Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

οι μαύρες τρύπες σβήνουν το παρελθόν και μας χαρίζουν άπειρα μέλλοντα

Αν υπήρχε τρόπος να περάσουμε μέσα από τον ορίζοντα των γεγονότων μιας συγκεκριμένης μαύρης τρύπας το παρελθόν μας θα σβηνόταν και θα μας χαρίζονταν  άπειρα μέλλοντα

Στον πραγματικό κόσμο, το παρελθόν μας καθορίζει μοναδικά το μέλλον μας. Εάν ένας φυσικός ξέρει πώς ξεκινά το σύμπαν, μπορεί να υπολογίσει το μέλλον του για όλο το χρόνο και για όλο το χώρο.
Αλλά ένας μαθηματικός του πανεπιστημίου του Berkeley έχει βρει ορισμένους τύπους μαύρων οπών στους οποίους ο νόμος αυτός καταρρέει. Εάν κάποιος έπρεπε να βρεθεί σε μια από αυτές τις μαύρες τρύπες, θα μπορούσε να επιβιώσει, αλλά το παρελθόν του θα έσβηνε-θα σταματούσε να υπάρχει- και θα μπορούσε να έχει έναν άπειρο αριθμό πιθανών μελλοντικών προοπτικών.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή
Φανταστείτε, για μια στιγμή, ότι το είδος μας έχει τελειοποιήσει το διαστρικό ταξίδι στο διάστημα και μπορούμε να επισκεφτούμε οποιονδήποτε χώρο θέλουμε στο σύμπαν.
Θα υπήρχαν πολλά ενδιαφέροντα μέρη για να επισκεφτούμε και πολλά αστροφυσικά φαινόμενα για να ερευνήσουμε, αλλά η κορωνίδα του ταξιδιού μας,το τέλος της διαδρομής μας,θα ήταν μια μαύρη τρύπα.
Και γιατί θα ήθελε κάποιος να επισκεφτεί κάτι από το οποίο δεν μπορεί να διαφύγει τίποτα, ούτε το φως;
Κυρίως γιατί ομάδες νέων μαθηματικών υποστηρίζουν πως θεωρητικά υπάρχουν μαύρες τρύπες που επιιτρέπουν σε έναν παρατηρητή να επιβιώσει αν περάσει μέσα από τον ορίζοντα των γεγονότων τους
Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την διάσπαση του ντετερμινισμού*, ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό του σύμπαντος που επιτρέπει στη φυσική να έχει προγνωστική δύναμη, και
το παρελθόν του επισκέπτη της μαύρης τρύπας θα έπαυε να υπάρχει και ο ίδιος θα μπορούσε να ζήσει άπειρα μέλλοντα σε ένα άγνωστο σύμπαν!!!

μαύρη τρύπα

Τα συμπεράσματα αναλύθηκαν σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Physical Review Letters
Βέβαια τέτοιοι ισχυρισμοί έχουν γίνει και στο παρελθόν και οι φυσικοί έχουν επικαλεστεί την υπόθεση της κοσμικής λογοκρισίας ** για να τους εξηγήσουν.
Διότι κάτι καταστροφικό – συνήθως ένα τρομερός θάνατος – θα εμπόδιζε τον παρατηρητή να εισέλθει σε μια περιοχή του χωροχρόνου όπου το μέλλον του δεν θα ήταν μοναδικά καθορισμένο.
Αυτή η αρχή, που προτάθηκε για πρώτη φορά πριν από 40 χρόνια από τον φυσικό Roger Penrose, διατηρεί μια ιερή έννοια – ντετερμινισμός – κλειδί σε οποιαδήποτε φυσική θεωρία.
Δηλαδή, δεδομένου του παρελθόντος και του παρόντος, οι φυσικοί νόμοι του σύμπαντος δεν επιτρέπουν περισσότερο από ένα πιθανό μέλλον.
Έτσι ενώ οι περισσότεροι φυσικοί δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι θα γινόμαστε κομμάτια πολύ πριν πλησιάσουμε οποιαδήποτε μαύρη τρύπα (ο επιστημονικός όρος είναι « spaghettified », όπου οι έντονες βαρυτικές δυνάμεις συνθλίβουν οτιδήποτε), η νέα αυτή έρευνα από τη διεθνή ομάδα των μαθηματικών συνεχίζει να υποστηρίζει πως θεωρητικά υπάρχουν αυτές οι μαύρες τρύπες που είναι προσιτές σε έναν παρατηρητή, αν και όπως είπαμε,με παράξενες συνέπειες.
Και βέβαια αυτός που θα περάσει δεν θα βγει ποτέ από τη μαύρη τρύπα για να πει την ιστορία του, αλλά αυτό δεν θα είχε καμία σημασία – γιατί δεν θα είχε παρελθόν για να επιστρέψει!!!
Και για να μετριάσει τις εντυπώσεις μετά από τέτοιους ισχυρισμούς ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Peter Hintz, συμπληρώνει:
Οι μαθηματικοί υπολογισμοί μας δείχνουν ότι για ορισμένους ειδικούς τύπους μαύρων οπών σε ένα σύμπαν όπως το δικό μας, το οποίο επεκτείνεται με ρυθμό επιτάχυνσης, είναι δυνατόν να επιβιώσει κάποιος όταν περάσει από έναν ντετερμινιστικό κόσμο σε ένα μη- σε μια μαύρη τρύπα.
Ποια θα ήταν η ζωή του,όμως,σε ένα χώρο όπου το μέλλον είναι απρόβλεπτο και ασαφές,δεν το γνωρίζουμε.
Και βέβαια το εύρημα δεν σημαίνει ότι οι εξισώσεις του Αϊνστάιν της γενικής σχετικότητας, που μέχρι τώρα περιγράφουν τέλεια την εξέλιξη του Κόσμου, είναι λάθος, δήλωσε ο Hintz,και συμπλήρωσε:
“Κανένας φυσικός δεν πρόκειται να ταξιδέψει σε μια μαύρη τρύπα και να το μετρήσει.
Αυτή είναι μια καθαρά μαθηματική ερώτηση. Αλλά από αυτή την άποψη, αυτό κάνει τις εξισώσεις του Αϊνστάιν,μαθηματικά πιο ενδιαφέρουσες,και αυτό είναι ένα ερώτημα που μπορεί πραγματικά να μελετηθεί μόνο με μαθηματικές έννοιες, και έχει σχεδόν φιλοσοφικές συνέπειες, γεγονός που το καθιστά ακόμα πιο ενδιαφέρον!!!

~~~~~~~~~~~~
*Η θεωρία που παραδέχεται ότι όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο μας γίνονται σύμφωνα με κάποια αιτία, που την ακολουθεί αναγκαστικά πάντα το ίδιο αποτέλεσμα.

**Σε μια ανωμαλία καταρρέουν όλοι οι νόμοι της φυσικής ενώ ο χρόνος σταματάει για έναν άτυχο που θα εισερχόταν μέσα της. Το γεγονός ότι δεν μπορεί να διαφύγει τίποτα από εκεί μέσα έκανε τον Penrose να προτείνει την υπόθεση της κοσμικής λογοκρισίας ή ότι «ο Θεός απεχθάνεται μια γυμνή ιδιομορφία», δηλαδή μια ιδιομορφία χωρίς να περιβάλλεται από μια μαύρη τρύπα γύρω της.

*** ορίζοντας των γεγονότων είναι το “σημείο χωρίς επιστροφή”,ένα όριο στο χωροχρόνο μέσα από τον οποίο η ύλη-αν δεν συνθλιφτεί – και το φως μπορούν,μόνο,να εισέλθουν σε μιά μαύρη τρύπα.

κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina

περισσότερες πληροφορίες για το θέμα:
science.slashdot.org
motherboard.vice.com
news.berkeley.edu
sciencesprings.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου