Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Πως ένα παγοθραυστικό κατάφερε να οδηγήσει τις φάλαινες σε ασφαλές σημείο του ωκεανού παίζοντάς τους κλασσική μουσική!!

                     Η κλασική μουσική είναι πλανητική μουσική
Το Moskva ήταν το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό παγοθραυστικό κατά τον χρόνο παράδοσής του. 
Κέρδισε τη διεθνή προσοχή το 1985 όταν παρέσυρε περίπου 2000 belugas παγιδευμένες στον πάγο πίσω στην ανοιχτή θάλασσα παίζοντας κλασική μουσική. 
Ναι, ναι, σωστά διαβάσατε -παίζοντας κλασική μουσική!!!
Τον Δεκέμβριο του 1984, ένας κυνηγός εντόπισε ένα κοπάδι από έως και 3.000 φάλαινες beluga  στα παγωμένα παράκτια ύδατα της χερσονήσου  Chukchi 
Ενώ στην αρχή ήταν χαρούμενοι - αφού οι belugas  είναι θρεπτικές και περιζήτητες, ο κυνηγός και η ομάδα του παρατήρησαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. 
Ο καιρός είχε δημιουργήσει μικρούς θαλάσσιους θύλακες όπου εγκλωβίστηκαν οι φάλαινες, οι οποίοι περιβάλλονταν από παχύ, αδιάβατο πάγο πάχους έως και 4 μέτρων,
Χωρίς πρόσβαση σε μεγαλύτερες περιοχές του ωκεανού, οι φάλαινες είχαν δυσκολία στην αναπνοή και κινδύνευαν να πεθάνουν.
Η διάσχιση της εκτεταμένης παγωμένης περιοχής με μία ανάσα ήταν αδύνατη και έτσι οι φάλαινες έμειναν στις μικρούς θύλακες αναπνοής τους, περιμένοντας ένα θαύμα που θα έσπαγε τον πάγο και θα τις απελευθέρωνε.
Όταν οι ντόπιοι άκουσαν για τις φάλαινες, ήρθαν γρήγορα να βοηθήσουν, ταΐζοντάς τες με κατεψυγμένα ψάρια και σκάβοντας τον πάγο για να εξασφαλίσουν ότι οι φάλαινες είχαν αρκετό χώρο για να αναπνεύσουν. 
Αλλά ο χειμώνας είναι σκληρός στη βορειοανατολική Ρωσία και οι φάλαινες θα πέθαιναν σύντομα κάτω από το παχύ στρώμα πάγου. 
Έτσι στις αρχές Φεβρουαρίου του 1985, οι αρχές κάλεσαν τη Moskva να ανοίξει ένα κανάλι μέσα από το παγόβουνο και να απελευθερώσει τις παγιδευμένες belugas
Το Moskva έτρεχε κόντρα στον χρόνο και την πτώση της θερμοκρασίας για να φτάσει στις φάλαινες πριν ξεμείνουν από λίμνες αναπνοής ή πεθάνουν από την πείνα. 
Κατά την άφιξη στο σημείο, ο πάγος ήταν τόσο παχύς που ο καπετάνιος ματαίωσε την αποστολή. 
Ωστόσο, αφού άρχισαν να χάνονται φάλαινες, το Moskva ετοίμασε ένα ειδικά ενισχυμένο κύτος για το  σπάσιμο του πάγου, το οποίο βούτηξε στον πάγο για να τις διασώσει. 
Ενώ το παγοθραυστικό εργαζόταν για να ανοίξει ένα κανάλι για να διαφύγουν οι φάλαινες, ελικόπτερα έριχναν φρέσκα ψάρια πάνω από τις αναπνευστικές τους τρύπες για να τις ταΐσουν. 
Μετά από μερικές ημέρες, το Moskva και το πλήρωμά του έφτασαν τελικά στις φάλαινες. Ωστόσο, οι  belugas ήταν αδύναμες και φοβόντουσαν το γιγαντιαίο πλοίο μήκους 400 ποδιών και τις προπέλες του. 
Και ποιος ξέρει πώς να μιλήσει στις  belugas?
- έτσι το Moskva άνοιξε σιγά σιγά μεγαλύτερες πισίνες για να αναπνέουν τα ζώα, να τρέφονται, να ξεκουράζονται και να χαλαρώνουν λίγο. 
Ωστόσο, εξακολουθούσαν να αρνούνται να ακολουθήσουν το πλοίο στο κανάλι πίσω στον ανοιχτό ωκεανό. 
Αυτό που συνέβη στη συνέχεια ακούγεται εξωπραγματικό ...
Η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα
Ένα άτομο στο σκάφος υπενθύμισε ότι τα θαλάσσια θηλαστικά αντιδρούν στη μουσική. 
Και έτσι η μουσική άρχισε να αναβλύζει από το πάνω κατάστρωμα. 
Το πλήρωμα έπαιζε όλα τα είδη μουσικής, από ποπ μέχρι κλασική μουσική. 
Μετά από πολλαπλά πειράματα, τα εγκλωβισμένα belugas άρχισαν να αντιδρούν στην κλασική μουσική και πλησίασαν το παγοθραυστικό. 
Χρησιμοποιώντας την κλασική μουσική, το Moskva οδήγησε αργά το κοπάδι πίσω στην ανοιχτή θάλασσα. 
Ο καπετάνιος Kovalenko ανέφερε μέσω ασυρμάτου στο αρχηγείο του: 
"Η τακτική μας είναι η εξής: 
Υποχωρούμε, στη συνέχεια προχωράμε ξανά μέσα στον πάγο, κάνουμε ένα πέρασμα και περιμένουμε. 
Αυτό το επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές. 
Οι  belugas αρχίζουν να "καταλαβαίνουν" τις προθέσεις μας και ακολουθούν το παγοθραυστικό. 
Έτσι κινούμαστε χιλιόμετρο προς χιλιόμετρο"
Η επιχείρηση διήρκεσε εβδομάδες, αλλά μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 1985 υπολογίζεται ότι 2000 φάλαινες έφτασαν στον ωκεανό. 
Η επιχείρηση Beluga κόστισε στη Ρωσία περίπου 80.000 δολάρια, περίπου 200.000 δολάρια σημερινά!!!
 ... Η επιχείρηση Breakthrough ήταν μια αμερικανο-σοβιετική προσπάθεια απελευθέρωσης τριών γκρίζων φαλαινών από τον πάγο στη θάλασσα Beaufort κοντά στο Point Barrow στην πολιτεία της Αλάσκας των ΗΠΑ το 1988. 
Η δυσχερής θέση των φαλαινών προκάλεσε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης που οδήγησε στη συνεργασία πολλών κυβερνήσεων και οργανισμών για την απελευθέρωσή τους. Η νεότερη φάλαινα πέθανε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας και είναι άγνωστο αν οι υπόλοιπες δύο φάλαινες επέζησαν τελικά.
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου