει παπούτσια, ασχολείται με την ξυλογλυπτική και γυρίζει για ώρες μόνος του μέσα στα βουνά με το ποδήλατο.
Περνάει αρκετό χρόνο και με την οικογένεια του.
Τη σύζυγο του και τους τρεις γιους του, τον 22χρονο Γκάμπριελ, τον 19χρονο Ρόναν και τον 15χρονο Κάσελ.
Τώρα γνωρίζουν πολύ καλά ποιος είναι ο πατέρας του.
Ο Κάσελ όταν ήταν μικρός και για αρκετά χρόνια, πίστευε πως ο πατέρας του δούλευε σε εργοτάξιο.
Καθόλου περίεργο αν σκεφτεί κανείς πως για να παίξει οποιοδήποτε ρόλο ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις περνάει μήνες ζώντας μέσα στο ρόλο.
Βιώνοντας τις συνθήκες που βιώνει και ο χαρακτήρας που θα υποδυθεί.
Η... σφραγίδα του
Για τον ρόλο του Ντάνιελ Πλέινβιου στο «Θα χυθεί αίμα», αρνήθηκε να έχει επαφή με τους υπόλοιπους ηθοποιούς εκτός των γυρισμάτων και επέμεινε να μένει σε μία σκηνή σε έναν έρημο πετρελαϊκό σταθμό του Τέξας όταν οι κάμερες δεν τραβούσαν.
Στην προηγούμενη ταινία του, η Μπαλάντα του Τζακ και της Ρόουζ, στην οποία έπαιξε έναν hippie, έχτισε τη δική του καλύβα στην παραλία ενός απομακρυσμένου Καναδικού νησιού, όπου περνούσε τις νύχτες μετά το τέλος των γυρισμάτων, ενώ η οικογένειά του έμεινε σε ένα κοντινό ξενοδοχείο.
Αυτή η προσοχή στη λεπτομέρεια έχει μερικές φορές ενοχλήσει τους συμπρωταγωνιστές του.
Όταν υποδύθηκε τον ψυχοπαθή «Μπιλ ο χασάπης» στις Συμμορίες της Νέας Υόρκης του Μάρτιν Σκορτσέζε, ασχολήθηκε αρχικά με το να μάθει τη δουλειά του χασάπη κι ενώ ήταν στο σετ, άκουγε μανιωδώς τη μουσική του ράππερ Eminem, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το «επίπεδο επιθετικότητας» του.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τσακωθεί και με τον συμπρωταγωνιστή του Λίαμ Νίσον ο οποίος είχε εξαγριωθεί που ο Ντέι Λιούις επέμενε να τον αποκαλεί με το όνομα του χαρακτήρα του ακόμα και όταν συναντήθηκαν στο γυμναστήριο του ξενοδοχείου τους.
Στην ίδια ταινία, αρνήθηκε επίσης να συναναστραφεί τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο οποίος του έσπασε τη μύτη σε μια πολύ ρεαλιστική σκηνή καυγά.
Η προετοιμασία του για τους ρόλους είναι ακραία, αλλά αποτελεί τη σφραγίδα του.
Στον ρόλο με τον οποίο κέρδισε το πρώτο του Όσκαρ, το 1989 ως Ιρλανδός συγγραφέας και θύμα εγκεφαλικής παράλυσης, στην ταινία «Το αριστερό μου πόδι», ζήτησε από όσους εργάζονταν πίσω από τις κάμερες να τον πηγαίνουν τριγύρω με την αναπηρική καρέκλα του και έβαζε κάποιον να τον ταΐζει με ένα κουτάλι.
Για να προετοιμαστεί για το ρόλο του ως ο άδικα καταδικασμένος για βομβιστής του IRA στην ταινία «Εις το όνομα του πατρός», πέρασε τρεις νύχτες σε ένα παγωμένο κελί πενιχρών φυλακών.
Εκείνοι που περνούσαν από το σετ είχαν πάρει οδηγίες να τον κακοποιούν και να του ρίχνουν κρύο νερό.
Ένας τεχνικός, ο οποίος έχει αργαστεί δύο φορές με τον Ντέι Λιούις, είχε πει: "Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο.
Όλοι έπρεπε να τον αποκαλούμε με το όνομα του χαρακτήρα του, ακόμα κι αν τον πετυχαίναμε στις τουαλέτες
Αν έκανε μια σκηνή όπου ήταν επιθετικός ή θα είχε έναν καυγά, θα άρχιζε να θυμώνει λίγες μέρες πριν, κοίταζε περίεργα και αγρίευε στους ανθρώπους στο σετ.
Έπρεπε να γνωρίζεις πότε θα ήταν καλό να τον αποφύγεις, γιατί θα μπορούσε να είναι αρκετά τρομακτικός όταν έμπαινε μέσα στον χαρακτήρα.
Όμως, τον συνάντησα εκτός δουλειάς λίγο μετά από την πρώτη ταινία που έκανα μαζί του και ήταν πολύ γοητευτικός και πολύ ευγενικός και γλυκός με εμένα.
Ήταν σαν να είχε γίνει, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ο άνθρωπος που υποδύονταν"
Η νευρική κατάρρευση
Στο παρελθόν, είχαν κυκλοφορήσει φήμες πως έκανε χρήση ναρκωτικών, με τον ίδιο να δηλώνει πριν από χρόνια ότι είχε σταματήσει να χρησιμοποιεί.
Ωστόσο, παραδέχεται ότι ένα χρόνο μετά το θάνατο του πατέρα του -είναι γιος του πρώην ποιητή Σέσιλ Ντέι Λιούις, ο οποίος πέθανε όταν ο Ντάνιελ ήταν 15 ετών-, πήρε υπερβολική δόση χαπιών ημικρανίας και χρειάστηκε να υποβληθεί σε ψυχιατρική θεραπεία.
Δεν ήταν εύκολη η παιδική του ηλικία: ο πατέρας του τον έστειλε εσωτερικό στο σχολείο Sevenoaks στο Κεντ, σε μια προσπάθεια να θεραπεύσει την «αταξία» του, που περιλάμβανε κλοπές από καταστήματα και καβγάδες.
Αλλά ο θάνατος του πατέρα του, του άφησε μια μόνιμη πληγή.
Όταν ο ατζέντης του Τζούλιαν Μπελφρέιτζ, ο οποίος είχε γίνει δεύτερος πατέρας του, πέθανε από καρκίνο το 1994, λέγεται ότι ο Ντάνιελ υπέστη μια νευρική κατάρρευση.
Πέντε χρόνια νωρίτερα, είχε μια παρόμοια κρίση παίζοντας Άμλετ στη σκηνή στο West End.
Ο ηθοποιός ήταν πεπεισμένος ότι μιλούσε στο φάντασμα του νεκρού πατέρα του και έφυγε τρέχοντας από τη σκηνή, ψιθυρίζοντας λόγια ανεξέλεγκτα.
Δεν επέστρεψε ποτέ στο θέατρο από τότε.
Οι γυναίκες της ζωής του
Όμως, η ζωή του ήταν γεμάτη και με μια σειρά από όμορφες γυναίκες του Χόλιγουντ, όπως η Τζούλια Ρόμπερτς, η Γουινόνα Ράιντερ, η Γκρέτα Σκάκι και η Ζιλιέτ Μπινός.
Ο πρωτότοκος γιος του, ο Γκάμπριελ είναι καρπός της εξαετής σχέσης του με την Γαλλίδα ηθοποιό Ιζαμπέλ Ατζανί.
Η Ατζανί είχε αποκαλύψει ότι την είχε χωρίσει με φαξ όταν ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος με τον Γκάμπριελ και αρχικά δεν έδινε τίποτα για το παιδί.
Τώρα πλέον βρίσκεται κοντά στο γιο του.
Κατηγορήθηκε επίσης και για την συμπεριφορά του όταν γνώρισε την τωρινή σύζυγο του Ρεμπέκα Μίλερ, τώρα 55 ετών, το 1996 στα γυρίσματα της ταινίας The Crucible - μια ταινία του έργου που έγραψε ο πατέρας της, ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας Άρθουρ Μίλερ.
Μετά από ένα σύντομο ειδύλλιο, το ζευγάρι παντρεύτηκε κρυφά στο Βερμόντ.
Υπήρχε μόνο μια «λεπτομέρεια»:
Ο ηθοποιός παραμέλησε να ενημερώσει την-για χρόνια-σύντροφο του, γυμνάστρια Ντέγια Πιτσάρντο, που ζούσε ακόμα στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν.
Η Ντέγια ανακάλυψε ότι ο σύντροφος της είχε παντρευτεί όταν ένας φίλος τους της τηλεφώνησε για να την συγχαρεί, υποθέτοντας ότι ήταν η νέα νύφη.
Αλλά η σχέση του με τη Μίλερ δεν προκάλεσε ποτέ κάποιο σκάνδαλο.
Ο ηθοποιός και η Αμερικανίδα έχουν ένα σπίτι στο Κονέκτικατ, όπου ο πατέρας της - ο πρώην σύζυγος της Μέριλιν Μονρόε - αποσύρθηκε πριν από το θάνατό του το 2005.
Το ζευγάρι και τα παιδιά τους μετακόμισαν εκεί λίγο πριν πεθάνει.
Πριν από χρόνια μάλιστα, αποκαλύφθηκε ότι Ντέι Λιούις είχε πείσει τον ηλικιωμένο Άρθουρ Μίλερ να συμφωνήσει σε μια επανένωση με το 40χρονο τότε γιο του που είχε σύνδρομο Down και που είχε βάλει σε ένα ίδρυμα μία εβδομάδα μετά τη γέννηση του.
Ο Μίλερ είχε κρατήσει το μυστικό της ύπαρξης του παιδιού, που ονομάζεται επίσης Ντάνιελ. Αλλά οι φίλοι λένε ότι ο Ντέι Λιούις τον ανακάλυψε και τον επισκέπτονταν κάθε εβδομάδα για να γνωρίσει καλά τον μυστικό γιο του θεατρικού συγγραφέα.
Αυτές τις μέρες, ωστόσο, οι επισκέψεις του ηθοποιού στην Αμερική έχουν γίνει σπάνιες.
Αντίθετα, έχει αγκαλιάσει την ερημική ζωή στο μικροσκοπικό ιρλανδικό χωριό του.
Επισκέπτεται μάλιστα συχνά την τοπική παμπ, The Roundwood Inn, με μια από τις μοτοσυκλέτες του και οι θαμώνες λένε πως θέλει να κάθεται μόνος στο μπαρ πίνοντας την αγαπημένη του μπίρα Guinness.
«Είναι πάντα πολύ ευγενικός, αλλά του αρέσει να μένει μόνος του» λένε.
«Δεν νομίζω ότι πολλοί από τους ντόπιους συνειδητοποιούν πραγματικά ποιος είναι επειδή κρατά τόσο χαμηλό προφίλ.
Φαίνεται να νιώθει αμηχανία όταν αναγνωρίζεται και προφανώς έχει κάποιο πρόβλημα με τη φήμη που τον ακολουθεί.
Οι περισσότεροι το καταλαβαίνουν και τον αφήνουν ήσυχο».
Ένας πρώην συνεργάτης του είπε κάποτε:
«Ένιωθε πάντα φρίκη που έπρεπε να παρευρεθεί στην τελετή των Όσκαρ.
Δεν του αρέσει να στέκεται στο κόκκινο χαλί.
Δεν αντέχει να τραβάει την προσοχή».
Αυτή η πολύ γνήσια ταπεινοφροσύνη, σε συνδυασμό με την απόλυτη αφοσίωση στην τέχνη του είναι και ο βασικός λόγος που ο εξαιρετικά ταλαντούχος ηθοποιός έχει πολλούς θαυμαστές.
Είναι άλλωστε ο ηθοποιός που υποδύθηκε κάποτε ο πρώην πρόεδρος της Αμερικής, Μπαρακ Ομπάμα (απόδειξη το παρακάτω βίντεο)!
Η ειρωνεία είναι ότι η φήμη δεν ήταν ποτέ ο στόχος του.
Αντίθετα, είναι κάτι που ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις απλά υπομένει.
διαβάστε περισσότερα στην πηγή του άρθρου:reader.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
photo:google.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου