Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Dr Κωνσταντίνος Φαρσαλινός : Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι μπορεί ο ιός να είναι ανθρωπογενής...

Από το χρονολόγιο του dr Κωνσταντίνου Φαρσαλινού

Dr Κωνσταντίνος Φαρσαλινός - Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, MD, MPH είναι καρδιολόγος και ερευνητής στο Ωνάσειο και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, καθώς και στο Πανεπιστήμιο King Abdulaziz της Σαουδικής Αραβίας.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ημέρες για το ότι ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να είναι προϊόν τροποποίησης σε εργαστήριο και όχι προϊόν της φύσης.
Βεβαιότητα δεν υπάρχει, και κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ, εκτός αν προκύψει ένας whistleblower που αποκαλύψει τί έχει συμβεί (αν έχει συμβεί) από μέσα. Προϋπόθεση βέβαια θα είναι να επιβιώσει πριν κάνει τις αποκαλύψεις. Μέχρι τότε δεν θα είμαστε ποτέ σίγουροι.
Γι'αυτό όμως που μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι πως όποιος έθετε το θέμα, έστω και σαν θεωρητική πιθανότητα, χαρακτηρίζονταν ως ψεκασμένος, συνωμοσιολόγος, αρνητής. Να μην θυμήσω ονόματα γνωστών επιστημόνων που έκαναν τέτοιου τύπου δηλώσεις περί συνωμοσιολογίας.
Το θέμα έχει τεθεί από τις αρχές της πανδημίας. Τον Μάρτιο του 2020, το zougla.gr και ο Sotiris Skouloudis έγραψαν ένα άρθρο για το θέμα, παρουσιάζοντας μια μελέτη από το 2015 δημιουργίας ιού χίμαιρας στο εργαστήριο.
Ζητήθηκε τότε και η άποψή μου για το θέμα. Δεν κρύβω ότι εξέφρασα την επιφυλακτικότητά μου απέναντι στη συμμετοχή μου σε μια τέτοια συζήτηση, διότι οι αντιδράσεις και οι αήθεις επιθέσεις είχαν ξεκινήσει από τότε και γίνονταν συντονισμένα και οργανωμένα προς οποιονδήποτε αμφισβητούσε το επικρατόν αφήγημα.
Παρόλα αυτά, δεν μπορούσα να πω ψέματα ότι μπορούμε να αποκλείσουμε αυτή την πιθανότητα. Άλλωστε είναι γνωστή η δυνατότητα τροποποίησης ιών στο εργαστήριο. Επίσης, έχει συμβεί και στο παρελθόν να ξεφεύγει (από αμέλεια) ιός από εργαστήριο. Εξέφρασα λοιπόν την άποψή μου ξεκάθαρα.
Έχω πει από την αρχή της πανδημίας ότι ζούμε ιστορικές στιγμές στην επιστήμη. Ιστορικές, αλλά ταυτόχρονα πάρα πολύ δυσάρεστες, λυπηρές και ντροπιαστικές. Μέσα στην κατηγορία των λυπηρών φαινομένων ανήκουν και κάποιες παρεούλες επιστημόνων εντός και εκτός της χώρας που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο αθλιότητας, και επαίρονται να επιδεικνύουν δημόσια την αθλιότητά τους η οποία περιλαμβάνει και την επιστημονική λογοκρισία που νομίζουν ότι είναι ικανοί να επιβάλλουν. Χωρίς μάλιστα να κάνουν δήλωση σύγκρουσης συμφερόντων και ιστορικού χρηματοδοτήσεων σχετικά με τα όσα αναφέρουν κατά καιρούς.
Επειδή είμαστε μεγαλόψυχοι, τους συγχωρούμε και ταυτόχρονα τους αγνοούμε. Προς το παρόν. Ελπίζω να φροντίσουν να μην ξεπεράσουν πολύ τα όρια, διότι μετά θα αναλάβει η δικαιοσύνη να τους αξιολογήσει και να τους τακτοποιήσει. Αλλά η δικαιοσύνη δεν θα ασχοληθεί μόνο με τις προσωπικές διαφορές. Θα ασχοληθεί και με ενδεχόμενα άλλα παραπτώματα, όπως για παράδειγμα με το ενδεχόμενο/πιθανότητα/υποψία παράκαμψης της σειράς εμβολιασμού για κάποιον ή κάποιους εγχώριους, το οποίο μπορεί να τεθεί προς αξιολόγηση και διερεύνηση.
Καλό λοιπόν θα είναι να μαζέψουν το στόμα τους και τα γραπτά τους κάποιοι. Διότι ακόμη και η μαφία έχει κάποιους στοιχειώδεις κώδικες ηθικής που ακολουθεί, και κάποιοι φαίνεται πως ούτε τα στοιχειώδη δεν διαθέτουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου