Το "Πυξίδα Φαγητού"- Food Compass, ένα νέο σύστημα για το προφίλ των θρεπτικών συστατικών, το οποίο βαθμολογεί την υγιεινή ποιότητα των τροφίμων,
των ποτών και των μικτών γευμάτων με βαθμολογία 1-100, βάσει ενός ευρέος φάσματος επιστημονικά τεκμηριωμένων χαρακτηριστικών.
Αυτό το προσαρμόσιμο εργαλείο αποσκοπεί στην ενθάρρυνση πιο υγιεινών επιλογών και στην καθοδήγηση των διατροφικών πολιτικών.
Η λεγόμενη "Πυξίδα Φαγητού"- Food Compass ταξινομεί τις τροφές από τις χειρότερες έως τις καλύτερες για την υγεία, αποτελώντας έτσι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους πάσης φύσεως αρμόδιους για θέματα υγείας.
Η επιστημονική ομάδα στο Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Tufts στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον πρύτανη του School Friedman, Dariush Mozaffarian, και τη Renata Micha, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και επισκέπτρια αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Tufts, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό για θέματα διατροφής "Nature Food", χρειάστηκαν τρία χρόνια μελέτης για να ενσωματώσουν στην "Πυξίδα" τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις σχετικά με πόσο θετικά ή αρνητικά μια τροφή επιδρά στην υγεία.
Επιπλέον συγγραφείς είναι οι Naglaa H. El-Abbadi,
Meghan O'Hearn,
Josh Marino,
William A. Masters,
Paul Jacques, Peilin Shi και Jeffrey B. Blumberg της Friedman School.
Όπως είπε ο Dariush Mozaffarian "το κοινό είναι αρκετά μπερδεμένο σχετικά με το πώς να κάνει τις πιο υγιεινές επιλογές στο σούπερ-μάρκετ, στην καφετέρια ή στο εστιατόριο.
Οι καταναλωτές, οι διαμορφωτές πολιτικής και οι ίδιες οι βιομηχανίες αναζητούν απλά εργαλεία που να καθοδηγούν τον καθένα προς τις πιο υγιεινές επιλογές".
Η Πυξίδα τροφίμων -Food Compass Nutrient Profiling System, χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων για 8.032 τρόφιμα και ποτά, αξιολογώντας 54 διαφορετικά χαρακτηριστικά τους, έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα "προφίλ υγείας" για το καθένα.
Στόχος των ερευνητών είναι οι άνθρωποι να τρώνε εν γνώσει τους πιο υγιεινά φαγητά, οι εταιρείες τροφίμων να ενθαρρυνθούν για να αναπτύξουν πιο υγιεινά προϊόντα, οι επενδυτές να έχουν καλύτερη επίγνωση για το ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχουν οι επιλογές τους στη βιομηχανία τροφίμων και οι κάθε είδους χώροι εστίασης να σερβίρουν πιο υγιεινά φαγητά.
Η επιστημονική ομάδα στο Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Tufts στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον πρύτανη του School Friedman, Dariush Mozaffarian, και τη Renata Micha, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και επισκέπτρια αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Tufts, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό για θέματα διατροφής "Nature Food", χρειάστηκαν τρία χρόνια μελέτης για να ενσωματώσουν στην "Πυξίδα" τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις σχετικά με πόσο θετικά ή αρνητικά μια τροφή επιδρά στην υγεία.
Επιπλέον συγγραφείς είναι οι Naglaa H. El-Abbadi,
Meghan O'Hearn,
Josh Marino,
William A. Masters,
Paul Jacques, Peilin Shi και Jeffrey B. Blumberg της Friedman School.
Όπως είπε ο Dariush Mozaffarian "το κοινό είναι αρκετά μπερδεμένο σχετικά με το πώς να κάνει τις πιο υγιεινές επιλογές στο σούπερ-μάρκετ, στην καφετέρια ή στο εστιατόριο.
Οι καταναλωτές, οι διαμορφωτές πολιτικής και οι ίδιες οι βιομηχανίες αναζητούν απλά εργαλεία που να καθοδηγούν τον καθένα προς τις πιο υγιεινές επιλογές".
Η Πυξίδα τροφίμων -Food Compass Nutrient Profiling System, χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων για 8.032 τρόφιμα και ποτά, αξιολογώντας 54 διαφορετικά χαρακτηριστικά τους, έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα "προφίλ υγείας" για το καθένα.
Στόχος των ερευνητών είναι οι άνθρωποι να τρώνε εν γνώσει τους πιο υγιεινά φαγητά, οι εταιρείες τροφίμων να ενθαρρυνθούν για να αναπτύξουν πιο υγιεινά προϊόντα, οι επενδυτές να έχουν καλύτερη επίγνωση για το ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχουν οι επιλογές τους στη βιομηχανία τροφίμων και οι κάθε είδους χώροι εστίασης να σερβίρουν πιο υγιεινά φαγητά.
-. διαβάστε επίσης και το άρθρο - Η υγιεινή διατροφή και η θρέψη μπορούν να σώσουν τις ζωές μας
Κάθε τρόφιμο ή ποτό βαθμολογείται από το 1 τα πιο ανθυγιεινά, έως το 100 τα πιό πιο υγιεινά.
Η βαθμολογία πάνω από 70 θεωρείται ένα λογικό "σκορ" για να ενθαρρυνθεί η παραγωγή και η κατανάλωση ενός προϊόντος.
Τα τρόφιμα-ποτά με βαθμολογία 31 έως 69 πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ενώ εκείνα που βαθμολογούνται από 30 και κάτω, πρέπει να καταναλώνονται όσο γίνεται λιγότερο.
Η μέση βαθμολογία των τροφίμων-ποτών της Πυξίδας υπολογίστηκε στο 43, κάτι που δείχνει πόσα περιθώρια υπάρχουν για να βελτιωθεί η διατροφή του μέσου ανθρώπου από άποψη ποιότητας και υγείας.
Ομαδοποιημένα σε κατηγορίες, τη χαμηλότερη μέση βαθμολογία, 16, έχουν τα σνακ και τα γλυκά, ενώ την υψηλότερη έχουν τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, 78,
τα φρούτα, 74 κατά μέσο όρο,
αλλά μερικά όπως τα ωμά σμέουρα ή φραμπουάζ φθάνουν το 100%
και τα λαχανικά 69.
Η μέση βαθμολογία για τα θαλασσινά είναι 67,
για τα πουλερικά 43,
και για το μοσχάρι 25,
ενώ τα ποτά βαθμολογούνται από 28, όπως αναψυκτικά με ζάχαρη και ενεργειακά ροφήματα,
ως 67, όπως χυμοί φρούτων και λαχανικών.
Κάθε τρόφιμο ή ποτό βαθμολογείται από το 1 τα πιο ανθυγιεινά, έως το 100 τα πιό πιο υγιεινά.
Η βαθμολογία πάνω από 70 θεωρείται ένα λογικό "σκορ" για να ενθαρρυνθεί η παραγωγή και η κατανάλωση ενός προϊόντος.
Τα τρόφιμα-ποτά με βαθμολογία 31 έως 69 πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ενώ εκείνα που βαθμολογούνται από 30 και κάτω, πρέπει να καταναλώνονται όσο γίνεται λιγότερο.
Η μέση βαθμολογία των τροφίμων-ποτών της Πυξίδας υπολογίστηκε στο 43, κάτι που δείχνει πόσα περιθώρια υπάρχουν για να βελτιωθεί η διατροφή του μέσου ανθρώπου από άποψη ποιότητας και υγείας.
Ομαδοποιημένα σε κατηγορίες, τη χαμηλότερη μέση βαθμολογία, 16, έχουν τα σνακ και τα γλυκά, ενώ την υψηλότερη έχουν τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, 78,
τα φρούτα, 74 κατά μέσο όρο,
αλλά μερικά όπως τα ωμά σμέουρα ή φραμπουάζ φθάνουν το 100%
και τα λαχανικά 69.
Η μέση βαθμολογία για τα θαλασσινά είναι 67,
για τα πουλερικά 43,
και για το μοσχάρι 25,
ενώ τα ποτά βαθμολογούνται από 28, όπως αναψυκτικά με ζάχαρη και ενεργειακά ροφήματα,
ως 67, όπως χυμοί φρούτων και λαχανικών.
-. sτον κατάλογο με τα τρόφιμα υψηλής βαθμολογίας βρίσκονται και τα ιδιαίτερα θρεπτικά αυγά, που εκτός των άλλων είναι μια από τις πολυτιμότερες πηγές πρωτεΐνης!
τα αμύγδαλα παίρνουν πολύ καλή βαθμολογία 74,
αλλά η πίτσα 26.
Ενώ σχεδόν όλα τα ωμά φρούτα αγγίζουν το 100, όπως τα
βατόμουρα
πορτοκάλια
φράουλες
κεράσια,
σταφύλια,
γκρέιπφρουτ,
ακτινίδια,
λεμόνια,
πεπόνια,
ροδάκινα,
αχλάδια,
ανανάδες,
δαμάσκηνα και σμέουρα.
μερικά με πολλά σάκχαρα βαθμολογούνται χαμηλότερα, όπως οι μπανάνες με 83,
τα σύκα με 77,
βέβαια όλα πάνω από 70, ενώ οι έτοιμοι συσκευασμένοι φρουτουχυμοί μόνο 19
τα σύκα με 77,
βέβαια όλα πάνω από 70, ενώ οι έτοιμοι συσκευασμένοι φρουτουχυμοί μόνο 19
Και πάμε στα λαχανικά, τα οποία είναι από τις πιο συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών.
Ο ντοματοχυμός και οι ντομάτες που κατατάσσονται συνήθως στα λαχανικά, αν και τεχνικά είναι φρούτο,
Ο ντοματοχυμός και οι ντομάτες που κατατάσσονται συνήθως στα λαχανικά, αν και τεχνικά είναι φρούτο,
τα σπαράγγια
οι πιπεριές
τα μπρόκολο
το κουνουπίδι
το αγγούρι
το σκόρδο
το kale
τα κρεμμύδια
οι αγκινάρες,
τα λαχανάκια βρυξελλών,
το λάχανο,
το σέλινο,
η μελιτζάνα,
τα πράσα,
το μαρούλι,
τα μανιτάρια,
τα ραπανάκια,
τα κολοκύθια,
το σέσκουλο,
τα γογγύλια και κολοκυθάκια.
τα καρότα.Το ελαιόλαδο βρίσκεται στο 85,
ενώ το ανάλατο βούτυρο μόλις στο 8 και η άσπρη ζάχαρη στο 1.
Τα δημητριακά με βρώμη ολικής άλεσης βαθμολογούνται με 95, ενώ τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως με 70 και το ψωμί ολικής αλέσεως με 60.
Το λευκό ρύζι παίρνει μόλις 10 και οι πίτες 1.
Και ίσως να ρωτήσουμε ποιο είναι το νο1 πιο υγιεινό τρόφιμο;
Κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνουμε σε μία ημέρα, οπότε η ισορροπημένη διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να λαμβάνουμε ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός μας για να παραμείνουμε υγιείς.
Τούτου λεχθέντος, έρευνα που εξέτασε την πυκνότητα των θρεπτικών συστατικών διαφόρων ομάδων τροφίμων διαπίστωσε ότι τα ακόλουθα τρόφιμα περιέχουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά:
οργανικά και βιολογικά κρέατα, όπως κατσικίσιο κρέας,
μοσχαρίσιο κρέας,
αρνίσιο κρέας,
αυγά,
γάλα,
μικρά ψάρια,
σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά,
οστρακοειδή, όπως στρείδια και μύδια,
καρκινοειδή όπως ο αστακός και οι γαρίδες,
Η κατώτατη γραμμή
Είτε θέλουμε να αναθεωρήσουμε τη διατροφή μας είτε απλώς να αλλάξουμε τα γεύματά μας, είναι εύκολο να προσθέσουμε ορισμένα από αυτά τα τρόφιμα στην καθημερινή μας διατροφή!
πηγές:
https://www.healthline.com/health-news/ranking-the-healthiness-of-foods-from-first-to-worst#How-the-food-ranking-system-works
https://www.nature.com/articles/s43016-021-00381-y
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211014111217.htm
https://www.nature.com/articles/s43016-021-00381-y
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211014111217.htm
https://botanologia.gr/ayga-kai-prote-nes/
https://www.amna.gr/health/article/593803/I-nea-Puxida-Fagitou-me-elliniki-sumboli-to-pio-olokliromeno-sustima
H dr.Renata Micha, έλαβε το πτυχίο της στην Κλινική Διαιτολογία/Διατροφή από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2004) και το Διδακτορικό της στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή από το King's College του Λονδίνου (2008), ενώ ακολούθως εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ (2008-2011). Από το 2014 έως σήμερα είναι ακαδημαϊκό μέλος του Friedman School of Nutrition Science and Policy του Πανεπιστημίου Tufts, ενώ από τον Απρίλιο του 2021 είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
https://www.amna.gr/health/article/593803/I-nea-Puxida-Fagitou-me-elliniki-sumboli-to-pio-olokliromeno-sustima
H dr.Renata Micha, έλαβε το πτυχίο της στην Κλινική Διαιτολογία/Διατροφή από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2004) και το Διδακτορικό της στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή από το King's College του Λονδίνου (2008), ενώ ακολούθως εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ (2008-2011). Από το 2014 έως σήμερα είναι ακαδημαϊκό μέλος του Friedman School of Nutrition Science and Policy του Πανεπιστημίου Tufts, ενώ από τον Απρίλιο του 2021 είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
επιμέλεια κειμένου:ntina
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου