Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

το γλυκό μας για σήμερα-παραδοσιακή καρυδόπιτα

Ζουμερή και αφράτη με καρύδια από πάνω μέχρι κάτω.
Είναι αφράτη.
Είναι ζουμερή, με ωραίο σιρόπι εμπλουτισμένο με μέλι.
Είναι καρυδάτο γλυκό, φουλ στην ενέργεια.
Κρύβει τραγανές εκπλήξεις.
Δεν μυρίζει αβγουλίλας.
Έχει έξτρα σοκολατένια επίστρωση με καρύδια.
Είναι παραδοσιακή, αλλά αν θες γίνεται το απόλυτο sweet food porn … για όλα τα γούστα και τις ηλικίες!
Υλικά
250 γρ. χοντροκομμένο καρύδι
(προαιρετικά – επιπλέον μία χούφτα ολόκληρα καρύδια)
8 μεσαία αβγά (λίγο μεγαλούτσικα)
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. κανέλα
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
ξύσμα λεμονιού
3 βανίλιες
200 γρ. τριμμένη φρυγανιά ή γαλέτα
Υλικά για σιρόπι
2 1/2 κούπες νερό
2 κοφτές κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
1 ξυλάκι κανέλα
φλούδα από λεμόνι
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. λεμόνι
2 βανίλιες
(προαιρετικά)
υλικά για το γαρνίρισμα με γλάσο σοκολάτας
125 γρ. κουβερτούρα
1 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
1/4 κούπας γάλα φρέσκο
περίπου 1/2 κούπα τριμμένο καρύδι
μερικά τεμ. ολόκληρα καρύδια
Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.-Τα αβγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
Βήμα 2ο: Χτυπάμε τους κρόκους.
Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας τη ζάχαρη. Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αβγά μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. -Έτσι δεν θα μυρίζει το παντεσπάνι αβγουλίλα)
Συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ σε χαμηλή ένταση και προσθέτουμε σιγά σιγά την τριμμένη φρυγανιά, το κονιάκ, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα λεμονιού και τις βανίλιες μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
Βήμα 3ο: Στο μείγμα με τα αβγά προσθέτουμε σιγά – σιγά τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης ώστε να μην χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας.
Τέλος προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια ανακατεύοντας να πάνε παντού.
Βήμα 4ο: Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ ταψί 35χ25 cm και ρίχνουμε το μείγμα της καρυδόπιτας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις για 20΄ – 30΄.
Όταν το γλυκό ροδοψηθεί και αρχίσει να ξεκολλά από τα τοιχώματα του ταψιού είναι έτοιμο.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά πριν το σιροπιάσουμε.
Βήμα 5ο: Προετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βράζουμε για 5΄- 8΄ σε δυνατή φωτιά το νερό, τη ζάχαρη μαζί με την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού.
Μέχρι να κάνουν δηλαδή ψιλό αφρό.
Αφαιρούμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε μερικά λεπτά να πέσει λίγο η θερμοκρασία του.
Στη συνέχεια, προσθέσουμε το μέλι, το χυμό λεμονιού και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε και σιροπιάζουμε αμέσως την καρυδόπιτα.
Να θυμάστε: ζεστό σιρόπι, κρύο γλυκό.
Βήμα 6ο: Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε κατσαρολάκι πάνω σε εστία με χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και το γάλα.
Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ωραίο λείο μείγμα.
Απλώνουμε το γλάσο πάνω στην σιροπιασμένη καρυδόπιτα.
Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με ψιλοτριμμένο καρύδι.-Αν το γλάσο είναι ζεστό θα απορροφήσει το τρίμμα καρυδιού.
Κόβουμε την καρυδόπιτα και διακοσμούμε με μισά καρύδια.
Η κλασική παραδοσιακή καρυδόπιτα είναι χωρίς γλάσο.
Σερβίρεται σκέτη, ή με παγωτό ή με γλυκό του κουταλιού κεράσι ή βύσσινο.

Σημαντικές επισημάνσεις
Το μέλι χάνει πολλές από τις θρεπτικές του ουσίες στις υψηλές θερμοκρασίες. Γι’ αυτό και δεν το βράζουμε μαζί με το σιρόπι.
Αν θέλετε η καρυδόπιτα να έχει αρκετό ύψος (να είναι χοντρή) χρησιμοποιήστε λίγο πιο μικρό ταψί.
δείτε περισσότερα στη πηγή της συνταγής:magiacook.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου