Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

The Archives of the Planet και ένας αυτοχρωμικός κόσμος

The Archives of the Planet και ένας αυτοχρωμικός κόσμος...
...η μέθοδος με την οποία ο Albert Kahn προσπάθησε να υλοποιήσει τη μεγάλη ουτοπία: μια τράπεζα εικονογραφικών δεδομένων του πλανήτη στις αρχές του 20ού αιώνα...
την μεγάλη αυτή τράπεζα εικόνων την ονόμασε ''Αρχεία του Πλανήτη''...
...το ανεκτίμητο αυτό υλικό αποτελείται από ότι πιό σύγχρονο υπήρχε εκείνη την εποχή για την πιστή καταγραφή της πραγματικότητας :
στερεοφωτογραφία, 
αυτοχρωματική πλάκα - η πρώτη βιομηχανικά εφαρμοσμένη έχρωμη τεχνική και το κινηματογραφικό φιλμ...
Τα Αρχεία του Πλανήτη/Les archives de la planète, ήταν ένα πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε από το 1908 έως το 1931 για τη φωτογράφηση ανθρώπινων πολιτισμών σε όλο τον κόσμο. 
Χορηγός του ήταν ο Γάλλος τραπεζίτης Albert Kahn και το αποτέλεσμα ήταν 183.000 μέτρα φιλμ και 72.000 έγχρωμες φωτογραφίες από 50 χώρες. 
Ξεκινώντας από ένα ταξίδι γύρω από τον κόσμο που πραγματοποίησε ο Kahn με τον σοφέρ του, το έργο αναπτύχθηκε και περιελάμβανε αποστολές στη Βραζιλία, 
την αγροτική Σκανδιναβία, 
τα Βαλκάνια, 
τη Βόρεια Αμερική, 
τη Μέση Ανατολή, 
την Ασία και τη Δυτική Αφρική, μεταξύ άλλων προορισμών και κατέγραψε ιστορικά γεγονότα όπως τα επακόλουθα του Δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου, 
τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γαλλία και τον Τουρκικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Εμπνεύστηκε από τις διεθνιστικές και ειρηνιστικές πεποιθήσεις του Kahn. 
Το έργο σταμάτησε το 1931, αφού ο Kahn έχασε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στο χρηματιστηριακό κραχ του 1929. 
Από το 1990, η συλλογή διαχειρίζεται από το Musée Albert-Kahn και οι περισσότερες εικόνες είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.
Τον Νοέμβριο του 1908, ο Albert Kahn, ένας Γάλλος τραπεζίτης από εβραϊκή οικογένεια που είχε κάνει περιουσία κερδοσκοπώντας στις αναδυόμενες αγορές, ξεκίνησε ένα ταξίδι γύρω από τον κόσμο με τον σοφέρ του, Alfred Dutertre.
Ο Dutertre φωτογράφιζε τα μέρη που επισκέπτονταν χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομαζόταν στερεογραφία, η οποία ήταν δημοφιλής στους ταξιδιώτες, 
καθώς οι φωτογραφικές πλάκες της ήταν μικρές και απαιτούσαν σύντομο χρόνο έκθεσης. Έφερε επίσης μια κινηματογραφική μηχανή Pathé και μερικές εκατοντάδες έγχρωμες πλάκες.
Σταμάτησαν πρώτα στη Νέα Υόρκη και ακολούθησαν οι καταρράκτες του Νιαγάρα και το Σικάγο. 
Μετά από μια σύντομη παραμονή στην Ομάχα της Νεμπράσκα, ο Dutertre και ο Kahn συνέχισαν στην Καλιφόρνια, όπου ο Dutertre τράβηξε εικόνες από τα ερείπια του σεισμού του 1906 στο Σαν Φρανσίσκο.
Την 1η Δεκεμβρίου, οι δύο τους επιβιβάστηκαν σε ατμόπλοιο για τη Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία. Καθ' οδόν, πέρασαν δεκαεννέα ώρες με ενδιάμεση στάση στη Χονολουλού της Χαβάης.
12 Δεκεμβρίου διέσχισαν τη Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας και έφτασαν στη Γιοκοχάμα έξι ημέρες αργότερα.
Μετά την Ιαπωνία, το ταξίδι τους στην Ασία τους πέρασε από την Κίνα, 
τη Σιγκαπούρη και τη Σρι Λάνκα.
Όταν επέστρεψε στη Γαλλία, ο Kahn προσέλαβε δύο επαγγελματίες φωτογράφους, τον Stéphane Passet και τον Auguste Léon, ο τελευταίος από τους οποίους πιθανότατα ήρθε μαζί με τον Kahn σε ένα ταξίδι στη Νότια Αμερική το 1909, στο οποίο φωτογραφήθηκαν έγχρωμα το Rio de Janeiro και η Petrópolis
Άλλες πρώιμες αποστολές περιελάμβαναν μια επίσκεψη του Léon στην αγροτική Νορβηγία και τη Σουηδία το 1910
...και τώρα δείτε μερικές από τις ανεκτίμητες αυτοχρωματικές φωτογραφίες του μουσείου ...και είναι ναι, από μέρη της Ελλάδας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου