Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Ο συνειδητός νους και ο υποσυνείδητος νους

   
Ερώτηση στον dr Bruce Lipton: Πιστεύετε ότι μπορούμε να αποφύγουμε ασθένειες όπως η κατάθλιψη, ο διαβήτης ή η άνοια αν στείλουμε θετικά μηνύματα στα κύτταρά μας; 
Πως?
Απάντηση: Το πρόβλημα με την έννοια της θετικής σκέψης ως θεραπείας για τα δεινά μας είναι ότι η ιδέα είναι πραγματικά παραπλανητική… η θετική σκέψη από μόνη της δεν μπορεί να μας οδηγήσει στις επιθυμίες μας.
Ο πρωταρχικός λόγος για την αποτυχία της θετικής σκέψης είναι ότι τα προγράμματα που λειτουργούν από το υποσυνείδητο μυαλό μας, όχι από το "σκεπτόμενο" συνειδητό μυαλό μας, ελέγχουν πρωτίστως τη ζωή μας.
Δυστυχώς, όπως υποδηλώνει το όνομα, ο υποσυνείδητος νους λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς παρατήρηση ή έλεγχο από τον συνειδητό νου.
Στην πραγματικότητα, το υποσυνείδητο μυαλό είναι ουσιαστικά ανεξάρτητο από το συνειδητό μυαλό.
Γνωρίζουμε τώρα ότι τα περισσότερα από τα θεμελιώδη "προγράμματα" και "πιστεύω" που είναι αποθηκευμένα στο υποσυνείδητο έχουν αποκτηθεί πριν από την ηλικία των έξι ετών, οπότε και ο εγκέφαλος αρχίζει να εκφράζει κύματα άλφα που σχετίζονται με τη συνειδητή δραστηριότητα.
Κύριο χαρακτηριστικό των κυμάτων άλφα είναι η επίγνωση όσων συμβαίνουν γύρω μας, είναι η δύναμη της παρούσας στιγμής, δηλαδή εδώ και τώρα.
Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο μέρος του προγραμματισμού του υποσυνείδητου συνέβη ενώ δεν είχαμε καν συνειδητή επίγνωση.
Οι ψυχολόγοι αποκαλύπτουν ότι πολλές από τις αναπτυξιακές μας εμπειρίες στην πραγματικότητα καταλήγουν στον προγραμματισμό περιοριστικών ή αυτο-σαμποταριστικών πεποιθήσεων στο υποσυνείδητο μυαλό.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι πάνω από το 95% της ζωής μας ελέγχεται από τα αόρατα, δηλαδή, γενικά μη παρατηρούμενα, προγράμματα που είναι αποθηκευμένα στο υποσυνείδητο.
Έτσι, ενώ μπορεί να ασκούμε υπέροχες θετικές θεραπευτικές σκέψεις με το συνειδητό μυαλό μας, τα προγράμματα και οι πεποιθήσεις του υποσυνείδητου νου διαμορφώνουν στην πραγματικότητα τη ζωή μας.
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι συμπεριφορές που προγραμματίστηκαν στο υποσυνείδητο, πριν από την ηλικία των έξι ετών, "εγκαταστάθηκαν" απευθείας τους άλλους, από τους γονείς,
από το οικογενειακό περιβάλλον,
από τους δασκάλους,
από το περιβάλλον μας γενικά...
Επομένως, τα "προγράμματα" που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της γνωστικής μας δραστηριότητας, αυτά που προέρχονται από το υποσυνείδητο, είναι στην πραγματικότητα αυτά που προέρχονται από άλλους και όχι από εμάς...
Και το μεγάλο πρόβλημα  είναι ότι τα προγράμματα αυτά μπορεί να μην υποστηρίζουν σε καμία περίπτωση τις δικές μας επιθυμίες, 
τις δικές μας προθέσεις και τις δικές μας επιδιώξεις που έχουμε στο συνειδητό μας μυαλό.
Δεδομένου ότι το υποσυνείδητο μυαλό μας είναι αυτό που ουσιαστικά κάνει κουμάντο αναπόφευκτα βρίσκουμε αντίσταση/σύγκρουση στην προσπάθεια μας να επιτύχουμε τις επιθυμίες που επιτάσσει ο συνειδητός νου μας - και αυτή είναι η αιτία γιατί η θετική σκέψη συχνά δεν λειτουργεί!
     Και συνεχίζει πιο αναλυτικά ο dr Bruce Lipton
Πρέπει να εννοήσουμε το εξής - είναι πρόβλημα αν δεν καταλάβαμε τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό μας. 
Τι θέλω να πω:
Έχουμε δύο μυαλά, το συνειδητό μυαλό και το υποσυνείδητο μυαλό. 
Ο συνειδητός νους είναι αυτός που συνδέεται με την προσωπική μας ταυτότητα, είναι ο σκεπτόμενος, συλλογιστικός νους. 
Το υποσυνείδητο μυαλό, όπως υπονοεί το όνομα, λειτουργεί χωρίς την επίβλεψη του συνειδητού νου, είναι το "αυτόματο μυαλό". 
Εάν οι πεποιθήσεις στο υποσυνείδητο έρχονται σε σύγκρουση με τις επιθυμίες του συνειδητού νου… ποιος θα κερδίσει; 
Η απάντηση είναι ξεκάθαρα το υποσυνείδητο μυαλό, γιατί είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο ισχυρός επεξεργαστής πληροφοριών από το συνειδητό μυαλό, και όπως αποκαλύπτουν οι νευροεπιστήμονες, λειτουργεί περίπου το 95% του χρόνου.
Συνηθίσαμε να πιστεύουμε ότι εάν ο συνειδητός νους συνειδητοποιήσει τα προβλήματά μας, θα διόρθωνε αυτόματα τυχόν αρνητικά προγράμματα που κατεβάζαμε στο υποσυνείδητό μας. 
Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι έχουν την τάση να "μιλούν στον εαυτό τους" με την ελπίδα να αλλάξουν περιοριστικά υποσυνείδητα προγράμματα. 
Δυστυχώς, αυτό δεν λειτουργεί. 
Ο λόγος είναι ότι το υποσυνείδητο είναι σαν κασετόφωνο, καταγράφει τη συμπεριφορά και με το πάτημα ενός κουμπιού, το πρόγραμμα θα επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά - συνήθειες. 
Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει "οντότητα" στο υποσυνείδητο που να "ακούει" τι θέλει το συνειδητό μυαλό! 
Είναι απλά ένα μαγνητόφωνο. 
Κάποιος μπορεί να αλλάξει συνειδητά τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου, αλλά όχι μιλώντας ή συλλογίζοντας μαζί του.
Υπάρχουν τρεις τρόποι που είναι πολύ αποτελεσματικοί για την αλλαγή παλιών, περιοριστικών ή υπονομευτικών πεποιθήσεων στο υποσυνείδητο: 
-. ενσυνειδητότητα/mindfulness
-. η κλινική υπνοθεραπεία και μια συναρπαστική νέα μέθοδος θεραπείας που συχνά ονομάζεται "ενεργειακή ψυχολογία/energy psychology.
Όπως περιεγράφηκε παραπάνω, υπάρχουν δύο μυαλά, το συνειδητό μυαλό και το υποσυνείδητο μυαλό. 
Το συνειδητό μυαλό είναι η έδρα της προσωπικής σας ταυτότητας, επιθυμιών, επιθυμιών και φιλοδοξιών. είναι ο "σκεπτόμενος" λογικός νους.
Όταν δημιουργείτε "θετικές σκέψεις", χρησιμοποιείτε το συνειδητό μυαλό.
Το υποσυνείδητο μυαλό είναι μια βάση δεδομένων με μαθημένες "συνήθειες", οι οποίες κατεβαίνουν με βασικές πεποιθήσεις που ξεκινούν στα μέσα της κύησης και για τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής. 
Το υποσυνείδητο μυαλό είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο ισχυρό στην επεξεργασία πληροφοριών από το συνειδητό μυαλό. 
Επίσης το υποσυνείδητο ελέγχει τη συμπεριφορά μας περίπου στο 95% του χρόνου.
Αν οι πεποιθήσεις στο προγραμματισμένο υποσυνείδητο δεν υποστηρίζουν τις επιθυμίες των θετικών σκέψεων… ποιο μυαλό θα "κερδίσει"; 
Κάντε τα μαθηματικά, το υποσυνείδητο μυαλό είναι 1.000.000 φορές πιο ισχυρό και λειτουργεί το 95% του χρόνου. 
Οι θετικές σκέψεις δεν θα λειτουργήσουν για τους περισσότερους ανθρώπους επειδή οι πεποιθήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο υποσυνείδητό τους θα περιορίσουν ή θα υπονομεύσουν τον στόχο των θετικών σκέψεων του συνειδητού μυαλού. 
Η θετική σκέψη λειτουργεί πραγματικά όταν ο επιθυμητός στόχος υποστηρίζεται τόσο από τις προθέσεις του συνειδητού νου όσο και από τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου.
Εάν ένα άτομο αγνοεί τη διπλή φύση του μυαλού του και το γεγονός ότι το υποσυνείδητο μυαλό είναι πιο ισχυρό, η αποτυχία να πάρει αποτελέσματα από τη θετική σκέψη είναι συχνά αρκετά απογοητευτική και μερικές φορές ψυχολογικά επιζήμια...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου