Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Τσάρλς Μπουκόφσκι, ο άνθρωπος που έκαψε το αμερικάνικο όνειρο για να ζεσταθεί

Πώς στο διάολο ένας άνθρωπος μπορεί να ευχαριστιέται το να σηκώνεται στις 6.30 η ώρα το πρωί από ένα επίμονο ξυπνητήρι, να πηδάει από το κρεβάτι, να βιάζεται να ντυθεί, να τρώει γρήγορα, να κατουράει γρήγορα, να παλεύει με την κίνηση στον δρόμο, για να φτάσει σε ένα μέρος που θα κερδίσει λεφτά για κάποιον άλλον και να είναι και ευγνώμων για την ευκαιρία αυτή που του δίνεται;

Τσάρλς Μπουκόφσκι - Ο άνθρωπος που έκαψε το αμερικάνικο όνειρο για να ζεσταθεί και που έλεγε πως το φοβερό δεν είναι ο θάνατος, αλλά οι ζωές που ζουν οι άνθρωποι και αυτά που δεν ζουν μέχρι να έρθει ο θάνατος.
Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι ήταν ο  άνθρωπος που μιλούσε για την ζωή έξω από τα δόντια. 
Δεν χάιδευε  αυτιά, ούτε αράδιαζε ένα κάρο ψέματα για να μην τρομοκρατήσει. 
Ήταν ο τύπος που μόλις θα σε έβλεπε φοβισμένο,  θα έπινε μία καλή γουλιά από το μπουκάλι της μπίρας, θα άναβε ένα τσιγάρο και θα σου έλεγε "καλύτερα να σφίξεις καλά το στομάχι γιατί η ζωή χτυπάει σαν μποξέρ" 
Τσαρλς Μπουκόφσκι. 
Ένας ιδιότροπος φιλόσοφος της ζωής, που την έζησε με τον δικό του μαγικό τρόπο και που αγαπήθηκε μέσα από τα κείμενά του
Μέσα από τα κείμενα και τα διηγήματά του, μοιράστηκε μαζί μας και τις αλήθειες του. 
Αλήθειες που πολλές φορές μας  συντροφεύουν στην μοναξιά, μια κατάσταση που εκείνος δεν φοβήθηκε ποτέ του.
1. Δεν είχα ποτέ φίλους στο σχολείο. Δεν ήθελα κιόλας. Ένιωθα καλύτερα μόνος μου. Καθόμουν σε ένα παγκάκι βλέποντας τους άλλους να παίζουν και μου φαινόντουσαν ηλίθιοι.
     2. Μπαχ, γιατί να μην είσαι εσύ ο πατέρας μου; - Bach, Come Back / από τη συλλογή ακυκλοφόρητων ποιημάτων Bone Palace Ballet (1997).
3. Αν έχεις την ικανότητα να αγαπάς, αγάπησε πρώτα τον εαυτό σου
     4. Όπου κι αν πάει το πλήθος, τρέξε προς την αντίθετη πλευρά. Κάνουν πάντα λάθος
5. Η ελεύθερη ψυχή είναι σπάνια, αλλά την καταλαβαίνεις όταν την δεις. Κι αυτό, γιατί αισθάνεσαι όμορφά, πολύ όμορφα, όταν είσαι κοντά ή μαζί της…

«Κατάλαβε με. Δεν είμαι σαν τον συνηθισμένο κόσμο. Έχω την τρέλα μου, ζω σε μια άλλη διάσταση και δεν έχω χρόνο για πράγματα που δεν έχουν ψυχή».

Τσαρλς Μπουκόφσκι.
Και ναι - θα σουλατσάρει από πόλη σε πόλη για να βρει χρήματα, θα μείνει προσωρινά σε μίζερα και τρισάθλια δωμάτια, θα περάσει μέρες χωρίς σεντ, 
θα κατεβάσει πολλά μπουκάλια ουίσκι, 
θα τζογάρει, θα δουλέψει με hangover και θα συζητήσει για τα υπαρξιακά του με ανθρώπους του "περιθωρίου", 
αλλά και με γυναίκες, οι οποίες πέρασαν σαν σφαίρα απ' τη ζωή του χωρίς να αλλάξουν καθόλου την "άστατη" καθημερινότητά του.
Βρες αυτό που αγαπάς και άσε το να σε σκοτώσει
Μερικές φορές είναι δύσκολο να πει κανείς εάν η παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο γίνεται κατά λάθος ή σκόπιμα, αλλά μόλις κάτι επηκρατήσει, γίνεται αποδεκτό από πολλούς ως γεγονός. 
Ένας μεγάλος αριθμός αποσπασμάτων στο διαδίκτυο που αποδίδονται στον Charles Bukowski είναι στην πραγματικότητα αποσπάσματα άλλων ανθρώπων ή είναι απλώς ανώνυμες κατασκευές. 
Ένα από τα πιό γνωστά αποφθέγματα που αποδίδεται στον  Bukowski ενώ είναι του συνθέτη Kinky Friedman είναι το " Βρείτε αυτό που αγαπάτε και αφήστε το να σας σκοτώσει "
Το απόφθεγμα αυτό που σχεδόν σε όλο το διαδίκτυο αποδίδεται στον Bukowski, είναι λάθος.
Για αυτό λοιπόν αν πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρετε τα λόγια αυτά φροντίστε να βάλετε το όνομα του Kinky Friedman κάτω από αυτό, όχι του Charles Bukowski.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου