Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Πιλοτική έρευνα παρατήρησε πως όσοι έχουν υψηλά ποσοστά σαδισμού και ψυχοπάθειας έλκονται περισσότερο από τα θορυβώδη αυτοκίνητα.


Η επιθυμία για ένα θορυβώδες αυτοκίνητο με τροποποιημένη εξάτμιση "δηλώνει" τον ανδρισμό για κάποιους, την ψυχοπάθεια και τον σαδισμό. 
Current Issues in Personality Psychology/Τρέχοντα ζητήματα στην ψυχολογία της προσωπικότητας.
Ιστορικό:
Οι ιδιοκτήτες θορυβωδών αυτοκινήτων, τα οποία είναι εξοπλισμένα με τροποποιημένες εξατμίσεις για την αύξηση της έντασης και του θορύβου, αυξάνονται καθημερινά και δεν είναι σαφές ποιοι έλκονται περισσότερο από αυτά τα οχήματα.
Συμμετέχοντες και διαδικασία:
Ένα δείγμα από 529 - 52% άνδρες- προπτυχιακών φοιτητών οικονομικών επιστημών συμμετείχαν σε έρευνα και ρωτήθηκαν αν θεωρούν το αυτοκίνητό τους ως προέκταση του εαυτού τους και κατά πόσο θεωρούν ότι τα δυνατά αυτοκίνητα είναι "κουλ" και αν θα έκαναν το αυτοκίνητό τους πιο δυνατό με τροποποιήσεις σε εξατμίσεις. 
Αποτελέσματα:
Παρατηρήθηκε πως αυτοί που προτιμούν τα θορυβώδη αυτοκίνητα έχουν υψηλότερες βαθμολογίες στην ψυχοπάθεια και στον σαδισμό και διακατέχονται από το σύνδρομο "εγώ είμαι άντρας" 
Συμπεράσματα:
Καθώς οι μετατροπές αυτοκινήτων είναι παράνομες σε ορισμένες χώρες, τα ευρήματα αυτά μπορεί να ενδιαφέρουν όσους ηγούνται εκστρατειών για την αναχαίτιση αυτών των δραστηριοτήτων.
Από τότε που ο Henry Ford δημιούργησε μια γραμμή συναρμολόγησης για τη μαζική παραγωγή αυτοκινήτων, καθιστώντας τα προσιτά στη μεσαία τάξη, οι ερευνητές του μάρκετινγκ προσπαθούν να καθορίσουν πώς να συνδυάσουν καλύτερα τα χαρακτηριστικά των οχημάτων με τα πιθανά χαρακτηριστικά του καταναλωτή. 
Για παράδειγμα, τα σπορ οχήματα παρουσιάζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως ιδανικές επιλογές για εξωστρεφείς και δραστήριους ανθρώπους, ενώ τα μίνι βαν εμφανίζονται με οικογένειες που κάνουν διακοπές ή συμμετέχουν σε εκδρομές και τα φορτηγά εμφανίζονται να οδηγούν σε χωματόδρομους σε αγροτικές περιοχές.
Λιγότερο κατανοητός είναι ο τρόπος με τον οποίο τα χαρακτηριστικά των οδηγών συνδέονται με τις προσαρμογές των οχημάτων τους. 
Τα αυτοκόλλητα στον προφυλακτήρα συνήθως, εξυπηρετούν τον σκοπό να δηλώνουν ρητά τις απόψεις του οδηγού ή πού έχει πάει. 
Η προσαρμογή του χρώματος και των φώτων μπορεί επίσης να αντανακλά την επιθυμία για εξατομίκευση.
Ένας άλλος τύπος προσαρμογής περιλαμβάνει την τροποποίηση των συστημάτων εξάτμισης για να γίνουν τα οχήματα πιο θορυβώδη. 
Καθώς αυτές οι τροποποιήσεις της εξάτμισης ενοχλούν ανθρώπους και ζώα και είναι παράνομες σε πολλά κράτη και περιοχές και έχουν ανακοινωθεί πρόστιμα, τα οποία πολλές φορές είναι αρκετά τσουχτερά ειδικά για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις - η κατανόηση του ποιος θέλει το όχημά του να είναι θορυβώδες αποτελεί ένα ενδιαφέρον ερευνητικό ερώτημα.
Πρόσφατα, διεξήχθη μια πιλοτική έρευνα για την αξιολόγηση των δημογραφικών χαρακτηριστικών και των χαρακτηριστικών προσωπικότητας που εξετάζουν την επιθυμία ενός ατόμου να κάνει το όχημά του πιο θορυβώδες. 
529 προπτυχιακοί φοιτητές διοίκησης επιχειρήσεων, με το 52% του δείγματος να είναι άνδρες, ρωτήθηκαν αν θεωρούσαν το αυτοκίνητό τους ως προέκταση του εαυτού τους, αν τα δυνατά αυτοκίνητα ήταν “cool” και αν θα έκαναν το όχημά τους πιο δυνατό τροποποιώντας το σύστημα του.
Συμπληρώθηκε επίσης μια κλίμακα αυτοαναφοράς προσωπικότητας που μετρά το "σκοτεινό τετράπτυχο", το οποίο περιλαμβάνει τον καθημερινό σαδισμό, 
την ψυχοπάθεια, 
τον ναρκισσισμό και τον μακιαβελισμό. 

Αυτές οι κλίμακες επιλέχθηκαν επειδή οι τυπικές μετρήσεις προσωπικότητας τείνουν να αξιολογούν πιο θετικές διαστάσεις.
Με βάση τους ορισμούς των κλιμάκων Dark Tetrad, υπέθεσαν ότι εκείνοι που θέλουν τα αυτοκίνητά τους πιο θορυβώδη μπορεί να προσπαθούν να κάνουν τους άλλους να τους προσέξουν - και επομένως ο ναρκισσισμός, ή η υπερβολική αυτοεκτίμηση, μπορεί να είναι ένας καλός προγνωστικός παράγοντας της επιθυμίας για ένα θορυβώδες αυτοκίνητο. 
Ο καθημερινός σαδισμός αντικατοπτρίζει την απόλαυση του να βλέπεις τους άλλους να βλάπτονται ή να πονάνε - και καθώς τα θορυβώδη συστήματα εξάτμισης μπορεί να τρομάζουν ή να φοβίζουν τους άλλους ανθρώπους, υπέθεσαν ότι ο καθημερινός σαδισμός προδιαθέτει θετικά εκείνους που τροποποιούν τα οχήματά τους για να τα κάνουν πιο θορυβώδη
Η ψυχοπάθεια αντανακλά την παρόρμηση να είναι κανείς σκληρός προς τους άλλους και το συμπέρασμα της μελέτης ήταν πως αυτό το ανάλγητο χαρακτηριστικό σχετίζεται με τα πιο θορυβώδη οχήματα, καθώς η ενόχληση που προκαλούν στους άλλους φαίνεται να αποτελεί σαφή ένδειξη αδιαφορίας των ιδιοκτητών αυτών των οχημάτων για το πώς αισθάνονται οι άλλοι άνθρωποι.
Όσον αφορά τον  μακιαβελισμό, ο οποίος χαρακτηρίζει κάποιον που δεν έχει ηθικούς φραγμούς και που η μηχανορραφία και η δολοπλοκία για την επίτευξη των προσωπικών του στόχων είναι κανόνας, δεν χαρακτήριζε αυτούς που τροποποιούν τα οχήματά τους για να τα κάνουν πιο θορυβώδη.
Ενδιαφέρον είναι ότι διαπιστώσαμε ότι εκείνοι που υποστήριζαν πιο έντονα τα στοιχεία για το θορυβώδες και "πειραγμένο" αυτοκίνητο ήταν συνήθως νεότεροι άνδρες, οι οποίοι και είχαν υψηλότερη βαθμολογία στις τέσσερις κλίμακες του  Dark Tetrad. 
Όταν αναλύθηκε το σύνολο των τριών πιλοτικών στοιχείων για το αυτοκίνητο, παρατηρήσαμε πως οι άνδρες που σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία τόσο στον καθημερινό σαδισμό όσο και στην ψυχοπάθεια ήταν αυτοί με τα πιο θορυβώδη οχήματα.
Όπως είχαμε υποθέσει, ο μακιαβελισμός δεν ήταν ισχυρός προγνωστικός παράγοντας.
Επίσης, ο ναρκισσισμός δεν ήταν τόσο σημαντικός προγνωστικός παράγοντας, όταν συμπεριλήφθηκαν οι άλλες διαστάσεις της προσωπικότητας. 
Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι μπορεί στην πραγματικότητα να μην κάνουν τα οχήματά τους πιο θορυβώδη για να τραβήξουν την προσοχή στον εαυτό τους ή για να πουν: "Κοιτάξτε με!".
Τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά στο βαθμό που υποδηλώνουν ότι τα άτομα που κάνουν τα οχήματά τους θορυβώδη μπορεί να το κάνουν για να βλάψουν σκόπιμα τους άλλους ενοχλώντας τους και ότι τα άτομα αυτά μπορεί να παρακινούνται από το τόσο κακό που προκαλούν στους άλλους. 
Αν και η μελέτη είναι πιλοτική και απαιτεί αναπαραγωγή, τα αποτελέσματα είναι ίσως ιδιαίτερα ανησυχητικά επειδή ορισμένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η συχνότητα των "πειραγμένων" οχημάτων με θορυβώδη συστήματα εξάτμισης έχει αυξηθεί.
            μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/human-individual-differences/202305/who-wants-a-loud-car

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου