Αυτό το κέικ είναι όλα όσα περιμένουμε από ένα κέικ σοκολάτας.
Είναι πολύ απλό στην παρασκευή του.
Δεν χρειάζεται μίξερ, δεν χρειάζεται να προνοήσεις να βγάλεις το βούτυρο ή τα αυγά εγκαίρως από το ψυγείο.
Eίναι από τα κέικ που μπορείς να αποφασίσεις να φτιάξεις κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Είναι πλούσιο, υγρό, με μαλακή αλλά πυκνή ψίχα που λιώνει στο στόμα.
Είναι έντονα σοκολατένιο, χωρίς να είναι υπερβολικά γλυκό ή βαρύ.
Το βούτυρο και ο καφές του δίνουν «βάθος» στη γεύση και η γιαούρτη το διατηρεί απίστευτα ζουμερό.
Είναι πολύ απλό στην παρασκευή του.
Δεν χρειάζεται μίξερ, δεν χρειάζεται να προνοήσεις να βγάλεις το βούτυρο ή τα αυγά εγκαίρως από το ψυγείο.
Eίναι από τα κέικ που μπορείς να αποφασίσεις να φτιάξεις κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Είναι πλούσιο, υγρό, με μαλακή αλλά πυκνή ψίχα που λιώνει στο στόμα.
Είναι έντονα σοκολατένιο, χωρίς να είναι υπερβολικά γλυκό ή βαρύ.
Το βούτυρο και ο καφές του δίνουν «βάθος» στη γεύση και η γιαούρτη το διατηρεί απίστευτα ζουμερό.
Είναι ένα καθημερινό κέικ που μπορεί να συνοδεύσει το πρωινό ή τον καφέ μας αλλά με μια γκανάζ σοκολάτας μπορεί να σταθεί άνετα και ως επιδόρπιο.
• Με την ίδια συνταγή μπορείτε να φτιάξετε βάση για τούρτα, μοιράζοντας το μείγμα σε δύο στρόγγυλα ταψάκια, ή cupcakes αλλά θα χρειαστεί να προσαρμόσετε ανάλογα το χρόνο ψησίματος.
Αρχίστε να ελέγχετε αν είναι έτοιμο μετά από 20 με 25 λεπτά.
• Σας συνιστώ να χρησιμοποιήσετε καφέ στη συγκεκριμένη συνταγή.
Ο καφές δεν θα επηρεάσει τη γεύση του κέικ αλλά θα ενισχύσει τη γεύση της σοκολάτας.
Ωστόσο, μπορείτε να αντικαταστήσετε τον καφέ με νερό, χυμό, ή ακόμα και μαύρη μπύρα, αν προτιμάτε.
Προετοιμασία
15 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
50 λεπτά
Συνολικός χρόνος
1 ώρα 5 λεπτά
Ποσότητα/μερίδες: 16-20
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κ.γλ κακάο
1 κ.γλ. άχνη ζάχαρη
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΪΚ
1¼ κούπας δυνατό καφέ φίλτρου ή νερό (300ml)
1 πλάκα βούτυρο αγελάδος, τεμαχισμένο (250g)
6 κ.σ. κακάο, άγλυκο σε σκόνη (42g)
2½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (310g)
2 κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (400g)
1½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
½ κ.γλ. αλάτι
3 αυγά, μεσαίου μεγέθους (53-63g)
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 10% ή 2% (200g)
2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω.
Βουτυρώνουμε γενναιόδωρα μια μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στο κέντρο.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το κακάο με την άχνη ζάχαρη.
Πασπαλίζουμε τα τοιχώματα της φόρμας με το μείγμα, ανακινώντας την για να πάει παντού.
Τινάζουμε να πέσει όσο περισσεύει.
Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε τον καφέ (ή το νερό), το βούτυρο και το κακάο.
• Με την ίδια συνταγή μπορείτε να φτιάξετε βάση για τούρτα, μοιράζοντας το μείγμα σε δύο στρόγγυλα ταψάκια, ή cupcakes αλλά θα χρειαστεί να προσαρμόσετε ανάλογα το χρόνο ψησίματος.
Αρχίστε να ελέγχετε αν είναι έτοιμο μετά από 20 με 25 λεπτά.
• Σας συνιστώ να χρησιμοποιήσετε καφέ στη συγκεκριμένη συνταγή.
Ο καφές δεν θα επηρεάσει τη γεύση του κέικ αλλά θα ενισχύσει τη γεύση της σοκολάτας.
Ωστόσο, μπορείτε να αντικαταστήσετε τον καφέ με νερό, χυμό, ή ακόμα και μαύρη μπύρα, αν προτιμάτε.
Προετοιμασία
15 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
50 λεπτά
Συνολικός χρόνος
1 ώρα 5 λεπτά
Ποσότητα/μερίδες: 16-20
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κ.γλ κακάο
1 κ.γλ. άχνη ζάχαρη
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΪΚ
1¼ κούπας δυνατό καφέ φίλτρου ή νερό (300ml)
1 πλάκα βούτυρο αγελάδος, τεμαχισμένο (250g)
6 κ.σ. κακάο, άγλυκο σε σκόνη (42g)
2½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (310g)
2 κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (400g)
1½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
½ κ.γλ. αλάτι
3 αυγά, μεσαίου μεγέθους (53-63g)
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 10% ή 2% (200g)
2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω.
Βουτυρώνουμε γενναιόδωρα μια μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στο κέντρο.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το κακάο με την άχνη ζάχαρη.
Πασπαλίζουμε τα τοιχώματα της φόρμας με το μείγμα, ανακινώντας την για να πάει παντού.
Τινάζουμε να πέσει όσο περισσεύει.
Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε τον καφέ (ή το νερό), το βούτυρο και το κακάο.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να γίνει το μείγμα χλιαρό.
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να γίνει το μείγμα χλιαρό.
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
Αναμειγνύουμε καλά τα υλικά με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε το μείγμα βουτύρου-κακάο στο μπολ με τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να προκύψει ένα λείο και γυαλιστερό μείγμα.
Προσθέτουμε το μείγμα βουτύρου-κακάο στο μπολ με τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να προκύψει ένα λείο και γυαλιστερό μείγμα.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί το πρώτο, πριν προσθέσουμε το επόμενο.
Ρίχνουμε τη γιαούρτη και τη βανίλια και ομογενοποιούμε.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα*.
Σβήνουμε την πάνω αντίσταση και ψήνουμε το κέικ μόνο με την κάτω αντίσταση για 25 λεπτά.
Στην συνέχεια, γυρνάμε τη λειτουργία του φούρνου στις αντιστάσεις πάνω-κάτω και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά ή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή, χωρίς υπολείμματα ζύμης (αυτός είναι ο τρόπος που εγώ προτιμώ να ψήνω τα περισσότερα κέικ, γιατί έχω διαπιστώσει ότι έτσι φουσκώνουν πιο ομοιόμορφα, χωρίς σκασίματα).
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 15 λεπτά.
Στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Σημειώσεις
* Γεμίζουμε τη φόρμα μέχρι τα ¾, όχι περισσότερο, για να έχει το κέικ περιθώριο να φουσκώσει, χωρίς να ξεχειλίσει.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα*.
Σβήνουμε την πάνω αντίσταση και ψήνουμε το κέικ μόνο με την κάτω αντίσταση για 25 λεπτά.
Στην συνέχεια, γυρνάμε τη λειτουργία του φούρνου στις αντιστάσεις πάνω-κάτω και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά ή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή, χωρίς υπολείμματα ζύμης (αυτός είναι ο τρόπος που εγώ προτιμώ να ψήνω τα περισσότερα κέικ, γιατί έχω διαπιστώσει ότι έτσι φουσκώνουν πιο ομοιόμορφα, χωρίς σκασίματα).
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 15 λεπτά.
Στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Σημειώσεις
* Γεμίζουμε τη φόρμα μέχρι τα ¾, όχι περισσότερο, για να έχει το κέικ περιθώριο να φουσκώσει, χωρίς να ξεχειλίσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου