Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Επειδή μου αρέσουν τα εκλεκτά εδέσματα - Κουλουράκια κανέλας με ελαιόλαδο

Τα κουλουράκια είναι πάντα αγαπημένα και όταν βγαίνουν από το φούρνο μοσχομυριστά και λαχταριστά είναι πάντα πειρασμός
Μια από τις πιό ωραίες συνταγές και την οποία ακολουθώ πάντα όταν φτιάχνω κουλουράκια είναι αυτή με κανέλα και ελαιόλαδο - το ελαιόλαδο είναι η μεγάλη μου αδυναμία - και την οποία πριν πολλά χρόνια είχα ανακαλύψει στο cretangastronomy.gr
Ας δούμε τη συνταγή:
Υλικά:
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
½ κούπα ρακή (ανάμεικτη  με λίγο κονιάκ)
1 κοφτό κουταλάκι αμμωνία
1 κοφτό κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
4-4,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Προαιρετικά 1 κούπα σουσάμι (αποφλοιωμένο ή αναποφλοίωτο)
Επί το έργον:
Αναμειγνύουμε το  ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα οινοπνευματώδη και τα
αρωματικά.
Διαλύουμε τη σόδα και την αμμωνία (τις έχουμε βάλει μαζί σε ένα
ποτηράκι) στην πορτοκαλάδα και τα προσθέτουμε.
Ρίχνουμε τις τρεις κούπες αλεύρι
ανακατεύοντας απαλά και προσθέτουμε το υπόλοιπο σταδιακά, να μη μας ξεφύγει και
μας κάνει σκληρή τη ζύμη μας.
Πρέπει να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.
Αφήνουμε να
μείνει κανένα μισάωρο και αρχίζουμε να πλάθουμε τα κουλουράκια μας.
Ανάλογα με
το πόσο γρήγορες είμαστε ανάβουμε τώρα το φούρνο στους 170 βαθμούς  ( ή αργότερα, όταν θα έχουμε μισογεμίσει το πρώτο ταψί). 
Πλάθουμε μικρά κουλουράκια και αν θέλουμε  τα κυλούμε σε σουσάμι που έχουμε καθαρίσει, ξεπλύνει και απλώσει σε βαμβακερή πετσέτα.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί.
Ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά στη
μεσαία σχάρα του φούρνου. 
Τα φυλάσσουμε σε κουτί μπισκότων.
Παρατηρήσεις:
1)Δεν είχα κονιάκ και χρησιμοποίησα λικέρ μαζί με τη ρακή.
Η ρακή που είναι χαρακτηριστικό υλικό πολλών κρητικών κουλουριών, μπορεί να
αντικατασταθεί με άλλο άχρωμο και άοσμο οινοπνευματώδες  απ’ ότι μου έχει πει φίλη που μένει εκτός Κρήτης και δεν την βρίσκει πάντα.
2) Για να κολλήσει το σουσάμι καλύτερα στα κουλουράκια το πασπαλίζουμε με  ένα κουταλάκι ζάχαρη και ανακατεύουμε .
3)Με τις παραπάνω ποσότητες έγιναν 2 ταψάκια της κουζίνας κουλουράκια (60 όχι πολύ μεγάλα κουλουράκια).
Στο ένα δεν έβαλα σουσάμι γιατί δεν μου έφτασε αυτό που είχα , αλλά δεν ήταν καθόλου άσχημα!
4)Προσέχουμε να μη παραπέσει το αλεύρι γιατί γίνονται σκληρά.
Με το ξεκούρασμα , η πολύ μαλακή ζύμη στρώνει τελικά!
5)Update 22-2-2019: Επειδή πολλές φίλες θέλουν να αποφύγουν το αλκοόλ, ήδη έχει γραφεί σε κάποιο από τα σχόλια και το συμπληρώνω κι εδώ ότι μπορεί να αντικατασταθεί με χυμό πορτοκαλιού (να γίνει 1 κούπα δηλαδή αντί μισή) ή γάλα ή κανελόνερο.
2η συνταγή
Υλικά
1 και ¼ κούπας ελαιόλαδο
1 και ¼ κούπας ζάχαρη
1 μεγάλο πορτοκάλι
1 λεμόνι (το ξύσμα και το χυμό)
¼ κούπας ρακή ή άλλο ποτό
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
Περίπου 1 κιλό αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις (περισσεύει συνήθως περίπου 1 - 1,5 κούπα)
Επί το έργον
Βάζουμε σε λεκάνη το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το ξύσμα των εσπεριδοειδών (αφού τα πλύνουμε καλά με χλιαρό νερό και αν είναι δυνατόν με ένα καθαρό σφουγγαράκι).
Καθαρίζουμε το πορτοκάλι και αφαιρούμε όση περισσότερη από την άσπρη μεμβράνη μπορέσουμε από τις φέτες του. 
Τις βάζουμε στο multi και τις αλέθουμε πολύ καλά.
Ανακατεύουμε τα υλικά μας στη λεκάνη αφού προσθέσουμε και τα κανελογαρύφαλλα μέχρι να ομογενοποιηθούν, ρίχνουμε και το πορτοκάλι.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού και τον ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. 
Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. 
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μια μισή ώρα τουλάχιστον.
Παίρνουμε ζύμη όσο ένα μέτριο καρύδι και την πλάθουμε κορδόνι και το κλείνουμε σε κουλουράκι ή το αφήνουμε τριβιδάκι.
Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ή σε στρωμένο με χαρτί ψησίματος ταψί. 
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα.
Παρατηρήσεις
1)Στα λαδερά κουλουράκια έχει μεγάλη σημασία η ποσότητα του ελαιολάδου στη ζύμη για την τελική υφή τους. 
Γίνονται πιο τριφτά αν έχουν πολύ ελαιόλαδο και σκληραίνουν ελαφρά αν το ελαττώσουμε. 
Στη συγκεκριμένη συνταγή έχω βάλει από ¾ κούπας ως 1,5 κούπα και η διαφορά είναι διακριτή. 
Με ¾ κούπας είναι λίγο πιο σκληρά αλλά είναι πιο ανθεκτικά στις μετακινήσεις.
2) Επίσης ο χρόνος ψησίματος είναι θέμα γούστου. 
Και στα 20 λεπτά, ψημένα είναι αν είναι δυνατός ο φούρνος. 
Αλλά αν σας αρέσουν πιο τραγανά αφήστε τα λίγο ακόμη…
3) Η ποσότητα του αλευριού είναι ενδεικτική . 
Εξαρτάται από το είδος του , από το μέγεθος του πορτοκαλιού, ακόμη και από την υγρασία και τη θερμοκρασία  της ατμόσφαιρας! 
Σημασία έχει η υφή της ζύμης. 
Πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη αλλά να μη κολλά στα χέρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου