Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Πως μπορούμε να επανακαλλιεργήσουμε 10 λαχανικά από μέρη των λαχανικών που δεν χρησιμοποιούμε

Κάθε φορά που κόβουμε λαχανικά για να φτιάξουμε μία φρέσκια σαλάτα ή για να μαγειρέψουμε φαγητό, υπάρχουν κομμάτια των φυτών που δε χρησιμοποιούμε και τις περισσότερες φορές μένουν αναξιοποίητα.
Η βάση από το μαρούλι, το πάνω μέρος του καρότου, το κομμάτι με τη ρίζα του κρεμμυδιού και τόσα άλλα φυτικά υπολείμματα της κουζίνας είναι κρίμα να τα πετάμε, όταν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε, να τα ανακυκλώσουμε και να τα χαρούμε ξανά και ξανά.
Κάποια κομμάτια που δεν τρώμε, λοιπόν, μπορούμε να τα βάλουμε σε νερό ή να τα φυτέψουμε σε χώμα για να βλαστήσουν και να αναγεννηθούν.
Ακόμα κι αν δεν έχουμε ξανακαλλιεργήσει, χρησιμοποιώντας τα λαχανικά που αγοράζουμε από το μανάβικο, μπορούμε να δημιουργήσουμε τη δική μας συγκομιδή εύκολα και απλά, χωρίς σπόρους. 
Ουσιαστικά, δε δημιουργούμε νέο φυτό, αλλά βοηθάμε το ίδιο φυτό να μας δώσει νέα βλάστηση.
Αξιοποιώντας τη δυνατότητα των φυτών να ριζώνουν και να αναπτύσσονται εκ νέου, μειώνουμε σημαντικά τα υπολείμματα της κουζίνας μας και δημιουργούμε μία νέα συγκομιδή από τα αγαπημένα μας λαχανικά με ένα εύκολο και πρακτικό τρόπο.
Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα παράθυρο με φως μέσα στο σπίτι ή μια γλάστρα στο μπαλκόνι, λίγο χώμα και νερό. 
Η επανακαλλιέργεια των λαχανικών από τα υπολείμματα της κουζίνας μπορεί να γίνει παιχνίδι και μία ευκαιρία να μιλήσουμε με τα παιδιά για την ανακύκλωση, για το πώς μεγαλώνουν τα φυτά και από που προέρχεται το φαγητό που τρώμε.
Πρόκειται για μία πολύ ευχάριστη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους που αξίζει να δοκιμάσουμε και να απολαύσουμε ολόφρεσκα σπιτικά λαχανικά.
Κομμάτια λαχανικών που μπορούμε να καλλιεργήσουμε
Δηλαδή όλα τα φυτικά υπολείμματα από την κουζίνα μπορούν να ξανακαλλιεργηθούν; 
Ας δούμε, αναλυτικά, ποια λαχανικά μπορούμε να καλλιεργήσουμε χρησιμοποιώντας τα υπολείμματα της κουζίνας και ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουμε σε κάθε περίπτωση, ώστε να τα απολαύσουμε φρέσκα στις σαλάτες και στη μαγειρική μας.
 
1. Μαρούλι
Τοποθετούμε το μπολ με το κομμένο τμήμα του μαρουλιού σε ηλιοφανές σημείο και το ψεκάζουμε με νερό καθημερινά. 
Μετά από λίγες μέρες, το μαρούλι μας θα εμφανίσει ρίζες, καθώς και τα πρώτα φύλλα. 
Στη συνέχεια, μπορούμε να το μεταφυτέψουμε σε γλάστρα για να το καλλιεργήσουμε, ώστε μετά από 2-3 εβδομάδες να συγκομίσουμε τα πρώτα τρυφερά φύλλα του.
2. Κρεμμύδι
Αν προτιμάμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, σε 2-3 εβδομάδες θα έχουμε νέα παραγωγή, ενώ για ξερό κρεμμύδι θα χρειαστεί να περιμένουμε περίπου 3 μήνες. 
Για το φρέσκο κρεμμυδάκι, η καλλιέργεια μπορεί να παραμείνει στο νερό χωρίς να γίνει μεταφύτευση σε χώμα, αρκεί να αλλάζουμε κάθε λίγες μέρες το νερό.
3. Σκόρδο
Η καλλιέργεια του σκόρδου χρειάζεται εξωτερικό περιβάλλον με αρκετό ήλιο κατά την διάρκεια της μέρας. 
Για τη συγκομιδή φρέσκου σκόρδου για τις σαλάτες μας χρειάζονται μερικές εβδομάδες, ενώ για ξερό σκόρδου πρέπει να περάσουν 6 μήνες.
 
4. Πράσο
Μετά από δέκα μέρες περίπου, θα μεγαλώσουν οι ρίζες και θα αναπτυχθεί από το κέντρο του βλαστού το φύλλωμα του πράσου. 
Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να μεταφυτεύσουμε το πράσο στον κήπο μας ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Μετά από 2 μήνες θα είναι έτοιμο για συγκομιδή.
5. Μάραθο
Όταν οι ρίζες του μάραθου δυναμώσουν και παρατηρήσουμε τους καινούριους βλαστούς να βγαίνουν από το κέντρο της βάσης, μπορούμε να το μεταφυτέψουμε στον κήπο μας ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι. 
Μετά από 2-3 εβδομάδες, μπορούμε να ξεκινήσουμε την συγκομιδή του φυλλώματος του μάραθου.
 
6. Σέλινο και σέλερι
Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε αρκετή ηλιοφάνεια καθημερινά και μετά από 1-2 εβδομάδες θα ξεκινήσουν τα φύλλα να μεγαλώνουν και να χοντραίνουν από την βάση. 
Σε αυτή την φάση, μπορούμε να μεταφυτεύσουμε το σέλινο και το σέλερι σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες και να περιμένουμε λίγες εβδομάδες για να φτάσει το φύλλωμα τους σε πλήρη ανάπτυξη.
7. Λάχανο
Μετά από λίγες μέρες που θα εμφανιστούν οι ρίζες και τα πρώτα φύλλα του λάχανου, μπορούμε να το μεταφυτεύσουμε στο χώμα του κήπου ή σε γλάστρα. 
Η καλλιέργεια του λάχανου, χρειάζεται περίπου 3 μήνες για να μας δώσει μία νέα συγκομιδή.
8. Καρότο
Κόβουμε το πάνω μέρος του καρότου περίπου στα 2 εκατοστά, το βάζουμε σε λίγο νερό για να βγάλει ρίζα και μετά από μερικές μέρες το μεταφυτεύουμε στο χώμα ή σε γλάστρα που διατηρούμε σε ηλιοφανές σημείο. Μέσα σε 3-4 εβδομάδες, θα έχουμε πλούσιο φύλλωμα καρότου για να χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνας μας.
9. Σχοινόπρασο
Μέσα σε λίγες μέρες, θα αναπτυχθούν οι ρίζες το σχοινόπρασου στο νερό και θα μας δώσει καινούρια φύλλα. 
Σε αυτή την φάση μπορούμε να το μεταφυτεύσουμε σε χώμα και να περιμένουμε 2 μήνες περίπου για τη συγκομιδή του.
10. Τζίντζερ (πιπερόριζα)
Σταδιακά, μέσα σε λίγες εβδομάδες, θα παρατηρήσουμε ρίζες και βλαστούς να σχηματίζονται. 
Όταν βγάλουμε τα καινούρια ριζώματα της πιπερόριζας για να τα χρησιμοποιήσουμε, κρατάμε ένα κομμάτι για να καλλιεργήσουμε ξανά και να έχουμε συνεχώς νέα παραγωγή.
Κι ένα μυστικό για τα υπολείμματα από λαχανικά της κουζίνας 
Τα φρέσκα φυτικά υπολείμματα της κουζίνας και όσα κομμάτια δε μπορούν να καλλιεργηθούν, τα συγκεντρώνουμε για να φτιάξουμε φυσικό λίπασμα κομπόστ, ανακυκλώνοντας με τον καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο τρόπο τα λαχανικά μας. - 

Πηγή: www.mistikakipou.gr

Κι ένα μυστικό για τα υπολείμματα από λαχανικά της κουζίνας Τα φρέσκα φυτικά υπολείμματα της κουζίνας και όσα κομμάτια δε μπορούν να καλλιεργηθούν, τα συγκεντρώνουμε για να φτιάξουμε φυσικό λίπασμα κομπόστ, ανακυκλώνοντας με τον καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο τρόπο τα λαχανικά μας. - Πηγή: www.mistikakipou.gr
Κι ένα μυστικό για τα υπολείμματα από λαχανικά της κουζίνας Τα φρέσκα φυτικά υπολείμματα της κουζίνας και όσα κομμάτια δε μπορούν να καλλιεργηθούν, τα συγκεντρώνουμε για να φτιάξουμε φυσικό λίπασμα κομπόστ, ανακυκλώνοντας με τον καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο τρόπο τα λαχανικά μας. - Πηγή: www.mistikakipou.gr
Κι ένα μυστικό για τα υπολείμματα από λαχανικά της κουζίνας Τα φρέσκα φυτικά υπολείμματα της κουζίνας και όσα κομμάτια δε μπορούν να καλλιεργηθούν, τα συγκεντρώνουμε για να φτιάξουμε φυσικό λίπασμα κομπόστ, ανακυκλώνοντας με τον καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο τρόπο τα λαχανικά μας. - Πηγή: www.mistikakipou.gr
Κι ένα μυστικό για τα υπολείμματα από λαχανικά της κουζίνας Τα φρέσκα φυτικά υπολείμματα της κουζίνας και όσα κομμάτια δε μπορούν να καλλιεργηθούν, τα συγκεντρώνουμε για να φτιάξουμε φυσικό λίπασμα κομπόστ, ανακυκλώνοντας με τον καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο τρόπο τα λαχανικά μας. - Πηγή: www.mistikakipou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου