Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Daniel Kahneman,ορισμένα διδάγματά του για τη λήψη αποτελεσματικότερων αποφάσεων

Ο Daniel Kahneman, ένας πρωτοπόρος στον τομέα της ψυχολογίας και των οικονομικών, ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές της εποχής μας έφυγε από τη ζωή στις 27 Μαρτίου 2024, σε ηλικία 90 ετών. 
Οι έρευνές του έριξαν περισσότερο φως στις γνωστικές προκαταλήψεις και τις ευρετικές* μεθόδους που επηρεάζουν τις επιλογές και τις κρίσεις μας. 
Μέσα από καινοτόμα πειράματα και αναλύσεις, έδειξε πώς η ανθρώπινη συμπεριφορά συχνά αποκλίνει από τις προβλέψεις του ορθολογικού μοντέλου, επηρεαζόμενη από ψυχολογικούς παράγοντες, όπως η αποστροφή προς τη ζημία, η αγκίστρωση και η ευρετική* της διαθεσιμότητας.
Το 2002 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών για το δημιουργικό του έργο στην ψυχολογία, με το οποίο αμφισβήτησε το ορθολογικό μοντέλο περί κρίσεων και λήψης αποφάσεων.
Ορισμένα από τα διδάγματά του για τη λήψη αποτελεσματικότερων αποφάσεων είναι τα ακόλουθα:
1. Βλέπε τη μεγαλύτερη εικόνα: Μην περιορίζεσαι στο πρόβλημα που έχεις να αντιμετωπίσεις. Να προσπαθείς να δεις το συνολικό πλαίσιο, όπου εντάσσεται το πρόβλημα, και να θεωρείς ότι υπάρχει ένα ολόκληρο σύνολο αποφάσεων, από τις οποίες θα πρέπει να επιλέξεις την πλέον κατάλληλη.
2. Ψάχνε καλές συμβουλές: Όχι μόνο να αποφεύγεις τον εγωισμό σου, που σε περιορίζει στις επιλογές σου, αλλά και να συμβουλεύεσαι ανθρώπους που θα σου δώσουν μια καλή συμβουλή. 
Τέτοιοι άνθρωποι είναι όσοι νοιάζονται πραγματικά για εσένα και την πορεία σου στη ζωή και την εργασία.
3. Μην πιστεύεις σε ό,τι προβάλλεται συχνά: Με το να παρέχεται συχνά μια πληροφορία μάς δίνεται η εντύπωση ότι ισχύει κιόλας. 
Οπότε, χρησιμοποιώντας την άκριτα θα οδηγηθούμε σε εσφαλμένες κρίσεις και αποφάσεις.
4. Μη διστάζεις να χάσεις κάτι για να κερδίσεις κάτι άλλο: Η έρευνα του Kahneman έδειξε ότι το ψυχικό βάρος που αισθανόμαστε όταν χάνουμε ή πρόκειται να χάσουμε, κάτι είναι διπλάσιο από τη χαρά που νιώθουμε όταν κερδίζουμε κάτι άλλο. 
Αυτό μας κάνει να παίρνουμε περισσότερα ρίσκα για να διατηρήσουμε κάτι, παρά για να κερδίσουμε κάτι νέο.
 http://www.indeepanalysis.gr/psychologia/pos-na-apofasizoume-apotelesmatika
*η αναζήτηση, εύρεση και συγκέντρωση ιστορικών ή άλλων πηγών, προκειμένου να μελετήσουμε κάποιο ζήτημα, στρατηγικές που προέρχονται από προηγούμενες εμπειρίες με παρόμοια προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου