Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Η από του στόματος χορηγούμενη κουρκουμίνη με πιπερίνη ως επικουρική θεραπεία για τη θεραπεία του COVID-19: Μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή

Τίτλος περίληψης:
Η από του στόματος  χορηγούμενη κουρκουμίνη με πιπερίνη ως επικουρική θεραπεία για τη θεραπεία του COVID-19: Μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή.
    Πηγή περίληψης:
Front Pharmacol. 2021 ;12:669362. Epub 2021 28 Μαΐου. PMID: 34122090
Περίληψη Συγγραφέας:
Kirti S Pawar, Rahul N Mastud, Satheesh K Pawar, Samragni S Pawar, Rahul R Bhoite, Ramesh R Bhoite, Meenal V Kulkarni, Aditi R Deshpande
     Η νόσος του κοροναϊού-2019 (COVID-19) έχει ένα ευρύ φάσμα παθοφυσιολογικών επιδράσεων. 
Η από του στόματος χορηγούμενη κουρκουμίνη με πιπερίνη θα μπορούσε να διαδραματίσει πολύπλευρο ρόλο στη θεραπεία του COVID-19.
Η κουρκουμίνη, ένα ενεργό συστατικό του Curcuma longa/κουρκούμι, έχει πολλές ιδιότητες, όπως αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιικές, αντιθρομβωτικές και αντιπολλαπλασιαστικές, που την καθιστούν πολλά υποσχόμενο υποψήφιο για τη συμπτωματική θεραπεία του COVID-19. 
Στόχος μας ήταν να προσδιορίσουμε τις επιδράσεις της κουρκουμίνης που χορηγείται με πιπερίνη, για βελτιστοποίηση της απορρόφησης, στα συμπτώματα σε ασθενείς με COVID-19 σε μια διπλή τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή σε ένα αποκλειστικό Κέντρο Υγείας για COVID-19 (DCHC) 30 κλινών στη Μαχαράστρα της Ινδίας.
Εκτός από τη συμβατική θεραπεία COVID-19, οι ασθενείς στην ομάδα ελέγχου έλαβαν μια δόση προβιοτικών δύο φορές την ημέρα και οι ασθενείς στην ομάδα μελέτης έλαβαν κουρκουμίνη (525 mg) με πιπερίνη (2,5 mg) σε μορφή δισκίου δύο φορές την ημέρα. 
Οι επιδράσεις της θεραπείας με κουρκουμίνη/πιπερίνη στα πρωτογενή και δευτερεύοντα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν για τη διάρκεια της νοσηλείας. 
Ασθενείς με ήπια, μέτρια και σοβαρά συμπτώματα που έλαβαν θεραπεία με κουρκουμίνη/πιπερίνη εμφάνισαν πρώιμη ανάκαμψη των συμπτωμάτων- πυρετός, βήχας, πονόλαιμος και δύσπνοια- λιγότερη επιδείνωση,
καλύτερη ικανότητα διατήρησης κορεσμού οξυγόνου πάνω από 94%  και καλύτερα κλινικά αποτελέσματα σε σύγκριση με τους ασθενείς της ομάδας ελέγχου. 
Επιπλέον, η θεραπεία με κουρκουμίνη/πιπερίνη φάνηκε να μειώνει τη διάρκεια νοσηλείας σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα και παρατηρήθηκαν λιγότεροι θάνατοι στην ομάδα θεραπείας με κουρκουμίνη/πιπερίνη. .............
Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η χρήση από του στόματος χορηγούμενης κουρκουμίνης με πιπερίνη ως επικουρική θεραπεία στη θεραπεία του COVID-19 θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα, να μειώσει το κόστος θεραπείας και να μειώσει την επιβάρυνση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. 
Μελέτες κλιμάκωσης της δόσης έχουν δείξει την ασφάλεια της κουρκουμίνης σε διάστημα 3 μηνών. 
Ως εκ τούτου, η κουρκουμίνη μπορεί να είναι μια ασφαλής και φυσική θεραπευτική επιλογή για την πρόληψη θρομβοεμβολικών συμβάντων μετά την Covid.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου