Το ρεβανί το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα και σε όλη σχεδόν τη Μεσόγειο με διάφορα ονόματα.
Η προέλευσή του είναι τούρκικη και έχει και εκεί την ίδια ονομασία.
Υλικά:
2 κούπες αλεύρι
1½ κούπα σιμιγδάλι χονδρό ή ψιλό
½ κούπα ζάχαρη
5 αυγά
2 κεσεδάκια γιαούρτι πρόβειο ή αγελαδινό (χωρίς την πέτσα)
1 μπέικιν πάουντερ
1-2 βανίλιες
½ κουταλάκι σόδα
Βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
Για το σιρόπι:
6 κούπες ζάχαρη
6 κούπες νερό
2-3 βανίλιες
Χυμός μισού λεμονιού
Εκτέλεση:
Βουτυρώστε ένα ταψί πολύ καλά.
Μην τσιγκουνευτείτε το βούτυρο, άλλωστε το βούτυρο που θα αλείψετε το ταψί, είναι και η μόνη λιπαρή ουσία που έχει το ρεβανί που σας προτείνω…
Ανακατέψτε τα στερεά,
σιμιγδάλι,
αλεύρι,
μπέικιν πάουντερ και κοσκινίστε τα να αναμιχθούν,
να αλαφρύνουν,
να γίνουν όλα μαζί ένα αφράτο βουναλάκι…
Χτυπήστε ελαφρά με το σύρμα ή με το πηρούνι τα αυγά.
Ρίξτε το γιαούρτι σε λεκανίτσα και ανακατέψτε το με τη σόδα.
Σε λίγο θα αρχίζει να αφρίζει.
Τότε προσθέστε τη ζάχαρη, τα χτυπημένα αυγά και στο τέλος το μίγμα του αλευριού με το σιμιγδάλι…
Ανακατέψτε απαλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά και ρίξτε το μίγμα στο βουτυρωμένο ταψί.
Απλώστε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι για έχει το γλυκό το ίδιο πάχος σε όλη την επιφάνεια. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου…
Όσο το γλυκό ψήνεται, εσείς φτιάξτε το σιρόπι.
Βάλτε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και όταν αρχίσει ο βρασμός μετρήστε 5-7 λεπτά.
Μόλις βγάλετε το γλυκό από τον φούρνο σιροπιάστε το ρίχνοντας το σιρόπι όπως είναι ζεστό, με μεγάλη κουτάλα, σε όλη την επιφάνεια του γλυκού…
Αφήστε να απορροφήσει το σιρόπι καλά και σερβίρετε με μια αφράτη μπάλα παγωτού και ζήστε την απόλαυση..!
Καλή επιτυχία φίλες μου και φροντίστε ότι κάνετε, από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο, να το κάνετε από καρδιάς γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά:
"Ο άνθρωπος που δουλεύει με τα χέρια είναι εργάτης.
Αυτός που δουλεύει με τα χέρια και το μυαλό είναι τεχνίτης. Αυτός που δουλεύει με τα χέρια, το μυαλό και την καρδιά του, είναι καλλιτέχνης…".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου