Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Διάλειμμα για μουσική-Andres Segovia και Leyenda του Isaac Albeniz

Andres Segovia
Andrés Segovia Torres,Ισπανός κιθαριστής, βιρτουόζος στην κλασσική κιθάρα,ένας από τους σπουδαιότερους κιθαριστές όλων των εποχών.
Άτομο σπάνιας ευφυΐας,με εκπληκτική μνήμη, κρίση, αισθητική αλλά και ανεπτυγμένη σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση του χιούμορ. Μιλούσε τέσσερις γλώσσες και εργαζόταν καθημερινά ατέλειωτες ώρες
Πράγματι στον Andres Segovia ο κόσμος της κιθάρας χρωστάει πάρα πολλά αφού η προσφορά του στο όργανο είναι ανεκτίμητη.
Υπήρξε ο καλλιτέχνης που για έναν ολόκληρο αιώνα-τον εικοστό-εργάσθηκε ακατάπαυστα και πέτυχε να καθιερώσει το υποτιμημένο μέχρι τότε λαϊκό όργανο, σε συναυλιακό:
Έδωσε αμέτρητα ρεσιτάλ απ’ άκρου εις άκρον, παρουσιάστηκε στις πιο φημισμένες αίθουσες του κόσμου, εμφανίστηκε σε κονσέρτα με ορχήστρα ως σολίστ και ήταν ο πρώτος που δίδαξε το όργανο διεθνώς σε Master Classes σε Ακαδημίες της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Πολλοί σημερινοί επαγγελματίες κιθαριστές υπήρξαν μαθητές του ή μαθητές των μαθητών του.

Isaac Albeniz
Γεννήθηκε στο Camprodon της Καταλονίας από τον Ángel Albéniz και τη σύζυγό του Dolors Pascual και ως παιδί-θαύμα άρχισε να εμφανίζεται από την ηλικία των τεσσάρων ετών σε παραστάσεις παίζοντας πιάνο. 
Στα επτά του χρόνια, μελετώντας με τον καθηγητή πιάνου Antoine Francois Marmontel, πέρασε τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Ωδείο των Παρισίων (Conservatoire de Paris), δεν έγινε όμως δεκτός λόγω του νεαρού της ηλικίας του, και φοίτησε στο Ωδείο της Μαδρίτης.
Εννέα χρονών ξεκίνησε περιοδείες και εμφανίσεις στη βόρεια Ισπανία με τον πατέρα του και την αδερφή του Clementina ενώ στα δώδεκά του προσπάθησε να φύγει μόνος του μακριά από το σπίτι. 
Στα δεκαπέντε του είχε ήδη δώσει συναυλίες σε όλο τον κόσμο.
Δεν υπάρχουν ηχογραφήσεις, ώστε ν’ ακούσουμε τον Albeniz ως πιανίστα, διαβάζουμε όμως σε κριτική του 1886 πως ο Αλμπένιθ είναι «παθιασμένος και φλογερός ερμηνευτής, ο οποίος άλλοτε εκφράζεται ποιητικά κι άλλοτε σχεδόν κακομεταχειρίζεται το πιάνο, κοντολογίς κάποιος ο οποίος παρασύρει και συναρπάζει τον ακροατή του»
Το παίξιμό του στις συναυλίες ήταν τόσο εντυπωσιακό που συγκρίθηκε συχνά με αυτό των Λιστ και Anton Rubinstein.

ntina

wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου