preserved lemons-λεμόνια παστά
Είναι μια από τις πολλές καταπληκτικές νοστιμιές που εφηύραν οι Μαροκινές νοικοκυράδες.
Όταν τα φτιάξετε και αρχίσετε να τα χρησιμοποιείτε θα σας γίνουν απαραίτητα όσο και το αλάτι!
Έχω στον πάγκο μου μια γυάλα με λεμόνια παστά και κάθε φορά που κάνω μαρινάδες για τα λαχανικά μου, ψητά, ωμά ή βραστά, για τις πατάτες μου του φούρνου βάζω στο μπλέντερ 2-3 κομμάτια από τη μαλακιά, ψημένη στο αλάτι λεμονόφλουδα, μαζί με το σκόρδο, το φρέσκο θυμάρι ή τη ρίγανη του κήπου, την ξερή κόκκινη καυτερή πιπεριά, μπόλικο φρέσκο χυμό λεμόνι και λίγο κύμινο.
Για να τα φάμε πετάμε τη σάρκα, τα ξεπλένουμε από το πολύ αλάτι και κόβουμε τη φλούδα σε κύβους ή λουρίδες και την προσθέτω σε σαλάτες,
ριζότα, σε σούπες.
Η νοστιμιά που δίνουν τα παστά λεμόνια, σε ό,τι φαγητό και να τα προσθέσετε, είναι μοναδική.
Λεμόνια παστά (preserved lemons)
Για κάθε 5 λεμόνια χρειαζόμαστε:
περίπου 1 φλιτζάνι χοντρό αλάτι
1-1½ φλιτζάνι χυμό λεμόνι
και λίγο ελαιόλαδο για την επιφάνεια
Χαράζουμε, κόβοντας σταυρωτά, από το κάτω μέρος τα λεμόνια.
Βάζουμε μπόλικο αλάτι στις κοψιές.
Πιέζουμε να χωρέσουν όσο γίνεται περισσότερα σε γυάλες και περιχύνουμε με χυμό λεμόνι.
Το ζουμί θα σας φανεί λίγο, μια και δε θα σκεπάζει τα λεμόνια.
Αφήνουμε όμως μια νύχτα και θα βγάλουν κι άλλο χυμό, αρκετό για να καλυφθούν.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο χυμό - σπανίως χρειάζεται.
Βάζουμε περίπου 1 εκ. ελαιόλαδο στην επιφάνεια, κλείνουμε τις γυάλες και αφήνουμε να μείνουν 3 μήνες, κουνώντας πού και πού.
Είναι μια από τις πολλές καταπληκτικές νοστιμιές που εφηύραν οι Μαροκινές νοικοκυράδες.
Όταν τα φτιάξετε και αρχίσετε να τα χρησιμοποιείτε θα σας γίνουν απαραίτητα όσο και το αλάτι!
Έχω στον πάγκο μου μια γυάλα με λεμόνια παστά και κάθε φορά που κάνω μαρινάδες για τα λαχανικά μου, ψητά, ωμά ή βραστά, για τις πατάτες μου του φούρνου βάζω στο μπλέντερ 2-3 κομμάτια από τη μαλακιά, ψημένη στο αλάτι λεμονόφλουδα, μαζί με το σκόρδο, το φρέσκο θυμάρι ή τη ρίγανη του κήπου, την ξερή κόκκινη καυτερή πιπεριά, μπόλικο φρέσκο χυμό λεμόνι και λίγο κύμινο.
Για να τα φάμε πετάμε τη σάρκα, τα ξεπλένουμε από το πολύ αλάτι και κόβουμε τη φλούδα σε κύβους ή λουρίδες και την προσθέτω σε σαλάτες,
ριζότα, σε σούπες.
Η νοστιμιά που δίνουν τα παστά λεμόνια, σε ό,τι φαγητό και να τα προσθέσετε, είναι μοναδική.
Λεμόνια παστά (preserved lemons)
Για κάθε 5 λεμόνια χρειαζόμαστε:
περίπου 1 φλιτζάνι χοντρό αλάτι
1-1½ φλιτζάνι χυμό λεμόνι
και λίγο ελαιόλαδο για την επιφάνεια
Χαράζουμε, κόβοντας σταυρωτά, από το κάτω μέρος τα λεμόνια.
Βάζουμε μπόλικο αλάτι στις κοψιές.
Πιέζουμε να χωρέσουν όσο γίνεται περισσότερα σε γυάλες και περιχύνουμε με χυμό λεμόνι.
Το ζουμί θα σας φανεί λίγο, μια και δε θα σκεπάζει τα λεμόνια.
Αφήνουμε όμως μια νύχτα και θα βγάλουν κι άλλο χυμό, αρκετό για να καλυφθούν.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο χυμό - σπανίως χρειάζεται.
Βάζουμε περίπου 1 εκ. ελαιόλαδο στην επιφάνεια, κλείνουμε τις γυάλες και αφήνουμε να μείνουν 3 μήνες, κουνώντας πού και πού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου